Den vackraste stranden av dem alla

Detta bildspel kräver JavaScript.


GÄSTINLÄGG PÅ ERV-BLOGGEN 17 MARS 2012

Ingen har sett alla stränder i världen. Men familjen Hammarberg, som har besökt hundratals tropiska paradis på sin seglats runt jorden, har sett fler än de flesta. Här tipsar de om den vackraste stranden av dem alla. Wharariki Beach längst norrut på nyzeeländska Sydön.

Vi följde stigen ut mot havet. Kulle upp, och kulle ner. Genom små skogsdungar och vidsträckta fårhagar.  Solen stod högt på den molnfria himmeln och fåren trängdes i den lilla skugga som de ensamma vindpinade träden gav. Här blåser det kuling eller storm större delen av året, men den här dagen var det alldeles stilla.

Mäktiga grottor och klippformationer
Väl ute ur den sista skogsdungen blev jag stående. Vi befann oss längst norrut på nyazeeländska Sydön, och framför mig låg Wharariki Beach. Jag såg ut över havet, stranden, sanddynorna och de enorma klippblock som i tusentals år bearbetats av vågor och vind så att naturliga tunnlar och mäktiga grottor bildats. Vissa så stora att de kunnat rymma hela vår båt, med mast och allt.

Turridning över sanddynorna
Våra barn kastade sig ut för de höga sanddynorna och rusade ut över stranden med sikte på en spännande grotta.  Vi hittade spår efter hästhovar i sanden, och jag drog mig till minnes att vi åkt förbi en skylt om turridning på vägen. Jag såg mig omkring, vilken sagolik plats att rida på.

Tidvattenpooler och sälkutar
En bit upp på stranden hade det bildats små tidvattenpooler där solen värmt upp vattnet under dagen. Det var lågvatten. Barnen drog av sig kläderna och hoppade i, men fick snart lämna plats för nyfikna sälkutar som också vill svalka sig. En kom fram och nosade på barnens tår där de satt i strandbrynet och beundrade de nya badkompisarnas smidighet i vattnet.

Populär bland vandrare
Med oss den här dagen hade vi barnens farmor och farfar, som var på besök från Sverige. Det kändes fint att få uppleva denna speciella plats tillsammans. Men vi var inte ensamma. Ett tjugotal andra personer rörde sig på stranden. Området är förhållandevis lättillgängligt och populärt bland vandrare. Jag tittade drömskt på stigen som slingrade sig upp över de gräsbevuxna klippbranterna.

Lättillgänglig med bil
Vi har sett hundratals vackra stränder under vår resa runt jorden, och det här är i våra ögon den mest storslagna av dem alla. Men också en av de mer lättillgängliga för vanliga resenärer. Stranden ligger granne med Cape Farewell som är Sydöns nordligaste spets och ett populärt turistmål mindre än tre timmars bilfärd norr om Nelson. Den vackra promenaden från bilparkeringen till stranden tar max en halvtimme, och det finns gott om mysiga boenden att välja på i området. Ett besök kan med fördel kombineras med några dagars vandring i området.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s