Sverige före och efter världsomseglingen

svenskflagga

Vår stolta svenska flagga

När vi kom hem i slutet av augusti förra året kändes det som om tiden i Sverige stått stilla i fyra år. Vi hade upplevt så mycket, men här hemma var allt ungefär som vanligt.  Detta fick vår resa att kännas overklig på något sätt, som om den aldrig hade hänt. Som vi somnat i båten i Malmö på kvällen, drömt en skön dröm och vaknat upp på samma ställe igen.

Men så här ett halvår efter hemkomsten måste vi  revidera vårt första intryck. Det har faktiskt hänt en hel del, vissa saker har bara tagit lite tid att se. Vi har satt samman en lista. Femton punkter som sammanfattar vår bild av utvecklingen i Sverige mellan 2010 och 2014. Vi generaliserar naturligtvis. Men det är sådana friheter man kan ta sig på sin egen blogg.

  1. Unga män har blivit skäggigare
  2. När vi avseglade visste ingen vad en selfie var
  3. Nu pratar alla om långkok och surdegsbröd
  4. Det har blivit vanligare med adventsstjärnor än adventsljusstakar
  5. Intresset för mikrobryggt öl har fullkomligt exploderat
  6. Innan ringde vi med telefonerna, nu surfar vi och skickar textmeddelanden
  7. Det politiska klimatet har blivit mycket mer polariserat
  8. Var och varannan fyrtioplussare springer maraton
  9. Många fler segways och elcyklar än tidigare
  10. Städtjänster och matkassar har slagit igenom med buller och bång
  11. Det pratas mer om diagnoser som ADHD, Asperger och bipolär sjukdom
  12. Sorgligt många tiggare och socialt utslagna på våra gator
  13. Smågodisbitarna har blivit nästan dubbelt så stora
  14. Allt fler verkar ta till mindfulness för att bli ännu effektivare
  15. Idag har varenda unge en egen surfplatta

Så vad kan man då dra för slutsatser av detta? Ja, det lämnar vi till dig som läser att fundera över.

25 reaktioner på ”Sverige före och efter världsomseglingen

  1. Hej! Jag och min familj har följt er under ”Familjer på äventyr” och undrar om det inte kommer en bok om er segling? Vi hade köpt den direkt ☺.
    Mvh
    Karin

    Gilla

    • Haha, det är det många som frågar. Problemet är väl att någon måste skriva den, och det tar en väldig massa tid 🙂 Men man ska aldrig säga aldrig. /Linda

      Gilla

      • Hej Linda,
        Jag tror också att det vore fantastiskt att kunna läsa om er äventyr. Det vi såg på Tv är bara en liten del av vad er resan handlade om (tror jag i alla fall).

        Spökskrivare skulle kanske vara en väg att skrida till verket 🙂

        Ha det så bra.
        /Jarek

        Gilla

  2. Intressant hur mycket som har hänt på fyra år. Sånt man själv inte tänker på. Jag tyckte förresten det var väldigt dålig TV ikväll, jag saknade er i rutan! Hälsningar från Lina i Helsingfors, vi som träffades i Fuerteventura. Jag har läst ikapp med en hel del inlägg här på bloggen som jag missat under en resa, så intressant läsning! Ha det bra! 🙂

    Gillad av 1 person

  3. Jag tror att majoriteten af punkterna 1-15 beskriver vad som hant i de flesta utvecklade landerna de senaste aren, Australian inraknat!
    Ni har varit ute pa vattnet mera an pa torra land tydligen 🙂
    Jag sjalv tyckte (som den oandliga tonaring jag ar…) vid mitt senaste besok i Sverige (med ca 10 ars mellanrum) att unga svenska flickor pa gator och torg hade fatt stora ”syderopeiska rumpor” och tyvarr betydligt fetare lar och magar 😦 Nar jag verkligen var tonaring var alla flickor smala och val-propornerliga, och jag var mera kritisk pa 70 talet kan jag lova. Jag (av nagon anledning…) kan inte uttala mig om svenska pojkar, men kanske de ocksa ar fetare 2000+++ Foraldrar bor se till att barnen andas pa ratt satt (alltid genom ”special-organet” nasan…) och undviker socker, brod och allt ”carb”. Istallet spad pa med kott fisk, djur-fett och naturligt gronsaker i stora lass. LCHF ar vad barnen behover for att se bra och energiskt halsosama ut – Givetvis ocksa mindre ”screen-time” hemma men mera sociala utomhus aktiviteter. Australien har ett stort problem med fula feta barn som gar omkring med hakan pa brostet och sakerligen ocksa i hoga Norden.

    Gilla

    • Intressant lista…det är sådant som man inte tänker på då man är mitt i det.
      För man ser inte skogen för alla träd…
      Fast visst har man lagt märke till nästan allt ni har med fast det försvinner liksom i alla vardagsbestyr.
      Om man nu ska dra några slutsatser av vad ni uppmärksammat så är det väl att samhället har blivit än mer stressigt, hårdare och än mer självfixerat. Samhällsklyftorna verkar ha ökat och många blundar för problemen och flyr dem kanske genom att bli mer inriktad på sig själv och sitt mående för att slippa bry sig och må dåligt över att det är så.
      Att barn numera sitter inne med sina paddor och leker kurragömma på skärmen är för mig helt galet..så gör mina barnbarn och första gången jag hörde det så kunde jag inte hålla mig för skratt.jag tycker att barn ska vara ute och leka, springa och ha kul och leka gömme i naturen istället. Barn av idag leker helt andra lekar än vad man gjorde på min tid..vi satt knappt inne alls, vi var ute och använde vår kropp och blev således stimulerade på på ett helt annat vis. Barn har mycket spring i benen som behöver komma ut ..och behöver röra mer på sig för att inte bli soffpotatisar senare i livet.
      Jag upplever att många barn är stökiga och röriga kanske pga att de är mer stillasittande.
      Fast många barn hade säkert diagnoser även på min tid fast då uppmärksammades det inte på samma sätt..de barnen fick gå i mindre hjälpklasser eller i OBS klass där man buntade ihop barn med samma problematik.
      Hoppas att era barn tycker att det är roligt att gå i skolan och klarar av att sitta stilla de som är vana att kunna vakna då de vill och inte vara inställda efter klockan. För även om ni bodde på liten yta då ni levde båtliv så var ni ju friare än vad vi ”vanliga” landkrabbor är.
      Ha de gott
      /Carina

      Gilla

    • Hej Bosse. Nej, jag tycker faktiskt inte folk blivit fetare under vår frånvaro. Inte anmärkningsvärt i alla fall. Inte som i Sydafrika eller USA. Inte alls. Snarare tvärtom, folk tränar som tokar. Jag minns å andra sidan inte australiensarna som särskilt överviktiga de heller. Men det är ju ett par år sedan vi var där nu. /Linda

      Gilla

      • Hej Linda! jag hoppas verkligen att du har ratt! Jag har inte varit i Sverige sedan 1997 (sic!) och da blev jag lite overaskad over hur manga ”smyg-feta” flickor jag sag pa stan. Men det har kanske blivit battre med aren tack vare en okad medvetenhet. Har is Australien sa beror det mycket pa var folk ursprungligen kommer ifran. Vanner som bor pa en Katamaran i Tonga sager att ”Tonganeserna” ar det fetaste folket pa jorden. De flesta ”Stilla Havs personerna” i Australien ar feta, manga helt otroligt pang-feta. fettet hanger is tjocka ringar over alla kroppsdelar… Men inte sa mycket Aboriginer, snarare tvart om. Jo helt ratt, i USA ar det gott om pang-feta personer har jag sjalv satt. Jag minns fortfarande ett mote i ett nattoppet supermarket – han var lika bred som han var kort – en valproportionerligr rund boll format figur. Otroligt! Har pa TV har dom en tavling om att banta bort kilon fran dessa pang-feta figurer – ”THE BIGGEST LOOSER” You gotta laugh…

        Gilla

  4. Intressant! Det där med adventsljusstakarna har jag inte märkt, men resten kan jag nog känna igen som sånt som förändrats! Det mesta är ju små roliga detaljer, men punkten om det politiska klimatet är ju den allvarliga och oroande utvecklingen…

    Gilla

  5. Hej hej! Ja, vi känner lite lika dant. Dessutom har vi upptäckt att vanliga glödlampor inte heller längre säljs. Nu är det bara lågenergi/LED/halogen. De är ioförsig bara bra! =)
    // Båten Anna

    Gillad av 1 person

  6. Har nu följt er under familjer på äventyr, har även läst i kapp hela bloggen och vilken resa ni har gjort. Och vad ni har fått vara med om. Ett tag var det svårt att sluta läsa då man bara ville veta mer och se vad nästa äventyr var. En bok tror även jag skulle gå åt som smör i solsken, ni har iaf en till köpare här om den skulle komma ut.. 🙂

    Tack för att ni delat med er av era äventyr.

    /Anna

    Gilla

  7. Intressant fenomen du beskriver, vet vad du menar. När man varit utomlands en lång tid, känns det som allt är precis som man lämnade när man återvänder. Men tittar man lite djupare ser man att det hänt saker även här.
    Intressant blogg det här. Tack för att du delar med dig.

    Gilla

  8. Kom på en grej till. Fysiska bokhandlar har nästan försvunnit. Synd tycker jag. Böcker som är så kul. Det är en grej jag längtar efter, mer plats till böcker. Stora vackra böcker. /Linda

    Gilla

  9. Hej Linda (eller P dom jag tänker på dig som).
    Har läst bloggen under hela er resa och verkligen njutit av alla dina vardagsreflektionen som är minst lika fantastiska som miljöerna ni vistats i. Förstår att det på många sätt känns som att allt varit en dröm, kände precis likadant efter vår så mycket kortare resa i dec/ jan i Södra Afrika. Perspektiv får man,,,,,, både i stort och smått.
    Stora kramar Ida Hoel

    Gilla

    • Ja det är ju en bra fråga. När vi kom hem tyckte jag att svenskarna var trevligare än jag mindes dem. Men snart insåg jag att det troligen var jag som förändrats, inte alla andra. Man blir ofta mött som man förtjänar. Vi har idag upplevt mycket som gett oss nya perspektiv på livet – sånt som gör att vi kanske ser, prioriterar och värderar helt andra saker än tidigare. /Linda

      Gilla

    • Oj vilka snygga bilder. Jo, det går lite trend i sådana där små tiny houses nu. Jag gillar dem, men ganska så onödigt att bo sådär trångt om barnen ändå ska gå i skola på ett och samma ställe vilket vi gärna vill. Allting har sin tid … /Linda

      Gilla

  10. Hej, jag hittade precis er blogg här, finns det inte längre tillbaka än vad som står här? Äldsta inlägget jag hittar är när ni seglar hemåt igen. Jag skulle gärna vilja läsa från när du börja skriva.

    Gilla

Lämna en kommentar