Kvällens doldisar

Detta bildspel kräver JavaScript.


Kvällens avsnitt av Familjer på äventyr är filmat i de isbergstäta vattnen i nordöstra Canada och södra Grönland. De här trakterna är svårtillgängliga för den som inte har en egen båt eller helikopter. Det mesta materialet har vi därför filmat själva. Men den uppmärksamme noterar också att det förekommer en hel del bilder där båten är filmad på lite avstånd. Dessa klipp har vi doldisarna på den norska segelbåten Skruff att tacka för.

Ja, i programmet framställs vi ofta som ensamma och utsatta, men faktum är att långseglarlivet är ganska socialt. Särskilt i hamn, och det är ju där vi har tillbringat ungefär tre fjärdedelar av tiden under de här åren. Framförallt har vi umgåtts mycket med andra seglande familjer. Men vi har också lärt känna en massa fina bofasta människor på många av de olika platser vi besökt – ofta tack vare barnen. De har agerat bästa tänkbara dörröppnare ute i världen.

Just guttarna på S/Y Skruff träffade vi första gången redan på Newfoundland. Kapten Marius och hans trevliga besättning fick snart en av våra filmkameror ombord. Sedan hängde vi ihop i stort sett hela vägen till Island, där de också fick agera följebåt när det svenska filmteamet kom på besök igen. Den enmastade norska båten som bara skymtar förbi som hastigast här och var i programmet spelade alltså en avgörande roll under inspelningen av avsnitt fem.

Under sommaren hann vi även ta en hel del stillbilder på S/Y Skruff. Det är några av dessa bilder som du kan se i bildspelet ovan. Bilderna på de sanna hjältarna i avsnitt fem.

9 reaktioner på ”Kvällens doldisar

 1. Det ser så himla underbart ut!
  Jag har följt er blogg i kanske två år (?) sedan ni var i Australien typ och tycker det är väldigt kul att nu få se er på tv. Dags att ta plats i soffan nu ser jag!

  Gillad av 1 person

 2. Kan lätt hålla med om att dina och Guttarnas bilder från Grönland, har varit dom mest magiska i hela program serien………..
  (kul att du fick en fotograf credit i slutet på eftertexterna oxå!)

  Gillad av 1 person

 3. Hej, jag sitter här och läser eran underbara blogg med ett stort leende, efter att idag ha sett näst sista avsnittet av Familjer på äventyr som flera gånger den senaste månaden.
  Jag själv har seglat över Indiska Oceanen, april/maj 2011, fast ”bara” från Galle Sri Lanka till Langkawi.
  Japp, vi valde segla åt ”fel håll”, jag och min pappa Hans, samt 3 vänner på våran då nyinköpta Rhodes Relliant vid namn William T. Piquette som då hade gått 2 kvarts varv runt jorden från USA och sin ägare som seglade för Eye of the world, http://www.eyeotw.org/. Det var en strapatsfylld seglats då vindarna inte helt hade vänt när vi gav oss iväg och bakslaget dessutom gick sönder lagom efter vi lämnat hamn, tack och lov hann vi runda den förbaskade udden med alla strömmar innan den brakade samman, och med vind i seglen tog vi oss sakta men säkert fram, korsade ship-linen och lade både Galle och fyren Dondra bakom oss. Men så blev det stiltje och natten föll och utan motor så kunde vi inte göra mkt mer än titta på när vi drev baklänges i strömmarna. Vaknade upp dagen efter för att årerigen se fyren i Dondra, suck! Och ungefär så fortsatte de 19 dagarna det tog för oss att komma fram till Langkawi, massa stiltjedagar där vi drev baklänges, framlänges, norrut eller söderut så vi nästan hamnade på Christmas Islands, vindar som blåste och vred sig så man inte kunde använda vindroder och mestadels fick kryssa, scwalls som kom från alla håll, och oftast inte bara ett utan man vart omringade. Scwalls är mäktiga och vackra på håll, men verkligen inget roligt att hamna i, som ni säkerligen vet 🙂

  Nu när jag sitter och läser eran blogg, ser er på tv, så kittlar det av längtan och saknad i magen att segla iväg ut i böljan blå… Det är en frihet som inte många förstår sig på, och är rädda för.
  Men jag har längtan och drömmen att en dag skall jag med segla jorden runt!

  Nåja, den dagen… hoppas ni alla i familjen mår kalas och njuter av era minnen och vardagen!

  Bästa hälsningar Therese ”Tess” Lindman

  Gillad av 1 person

 4. Efter att hängt med i eran blogg ett bra tag så är delen av eran resa bland isbergen bland de mäktigaste. Såå vackert fotat.
  Enmastade Skruff, tufft att segla med endast en mast, skulle nog tycka det vore säkrare att ha två, säger jag som inte kan mycket om båtar hihi
  Kram Yvonné

  Gillad av 1 person

 5. Kul! Funderade på just det när jag såg avsnittet. Vem som filmat de vackra scener där man såg er båt på håll. Man blir alldeles sjuk av längtan ut i världen när man ser programmet. Gillade också kontrasten, som så klart var helt avsiktlig, mellan er frihet på sjön och ” en siffra i varje ruta” i det svenska klassrummet, i cliffhangern inför nästa avsnitt. Ser med spänning fram emot att få följa er hemkomst än en gång. 🙂

  Gillad av 1 person

 6. Åh, så underbara bilder från Grönland, både på TV och här! Det känns nästan som det mest exotiska ni såg på er resa! (Jag har följt er blog sedan ni lämnade Limhamn)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s