Julbadet

STORA DYRÖN, BOHUSLÄN. Det är den 17 december. Klockan är halv fem på eftermiddagen.  Mary ligger tryggt förtöjd i Dyröns södra hamn. Det regnar och blåser. I ficklampans sken försöker vi försiktigt ta oss fram över de våta klipporna och hala brädgångarna utan att trilla och slå oss. Vi är på väg mot bastun på södra Dyrön. Det är dags för årets juldopp.

Någon annan har varit där före oss. Bastun är redan varm, och barnen sträcker nostalgiskt ut sig på sina filtar på bänkarna. Vi hittade inga badhanddukar i båten, så det fick bli fleecefiltar. Det är först nu jag förstår hur mycket vi har saknat bastun i huset. Minnena kommer tillbaka. Vi bastade bara på vintern, när man kunde springa ut och mula varandra, göra snöänglar eller rulla sig i snön.

Bastun på Dyrön har utsetts till Sveriges bästa bastu, mycket tack vare sin vackra placering vid havet. Vi vet hur den ser ut, för vi har varit här förut. Men just idag är vi omgivna av ett kompakt mörker. Allt vi ser genom bastuns fönster är ljuset från fyrarna på Meholmarna. Och lanternorna från ett fartyg som passerar alldeles utanför, tätt följt av något som troligen är en bogserbåt eller lots.

Och så var det dags för det där julbadet. Vågorna utesluter den vanliga badstegen som leder ner i öppna havet. Vi siktar istället in oss på feghålan – en skyddad klyfta i berget som fylls av nytt vatten för varje våg. Sakta sänker jag ner min uppvärmda kropp i det kalla vattnet, tar ett djupt andetag och sjunker ner under ytan. Sedan är det barnens tur. Alla vågar. Ingen fegar ur.

Gång på gång hettar vi upp våra kroppar i den 80-gradiga bastun, för att sedan kyla ner oss i det tregradiga vattnet. Jag älskar kontraster, de får mig att känna mig levande. Vi skrattar och pratar. Barnen dansar nakna på bryggan. Vi är tillsammans, och berömmer oss själva för att vi blivit så duktiga på att skita i alla måsten på helgerna. För att istället ge oss ut i skärgården så här. Heja oss.

9 reaktioner på ”Julbadet

      • Vi ska ”landa” bland flyttkartongerna i vårt nya liv i Sälen… Tillsammans, maken flyttade upp redan i november för att börja jobba. Så vi ser framförallt fram emot tillsammans-tid.. 🙂 Lugn och skidåkning står också på menyn 🙂
        Kram och ha det fint!

        Gillad av 1 person

  1. Det låter riktigt, riktigt mysigt, även om jag aldrig förstått det där med bastu. För mig som skåning (ursprungligen) känns det exotiskt och inget jag lyckats vänja mig vid, även om jag prövat några gånger som vuxen (inget som existerade under min uppväxt).

    Gilla

    • Jag är inte heller nåt bastufreak. Men tycker det är mysigt på vintern när det är kallt ute. Och som nu, när man varit ute och seglat och känner sig lite nedkyld. Förbaskat bra sätt att tina. God jul på er om vi inte hörs innan. Ska ni fira ombord? /Linda

      Gilla

Lämna en kommentar