Systrar till salu

Northern Light på Hälsö

Northern Light senast siktad på Hälsö.

Vi hade just lämnat Volvo Ocean Race-båtarna bakom oss och fortsatt norrut genom Stora Kalvsund när Ludvig plötsligt utbrast: ”Där ligger ju Northern Light”. Och minsann. Där låg hon faktiskt. I den lilla hamnen på Hälsös östra sida. Mary’s världsberömda systerbåt. Northern Light, Sveriges kanske mest välkända långfärdsbåt. Båten som övervintrat i Antarktis, och seglat flera varv runt jorden. Rolf Bjelkes och Deborah Shapiros röda Joshua.

Northern Light är samma båttyp som Mary af Rövarhamn, om än något modifierad. Och det, mina damer och herrar, är inte vilken båttyp som helst. Den första deltog i världens första solokappsegling non-stop runt jorden. Sunday Times Golden Globe Race 1968. Ägaren Bernard Moitessier ledde stort men trivdes så bra där ute och fortsatte ett halvt varv till runt jorden. Han diskvalificerades därmed, och vinsten gick istället till britten Robin Knox Johnston som senare adlades för sin insats. Ingen annan deltagare tog sig i mål.

Åren efter det berömda racet byggdes ett sjuttiotal likadana båtar som Moitessiers på Meta-varvet utanför Tarare i Frankrike. En av dessa köpte alltså svensken Rolf Bjelke. En annan beställdes av Urs Rickli, schweizaren som lät bygga vår båt. Hur många av de övriga som seglar än idag vet vi inte. Men vi har sett ett tiotal under resan. Ytterligare tre finns i Sverige, som vi känner till. Felicia i Brantevik, Soft i Stockholm och Vidania i Grundsund.

Vi har haft kontakt med Rolf Bjelke och Deborah Shapiro i mer  än 15 år nu. Från och till, via telefon och mejl. Men våra vägar har aldrig korsats. Inte förrän nu. För ja, vi la så klart om kursen tvärt, för att få oss en närmare titt på den röda pärlan. Och vilka stod inte där och tog emot våra tampar, om inte Rolf och Deborah själva. Livs levande. Så kul, att äntligen få ses i verkliga livet.

Rolf och Deborah berättade att de ägnar sommaren åt att återställa Northern Light till det skick de själva skulle vilja ha henne. Och det säger en hel del, för noggrannare människor får man leta efter. Till hösten seglar hon sedan till ostkusten där paret har köpt ett litet hus. Ja, Sveriges mesta långseglare har blivit landkrabbor – precis som vi. Men till skillnad från oss har de bestämt sig för att sälja båten.

En fågel viskade nyligen att även Joshuan i Brantevik kan komma ut på marknaden inom kort. Tänk, två Joshuas till salu på så nära håll. Vilket drömläge. Oss tog det tre år att hitta vår Joshua, en båtjakt som tog oss runt hela Frankrikes kust, och ända bort till Malaysia och tillbaka innan vi slutligen hittade henne på Teneriffa.

Varken Northern Light eller Felicia har annonserats ut ännu, vad vi känner till. Men ni som är seriöst intresserade får gärna höra av er så förmedlar vi kontakten. 

9 reaktioner på ”Systrar till salu

 1. Hej
  Jag har letat Joshua så länge jag kan minnas och är intresserad. Har varit i kontakt med Rolf o Deb. Dom har en spekulant som har tills aug för att komma till skott. Vill gärna veta om Joshuan i Brantevik. Sen 2 år ägare till en Trade wind 39 vilket inte är illa det heller, men Joshuan vill inte helt släppa greppet. 🙂

  Gilla

  • Hej Anders! Det är jag som har Joshuan Felicia i Brantevik, ligger för närvarande i närbelägna Skillinge på Österlen. Vi närmar oss punkten då hon ska byta ägare efter 24 år. Hon är successivt uppgraderad vilket sannerligen inte gäller många av systerbåtarna jag sett ute i världen under åren – Northern Light och Mary undantagna 🙂
   Hör gärna av dig om du vill titta och provsegla. Med vänlig hälsning, Staffan Lindström, 0706-28 69 54, staffan.lindstrom@gmail.com

   Gillad av 2 personer

   • Trevlig berättelse det kändes som man reda var ute på vågorna.
    Undrar om båtägarna är intresserad av en husbil (Adria 7,35) välskött och vad är det för pris vi talar om.
    Staffan Johansson tel 0612/30803

    Gilla

  • Det vill jag inte gärna spekulera kring. Det är väldigt svårt att värdera den här typen av båtar. Jag har sett dem säljas för allt mellan 300 000 kronor och två miljoner. /Linda

   Gilla

 2. Igår missade jag precis en försäljning av en Brofjord 36 motorseglare med renoverad motor för 35h sedan. Sedvanligt fixande såklart och självklart inte stål. Men håll med om att 75.000 SEK är knasigt när det knappt räcker till en utombordare på 70 hkr…

  Gilla

 3. Rolf och Deborah låter meddela att Northern Light nu är såld. Till en holländsk familj med två tvillingpojkar på sex år. Stort grattis till dem. Tryggare båt kan de inte hitta. /L

  Gilla

  • Bonjour, j aimerais avoir une idee du prix de vente du bateau, ( je ne demande pas le prix exacte , mais une idee du prix ) de Norther Light ?,
   merci a vous.
   Hello, I would like to have an idea of the price of the sale of the boat, (I am not asking for the exact price, but an idea of the price) of Norther Light ?,
   thank you.
   Jack

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s