Otrygg uppväxtmiljö

Detta bildspel kräver JavaScript.

ST AUGUSTINE, FLORIDA. Hägerhanen flyger fram och tillbaka mellan boet och buskaget. Han hämtar kvistar till sin hona, som noggrant placerar varje pinne på sin rätta plats. Paret är sent ute. I grannboet ligger redan fyra pyttesmå turkosa ägg, och två grenar bort är äggen redan kläckta och tre små ungar slåss om mammans uppmärksamhet. Våren har kommit till Florida, det råder febril aktivitet i fågelkolonin och guanodoften ligger tung över träsket.

Fågellivet här i Florida är fantastiskt. Överallt ser man jättelika pelikaner, storkar, tranor, hägrar och vadarfåglar av alla de sorter. På bryggorna, vid strandkanten och i träden. Men framförallt här på farmen. Ja, Fredriksons har tagit med oss till The Alligator Farm där det finns mängder av spännande djur att titta på. Reptiler i allmänhet, alligatorer i synnerhet. Men också väldigt mycket fåglar, särskilt den här tiden på året. Våra djurtokiga ungar är i sjunde himlen.

Det märkliga är, att de flesta fåglarna vi ser i parken är vilda. De kan alltså komma och gå som de vill. Ändå återvänder de, år efter år. För att bygga sina bon just här. Precis framför näsan på alla dessa turister, och bara några meter från hundratals hungriga alligatorer som bara ligger där och väntar. Väntar på att fåglarna ska göra ett misstag. Att en unge ska ta ett steg över kanten, eller ett ägg trilla ur sitt bo. Vi ser en alligator missta en ovanligt stor fågelbajs för ett fallande ägg. De är väldigt snabba.

Jag har lite svårt att förstå varför fåglarna väljer att häcka just här. Varför har de inte flyttat till ett säkrare ställe, när naturen är så fiffigt ordnad i övrigt?  Kusten är ju full av likadana träd. Men det är klart, vem är jag att döma. Kanske finns det de som tycker det är precis lika tokigt att låta sina barn växa upp på en segelbåt. Vi har alla våra skäl till att göra som vi gör. Fast vi använder åtminstone flytväst och säkerhetssele …

En reaktion på ”Otrygg uppväxtmiljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s