Vinternatt vid Vinga fyr

Klockan är tolv på natten, det är ett par minusgrader ute och blåser en kall bris från norr. Ändå fryser jag inte där jag ligger på det nakna berget. Jag ligger bara där, vid foten av Vinga fyr, och stirrar leende upp mot stjärnhimlen. Det är som jag vore trollbunden. Fångad av fyrens gigantiska ljusarmar. Långa strålar som sträcker sig ner mot horisonten. Sakta kretsar de runt mig, varv efter varv. Omsluter mig. Omringar mig. Virar mig i sin linda. Tills hela världen börjar snurra. När jag sluter ögonen känns det som om jag försvinner in i ett svart hål. Allt blir tyst, och stilla.

Jag vet inte hur länge jag ligger där, men plötsligt hör jag dottern ropa mitt namn. Först svagt, sedan allt starkare. Hypnosen bryts, och jag är tillbaka där på det kalla berget, vid foten av Vinga fyr. Det är dags att gå tillbaka till båten som ligger förtöjd i den lilla lotshamnen söder om ön. Men först gör jag ett sista försök att fånga känslan på bild.

Vissa saker måste upplevas. Men fotografierna blev vackra på sitt sätt. Titta gärna på dem på en stor skärm i ett mörkt rum för att upptäcka alla detaljer. Släck alla ljus eller gå in i en garderob. Försök räkna strålarna, och identifiera stjärnbilderna. Dröm dig bort, till universums mitt!

Vinga fyr för landkrabbor

Vill du också uppleva Vinga fyrs magiska sken, men saknar egen båt? Ön ligger bara 10 sjömil utanför Göteborgs centrum. På Winga Vänners hemsida finns information om både boende och hur man tar sig dit. Jag inbillar mig dock att det här med att ”ligga fyr” som det kallas på Vinga är mäktigast på vintern när man är alldeles ensam på ön. Men en varm sommarnatt kan säkert duga till nöds.

11 reaktioner på ”Vinternatt vid Vinga fyr

 1. Alltså. Jag häpnar över dessa otroliga foton. Det påminner mig om när jag körde lastbil i Saudi Arabien, när jag stannat för natten mitt ute i öknen, så brukade jag klättra upp på containern och ligga där och titta upp på himlen. Inga störande ljus från ngn stad eller samhälle, bara ett kompakt mörker och stjärnorna. Det går inte att beskriva den känslan som du lyckats förmedla med dina bilder. Det måste upplevas.
  Tack för att du underhåller oss med bilder och berättelser.

  Gilla

  • Tack. Kan tänka mig det. Samma sak långt ute på havet. Stjärnorna blir så mycket tydligare då. På Vinga finns Göteborg i öster och lyser upp himlavalvet, så stjärnhimlen i sig är inte det märkvärdiga. Där är det fyren själv som står för det häftigaste skådespelet. /Linda

   Gilla

 2. Supermysiga bilder.
  Har upplevt något liknande i Death Valley för ett antal år sedan.
  Hoppas på härliga nätter på Atlanten nästa vinter 🙂

  Gilla

  • Stjärnhimlen på havet är oslagbar. På Vinga är det fyrens strålar som är det spektakulära. Jag tycker faktiskt upplevelsen är lika häftig när det är molnigt, men bilderna blev mycket finare när det var stjärnklart 🙂 /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s