Förmiddagarna med Otto

Tapper badpojke

Tapper badpojke

TJUVKIL, BOHUSLÄN. Otto tar sista mackan i handen, sticker fötterna i tofflorna och försvinner ut genom dörren. Jag har redan packat badkläderna. Klockan är tio över nio och det är dags att gå till simskolan.  Vi följer grusvägen norrut. Bort mot berget, där ekarna sluter sig ovanför oss likt en grön tunnel.

Vid tunnels slut hägrar havet. Och skärgården. Här svänger vi höger, vid öppningen i gärdsgården, bort mot den röda lilla stugan och de rosa malvorna. Stigen fortsätter genom fårhagen, som ligger inklämd mellan det branta berget i öster och de vindpinade havsklipporna i väster. I skrevorna hukar enebuskar och nyponris.

Vi smyger fram. Ändå skuttar lammen förskräckt åt sidan när vi närmar oss. De borde känna igen oss. Vi har gått här flera gånger om dagen de senaste veckorna. Men icke, de bräker nervöst och söker skydd i buskarna.

Hagen slutar vid en skogsdunge. Här kantas stigen av blåbär, innan den fortsätter ut mot Marstrandsvägen genom ett stort fält av vildhallon. Vi nöjer oss med några bär i farten, i vetskapen om att vi kan plocka fler på vägen tillbaka. När vi inte har en tid att passa.

Otto småspringer vid min sida. Han är den enda jag vet som kan springa och prata samtidigt. Han pratar oavbrutet. Vetgirig som få, och bubblande glad. Frågar om allt han ser och hör. För honom är den svenska naturen lika ny och spännande som ett främmande land.

Snart är vi framme vid Tjuvkils böljande strandängar. Vi vandrar genom ett fält av meterhöga blommor som vajar i vinden. Koladoftande älggräs till vänster, och lila rallarros till höger. Och där framme, vid stigens slut, där breder havsklipporna ut sig.

Vi är framme. Framme vid badplatsen, och den långa badbryggan som leder ut på djupt vatten. De andra barnen är redan där, kurar ihop för samling i badföreningens bod. ”Idag är det ännu kallare i vattnet”, berättar simfröken. 16,5 grader. Jag ryser vid tanken. Jag har blivit en riktig badkruka – bortskämd efter åren i tropikerna.

Skärgården skyddar från havsdyning. Men det blåser kalla friska vindar från väster, korta krabba vågor rullar in mot klipporna. Så har det varit varje dag nu, i två veckor. Varje dag utom en. Men simfröken anpassar övningarna efter rådande förhållanden, och barnen är tappra. Utvecklas sakta med säkert, blir säkrare för var dag som går.

Efter badet kurar Otto ihop under en filt i solen, i lä bakom stenmuren.  Han fryser så han skakar, men pratar lika mycket för det. Pratar, dricker saft och byter om i lugn och ro. Sedan vänder vi hemåt igen.  Det tar närmare en timme att gå den halva kilometern. Men det kvittar. Det är sommarlov, och vi har all tid i världen.

6 reaktioner på ”Förmiddagarna med Otto

 1. Hej! Låter helt underbart. Den där känslan hade/kände jag tidigare i somras då vi var ute på tågluff, våran lilla familj på tre och våra ryggsäckar. Vi kände oss som vi mot världen, inga störande element som ville ha uppmärksamhet. Väl hemma så försöker man hålla kvar känslan men äts snabbt upp av telefoner ipads datorer tv kompisar.
  /Niklas

  Gilla

 2. Det är beundransvärt att barnen ens kan lära sig simman är det är å kallt. Själv kippar jag efter andan och glömmer nästan av hur man gör när man simmar. Ingen badsommar för mig i år inte!

  Gilla

 3. Men alltså du skulle ju skriva en barnbok, eller flera. Du är ju helt grym på att skriva! Här har du ”grunden” till tema nummer ett. Simskolan 🙂 Och tänk så mycket mer du och ni har att berätta!

  Gilla

 4. Dagar som ni båda kommer att komma ihåg länge. Min dotter, idag 23 år, och jag, har fina sommarminnen från hennes barndom på mina föräldrars sommarställe i Roslagen. Vi cyklade, badade, gick i skogen, la oss på ängar o bara tittade på himlen. Dock bara några veckor varje sommar.

  Gilla

 5. Fin beskrivning av naturen. Inte svårt att få närvarokänsla fast jag sitter i Marseille och dricker körsbärssaft på ett café. Detta med internet är fantastiskt om man tänker på det. ☺

  Gilla

 6. Ljuvliga sommarlov! Jag är också badkruka, men har faktiskt fått till ett dopp i Sverige i sommar (ett dopp jag uppenbarligen skryter vitt och brett om, haha!)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s