På toppen av Malmö

Detta bildspel kräver JavaScript.

VÄSTRA HAMNEN, MALMÖ. I tio år har vi väntat på att få stiga in i hissen och åka så högt man kan komma. Högst upp i denna skruvade byggnad som vi sett byggas från grunden. Turning Torso – vårt landmärke. Nordens högsta skyskrapa. Malmös stolthet. 54 våningar, 190 meter hög. Igår var det äntligen dags. Rederiet Wagenborg hade bjudit in oss för att hålla ett föredrag i konferensavdelningen längst upp i tornet.

Vädret var inte perfekt. Det var mulet, och utsikten på åtta mil var nog reducerad till en fjärdedel. Men jag var alldeles utmärkt nöjd med att titta rakt ner. Ner över båtarna i hamnen, ner på barnens skola och våra vänners hus. Jag kikade in på alla gårdar, och följde de vindlande gränderna med ögonen. Så fascinerande det var. Att ur ett helt nytt perspektiv få betrakta allt detta som är så bekant.

Världen där nere såg närmast datoranimerad ut. Så overklig, så onaturlig. Ja, det är den ju också. Jag brukar ju säga det, att miljön här i Västra hamnen egentligen är alldeles för tillrättalagd för min smak. Samtidigt, så otroligt häftig. Vågad, spektakulär. Annorlunda. Ja, jag hyser en slags hatkärlek till hela området. Men ju närmare flytten vi kommer, desto mer nostalgisk blir jag.

Det är 13 år sedan Mary af Rövarhamn seglade in genom det där hamninloppet för första gången. Mina barn är födda här. Jag kan varenda gränd, våra fötter har trampat på de där gula gatstenarna om och om igen. Vi har badat, fikat, köpt glass. Sett området växa. Skrattat, gråtit. Och nu är det snart över. Båtboendet, och hamnlivet. Det är dags att vända blad. Att gå vidare.

Ludvig börjar sitt nya jobb i Marstrand nu på måndag. Barnen och jag kommer snart efter. Känslorna är blandade. Det ska bli härligt att komma närmare naturen och skärgården, skönt att flytta iland. Men sorgligt att lämna Malmö – stadslivet och vännerna. Närheten. Möllan, MFF, Zlatan. Timbaktu. Stoltheten. Jag gillar verkligen den här staden.

Men så nöjd jag är med att vi fick komma upp i det där tornet till sist. Det var riktigt häftigt. Tack Wagenborg!


Besök Turning Torso du också!

HSB firar Turning Torsos 10-årsjubileum med att låta flera komma upp och njuta av utsikten från  tornet i sommar. Läs mer här.

8 reaktioner på ”På toppen av Malmö

 1. Lycka till med flytten. Det blir säkert jättebra ”på Kroken”. Det är precis som du skriver att det är närmare naturen. Härligt att bo i naturen med allt vad det ger och sedan åka och besöka storstäderna. Malmö med alla vänner finns ju kvar…och ni lär även finna nya vänner snabbt! Sänder lyckosparkar till Ludvig som tar sina första steg på nya jobbet på måndag!

  Gilla

  • Tack kära du. Jo, allt har ju sina för- och nackdelar. Jag är själv uppvuxen på landet, och tyckte det var toppen fram till tonåren nån gång. Då var det bara stan som lockade. Allt har sin tid, så nu gäller det att testa det här medan barnen fortfarande är små nog för att uppskatta det. Kram, Linda

   Gilla

 2. Ska bli så spännande att följa er på det nya stället. Min sambo är från Svedala så jag har också nån slags relation till Malmö. Förstår att stan inte är så lätt att lämna, trots allt…

  Gilla

 3. Lycka till med flytten! Kommer själv från Malmö och har försökt att komma förbi sedan ni kom hem, bara för att se henne, Mary, som jag följt över jordens alla hav. Fast jag har haft lite otur, och missat er. Hursom, nu får jag leta i Marstrand istället 😉 för jag lär inte kommer hem till Sverige innan ni ger er av. Förstår precis vad du menar med Västra Hamnen, fast jag har kommit fram till att med åren blir det bara bättre och bättre. Tack för bilderna, de var mycket intressanta!

  Gilla

 4. Vackra mattade farger i mulet vader Linda, men det vet du redan som ”accomplished photographer”. Jag passar pa att fraga dig – pa listan pa ANDRA LANGSEGLARE sa vore det odiplomatiskt att fraga efter dina favoriter. Men, jag har tyvarr blivit besviken pa manga pga av att de flesta ar (till skillnad fran ditt skrivande) otroligt enformiga och alltfor introvert ”me me me” ointressanta. Nu nar du har tid med barnen is skolan etc, kan du kanske skriva en liten neutral standard introduction till varje LANGSEGLARE? How’s that?

  T.ex. CREW AGES: Tva vuxna 30, 33 och tva barn 05 07. YACHT: Whatever-40 HOMEPORT: Malmo DEPARTURE & DESTINATION: May 2015 to Australia via Galapagos islands och hem HOMEPAGE: whatever_40.com UNIQUE FEATURE: Most popular blog / fastest Atlantic crossing / oldest yacht sailing / Home-built yacht / all solar powered yacht etc.

  Bara ett forslag Linda eftersom sa manga bloggar ar nast intill vardelosa ”narcissistic time wasters”. Right?

  Gilla

 5. Jag håller med Kristina – Västra Hamnen blir bara bättre och bättre men Västkusten är inte fy skam det heller säger jag som är totalt blandad. Född i Stockholm och uppvuxen i Västervik och Göteborg har jag nu bott i Malmö i femton år efter diverse utlandsår. Gillade Malmö mer innan vi flyttade hit, sedan blev det jobbigt de första åren men vi var på fel plats (vid Mobilia med alla utryckningsfordon och inget kvällsliv) men så märkte man hur Malmö förändrades mer och mer till det bättre. Sicilianska glassbarer, Citytunneln, FC Rosengårds damer, bra brunschställen och rolig konst och musik…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s