Från en båt till en annan

Lovis och Otto jämför upplevelser från revet.

”En så här stor såg jag”, säger treårige Otto och håller ut armarna. ”Och jag såg en ännu större, och en sån här liten”, berättar storasyster Lovis ivrigt och gestikulerar med armarna. ”Och en rund, och en randig.” ”Och en blå och en gul.” Barnen delar med sig av sina erfarenheter ute från revet.

Vi ligger ankrade utanför Speyside, Tobagos dykmecka. Här finns muränor, angel fish, humrar, sköldpaddor, barracudor, rockor, hajar och många andra fiskar. Dessutom finns här fantastiska koraller i alla tänkbara former och storlekar, bland annat några av världens största ”brain corals” (hjärnkoraller).

Dykning är inte kanske inte den bästa familjeaktiviteten med små barn, men många av ”huvudattraktionerna” ligger på grunt vatten. Så vad gör inte en seglarfamilj en dag i hamn om inte hoppar på en annan båt, närmare bestämt Frank’s blå lilla glasbottenbåt – något som visade sig vara ett riktigt lyckokast.

Från glasbottenbåten kunde vår lille Otto, som inte gärna doppar huvudet i onödan, tryggt beskåda livet under ytan utan att bli blöt medan vi andra hoppade i plurret för att ta oss en närmre titt. Och bara den som själv är förälder kan förstå den stolthet jag kände när jag simmade runt där ute på revet tillsammans med min fyraåriga dotter. Lovis har visserligen provat sin snorkel och cyklop ett par gånger på stranden, men att gå därifrån till att bekymmersfritt snorkla omkring ute på revet som om det vore den mest naturliga sak i världen var riktigt häftigt att se.

Men nej, några hajar såg vi inte. Och skönt var det. Men kanske nästa gång …

10 reaktioner på ”Från en båt till en annan

 1. Det låter helt underbart, att få snorkla på ett rev redan i den åldern.
  Snart lockas väl lillebror med av bara farten!

  Isen har släppt i hamnen i Limhamn!

  Gilla

 2. Jag tror Lovis kommer bli fiskare när hon blir äldre (ser att hon redan är i farten och vet hur man skall beskriva storlek på fiskar 😉

  Gilla

 3. Oj vad man känner igen sig och längtar, våra pojkar var ett snätt större men samma känsla hade vi. På vår resa tillbringade vi kanske lika mycket tid över som under vattenytan så det är värt att redan från början satsa på bra snorkelgrejor, skor, kanske harpun till mamma o pappa, u-vattenskamera, etc. Segla väl o må så gott. Kram E & B

  Gilla

 4. Attans! Snuvade på konfekten… Vi som trodde att vi skulle träffa på er, men vi måste ha seglat om varandra. Vi var på PSV när ni anlände till Union Island, så vi missade varandra med en dag typ =( Ska ni söderöver igen, eller sticker ni mot Panama direkt?
  Fair Winds!
  S/Y Olivia

  Gilla

  • Hej Petter,

   Nej, faktum är att vi missade varandra med mindre än så. Vi angjorde Clifton tidigt på morgonen och träffade era hollänska grannar inne i stan. De berättade att svenska Olivia och Nada låg utanför Ashton så vi begav oss dit för att säga hej. Men då hade ni precis stuckit : ( Nu på Tobago Cays. Seglar söderut om några dagar igen och går västerut från Grenada. Vad är er plan?

   /LoL

   Gilla

   • Attans, vilken osis! Vi är på Grenada till fre/lör, sen drar vi till Tobago och vidare till Trinidad för Karnevalen. Så vi kommer norrut igen kring 12 mars, men då har ni kanske redan styrt mot Panama? Vi ska ha bättre koll på er till dess =)
    Njut av Grenadinerna! Vi gillade verkligen Mayreau och Bequia!
    PoL

    Gilla

 5. Att snorkla med sina barn är magiskt!!
  Att få se deras ögon stora som pannkakor, helt förtrollade av allt det fantastiska under vattenytan är obetalbart.
  Hilary Clinton, skrev i en av sina memoarer att bli förälder och mamma är som att se och känna sitt hjärta utanför sin egen kropp. Ingenstans känner jag det mer än under vattenytan med mina tre barn.
  Det är ju trots allt där vi alla kommer ifrån och mår bäst av när vi får vara nära. ( Finns en hel del intressanta teorier om detta, men det får bli en annan gång, för annars blir detta en hel roman……)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s