Den förbannade spisen

Nyförvärvet - en Force 10

Nyförvärvet – en Force 10

ST AUGUSTINE, FLORIDA. Vi måste köpa en ny spis, den gamla kollapsar vilken dag som helst. Och vi hade äntligen hittat en modell som borde passa. Den fanns i lager på West Marines webbutik – USAs största återförsäljare av båtprylar. Så jag la en beställning, med leverans till familjen Fredrikson för att underlätta det hela. Allt såg bra ut på nätet, men jag tyckte det var lite märkligt att jag inte fick någon bekräftelse på mejl. Så vi ringde och dubbelkollade. Och det var tur, för då fick vi reda på att beställningen kraschat. West Marine accepterar tydligen inte expressleverans för den som handlar med utländska kort. Inte för förstagångsköp, och inte i de fall som leveransadressen inte är den samma som kortinnehavarens adress. De behövde minst två extra bankdagar på sig för att kontrollera vårt kort.

Vi bestämde oss för att avbryta köpet på nätet, för att prova lyckan i den riktiga butiken istället. Det gick bättre, de accepterade vårt kort utan reservation och vi skulle kunna hämta upp spisen i butiken två dagar senare. Smidigt. Men när vi var på väg därifrån ringde Catrine. West Marine hade ringt, för att berätta att de inte levererad spisar med flygfrakt. De ville skicka den med lastbil istället, det skulle ta 7-9 dagar. Vi förstod att det måste var den första beställningen som fortfarande spökade, eftersom vi angett Catrines nummer i samband med beställningen på nätet. Så vi ringde upp kundservice, men de kunde inte hitta någon beställning i sitt system. Den var redan raderad och inget att bekymra oss för, enligt killen i andra änden.

I fredags kunde vi hämta vår nya spis i butiken. Spänningen var stor, hade vi mätt rätt, skulle den passa? Vi lastade in den stora lådan i bilen. Därifrån gick färden över bryggan på kärra och vidare ner i vår jolle för att slutligen lastas ombord på Mary af Rövarhamn. Först där öppnade vi kartongen. Och vad var det första vi såg, jo en stor buckla i chassit. Besvikelsen var stor, men det fanns inget att göra än att släpa tillbaka spisen till butiken igen. Väl där lät personalen meddela att frakten skulle ta tre dagar den här gången, eftersom det kom en helg emellan. Och när helgen var över. Ja, då ringde killen i butiken och beklagade igen. Något hade gått fel, spisen hade fortfarande inte lämnat centrallagret. Nu började vi bli rätt trötta på den här firman, men del lovade att fixa fram en ny spis redan till imorgon.

Vi bestämde oss för att storhandla, i väntan på den nya leveransen. Nu när vi ändå fått låna en bil. Som vanligt köpte vi halva affären, och väl framme i kassan fanns inga pengar på kortet. Det slutade med att vi fick avbryta köpet, och fara hem för att hämta kontanter. Mitt i villervallan tappade jag mitt VISA-kort, som jag senare fick tillbaka under lyckosamma former. Det fanns ju ändå inga pengar på kontot. Men vart hade pengarna tagit vägen? Jo, det visade sig vara West Marine som spökade igen. De har reserverat pengar för en andra spis, troligen den där första som vi försökte beställa på nätet. Jag misstänker att två spisar är på väg till Florida i detta nu? En via flyg, och en annan med lastbil. Ingen verkar veta riktigt säkert. Men nånting säger mig att den här historian inte är över riktigt än.

Ja, nu vet ni i alla fall varför vi fortfarande är kvar i St Augustine.

13 reaktioner på ”Den förbannade spisen

 1. Aldrig får man vara glad… men se det från den ljusa sidan, kommer det två spisar kanske den ena inte är transportskadad. Hoppas i alla fall att det löser sig så ni inte måste betala för två.

  Gilla

 2. USA i sin prydnad. Om ni kan, ring till banken alternativt kreditkortsföretagets fraud department för att se till att ni inte blir dubbelfakturerade för den första beställningen (detta är ju vad har hänt) och att ni då slipper betala överskridsavgifter. Dessa avgifter har ni rätt att få tillbaka oavsett vad som händer när företagen reserverar belopp.

  Jag köpte en gång en grej på Ikea i USA som kostade hela $22 på en fredag. Plötsligt, även om jag hade sisådär $1700 på kontot ansåg SEB att jag hade överskridit mitt kontot. Jag ringde SEBs fraud department, i tron att det handlade om fraud eller någon form om skimning, vilket hade inte hänt utan just att Ikea USA hade reserverat ett belopp flera gånger om. Jag fick tillbaka överskridsavgiften på 350kr (!) plus utländska (!) på 750kr omedelbums. Samtidigt tryckte de på en knapp och lät mig ha tillbaka kontrollen över de existerande pengarna. Jag frågade hur de kunde göra så här, ansåg att det var kriminellt för jag hade ju pengar på kontot, men de svarade aldrig på den frågan. Detta är bank praxis och hur de tjänar pengar med ränta på ränta och avgifter hit och dit. Alla banker gör likadant. Så ring bankens fraud department och få tillbaka pengarna.

  Gilla

 3. Ett bra sätt att kolla ”om spisen ger bra värme” vore väl att ”sätta någon från West Marine på spisen” å markera att amatörer å byråkrater bör hettas upp! Men såååå får man väl inte varesig tycka eller skriva? Good luck med den nya, när den väl är på plats!

  Gilla

 4. OBS! Köp allt i cash som inte är mat eller kläder eller ”box stores” som Ikea, Home Depot, etc. Dessutom dubbel reserverar hotell också belopp såsom det här med spisen. Det är helt barockt! Min Mamma hade en släkting som var i Philadelphia på affärsresa och företagets debit-kort blev låst och hon fick betala med sitt eget visakort som också blev låst. Till sist bodde hon hos mina föräldrar och hon kunde ringa till Sverige och få det ordnat. Så se upp i betalning med debitkort. Samma sak kan hända i resten av Europa också. Irland och Sverige står som exempel på denna formen av bankpraxis. Ta hellre ut pengar, betala uttagsavgifterna och betala med cash.

  Gilla

 5. Avis på att ”få” ny spis, Inte avis på hanteringen. Och så sanslöst pinsamt att stå med rågad vagn och kortet blir avvisat. Mardröm. Hoppas allt loser sig snabbt.

  Gilla

 6. Nu är i alla fall spisen på plats (den som skickades med flyg). Det var på håret att den passade, fick fila lite i inredningen först. Tyvärr visade sig grillen var trasig. Får försöka reparera den på egen hand, pallar inte ha mer med West Marine att göra. /L

  Gilla

 7. Westmarine har varit bra for mig, men jag tror mig veta hur det kanns. Man kan undra: Varfor stannade jag inte istallet i min varma skona sang hela dagen idag. Men spisen pa bilden ser lika fin och vacker ut som KRISTINAS fran Duvemalas nya Queen of he Prairie..

  Gilla

 8. NEEEEJ, låter som en riktigt jobbig historia detta, håller som vanligt tummarna och hoppas på en snar lösning!
  Kramar från fingers-crossed-Josefin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s