Rasrisk!

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Kolla där, en till. Och där också.” Kapten och jag tittar allvarligt på varandra. Vi konstaterar förskräckt att flera trådar har gått av på de nästan åtta millimeter* tjocka stålvajrar som är det enda som förhindrar mesanmasten från att falla bakåt.

”Men gjorde de inte en rigginspektion innan de avseglande från Las Perlas, visst skrev de det på Twitter?” tänker den uppmärksamme nu. Och jo, visst är det så. I vanlig ordning kontrollerade kapten samtliga vajerinfästningarna innan avsegling. Men bara infästningarna, där vi hitintills trott att slitage visar sig först. Fram tills idag. Sjögången tillåter inte någon ny genomgång av hela riggen, men det verkar som om problemet är isolerat till mesanmasten.

Seglingen mot Galapagos har så här långt bjudit på stundtals hård kryss, och stampig sjö. Huruvida skadorna uppkommit nu, eller funnits där ett tag är omöjligt att säga. Hur som helst, vi måste göra något åt saken. Först stagar vi upp mesanmasten framåt genom att dra en lina mellan de båda masttopparna. Det är enkelt fixat genom att koppla samman stormastens dirk med mesanmastens stagfall. Sedan enas vi om att spänna upp två nödvant. Ett nytt reservfall i form av superstark tiomilimeters dyneemalina från LIROS borde funka. Kapten klättrar upp i mesanmasten och gör med visst besvär fast en lina på vardera spridare. Sedan drar vi ner linorna till varsitt block som vi har fäst i båtens relingslist. Och så spänner vi upp allt sammans med fockens skotvinchar. Klart! Jaja, det är naturligtvis en provisorisk lösning. Men vi är ändå ganska nöjda.

Nu återstår det att fundera ut hur sjutton vi ska få nya grejer levererade till Galapagosöarna för en vettig peng, och inom en rimlig tidsrymd. Livet är fullt av utmaningar

(Och för er som inte riktigt förstår alla termer ovan, så kan jag berätta att vi var nära på att tappa den lilla masten. Men bara nära.)

*Närmare bestämt 7.2 mm. Någon som vet vilken vajerdimension det motsvarar i tum? Jag får det till runt 9/32 men vet inte om det är en vajerdimension. /Ludvig

10 reaktioner på ”Rasrisk!

 1. Tjena Sjörövare!
  Lite mycket haveri på sistone. Kardelarna i vanten kommer ni att få leva med. Har ni togglar på vantskruvarna? Tar upp det mesta av utmattnings-effekten.
  7mm wire = 1/2″ vantskruv
  6mm wire = 7/16″ vantskruv
  osv
  Håll er till mm i wiren. Vet inte var ni kan få hjälp men Skeppshandeln kan pressa och skicka. Frågan är bara vart? Finns det postkontor eller flyg ut till Galapagos??
  Vi sticker till USA på torsdag så ska ni ha hjälp härifrån får ni bestämma det snabbt.
  Ride on,
  Jösse

  Gilla

 2. Ibland allt skrot, reservdelar och jättebraatthaprylar som ni (flytande verkstadspråmen Nemo tror i alla fall det…) så har ni väl Norseman eller en StaLock liggande? Och ett par båtlängder wire är ju också käckt. Annars funkar väl Dyneman å lite fultamp ypperligt. Ni flätar säkert ihop något stiligt, om inte annat får ni säkert till ett rep av kokosfibrer, ni har ju kanske en palm i sikte 🙂 Stort lycka till och glöm inte att trots att det är slitigt ute så är det gottigare än hemma 9,9 av 10 gånger. Trodde jag skulle tröttna men nu blir det tydligen en månad gungande och is med er vän…

  Gilla

 3. Hej,

  På huvudön San Cristobal finns en större flygplats. Dit går det många flyg från Quito i Eucador. Skeppshandel på Galapagos är nog uteslutet. Förmodligen går det en hel del flyg från USA till Quito. Bästa och snabbaste möjligheten på så vis?

  Gilla

 4. Verkar finnas mer på Galapagos än man kan tro. Enligt Noonsite ska Puerto Ayora vara bästa stället för chans till reservdelar och båtservice. Ramon på Darwin Centre är tydligen riggsnubben att snacka med.

  Gilla

 5. Åh era krakar! Jodå enligt Budget Marines katalog motsvarar: 6 mm = 1/4″, 7 mm = 9/32″, 8 mm = 5/16″. Men de anger alla sina grejer i mm vajer. Om en timme seglar vi från Union Island mot Trinidad. Vi önskar lycka till för både er och oss. Kram!

  Gilla

 6. För ett par år sen när vi seglade mellan San Diego och Marquesas, tappade vi inre förstaget (rod) vi hankade oss fram via Marquesas och Tuamoto och hittade två riggare i Tahiti, en bättre än den andra, den bästa hette Michelle. Han hade wire och vantskruvar för en rimli peng

  Gilla

 7. Saxat från Circes blogg. De ligger lite före er.

  ”Vi fick ju tips att köpa utrustning i Colon; Panama, eller i Panama City. Det har jag sågat tidigare. Mitt tips är att köpa det du behöver till båten på Grenada. Där finns ett hyggligt utbud och transporter från Florida går hyggligt. Det som inte finns där, finns att köpa på Galapagos! Det finns en stor och synnerligen välsorterad båtaffär här – Bodega Blanca. Ett undantag: det som är rent segelspecifikt finns inte. Alltså mast, segel, vinschar, tunna fall- och skotlinor finns inte. Men allting annat och håll i er – det finns i lager. Exempel: Ca 100 olika slangar, pumpar och nivåbrytare från akvariestorlek till atlantångare, dieselgeneratorer, utombordare, uv-filter, filterbehållare och utbytesfilter till motorer från 2 hp till 1 000 hp. Även om man häller alla båtaffärer i Sverige i samma påse, kan de inte konkurrera med Bodega Blanca.”

  Gilla

 8. […] Jag vågar mig fram på peket för att inspektera skadorna. Ett under att peket sitter kvar. Kan det verkligen ha klarat sig? Jag tittar vid infästningen efter lösa flagor. Jag ser inget. Inte ens en krökning, bara skav. Otroligt, vilken annan fritidsbåt som helst hade varit i smulor. Jag tackar konstruktören, och forsätter min inspektion. Jag tittar på rullsystemet, vår trogna Furlex. Borstar av lösa färgflagor, och platsbitar från katamaranen. Det är skevt. Eller? Jo visst är de skevt. Ludvig får en trasig del i handen. Skit också. Vi har resans längsta etapp framför oss. Och vi behöver det där rullsystemet. Och hur är det med förstaget? Ja, det vet vi inte. Måste upp i riggen för att inspektera, men det får avvakta dagsljus. Vilken djäkla otur. Vi som började bli redo att segla härifrån, skulle få våra ”nya” vant idag. […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s