En magisk timme

Detta bildspel kräver JavaScript.

VIRGIN GORDA, BRITTISKA JUNGFRUÖARNA. ”Kom, den här vägen” säger Lovis och försvinner in genom en smal skreva. Vi följer efter. På andra sidan öppnar sig en enorm katedrallik grotta som leder vidare till en tunnel. Vi tar oss allt djupare in.  In i en labyrint av slingrande trädrötter, naturliga havsbassänger och jättelika stenskulpturer som formats av väder och vind. Det vore lätt att gå vilse, om det inte vore för ljudet från vågorna som slår in mot klipporna i väster.

Efter en stund övergår stenlandskapet till den mest bedårande lilla strand. Där trängs bleka turister om de bästa stjärtplatserna. Fläker sig i solen som frusna sälar och plaskar runt på pastellfärgade flytkorvar. Allt medan de brummande ribbåtarna går skytteltrafik mellan stranden och charterkatamaranerna som ligger ankrade utanför. Jag känner ett uns av besvikelse, trots att vi inte förväntat oss något annat. Stranden finns med i varenda turistbroschyr. The Baths brukar anges som Jungfruöarnas största attraktion.

Vi sicksackar oss fram mellan människorna på stranden, och fortsätter in bland stenarna och buskarna på andra sidan. Där blir vi ensamma igen. Åter hör vi fåglarna kvittra och syrsorna spela, och snart hittar vi en alldeles egen liten korallstrand på öns sydligaste spets. Vi klättrar upp på ett högt granitblock, och där blir vi sittande ett tag. Intar vår fika och njuter av utsikten över hela den skyddade övärlden. Överallt syns vita segel. Ingen annanstans i Karibien finns så många charterbåtar som här.

Från vår utsiktsplats kan vi se hur båt efter båt lämnar ön. Återvänder till sin trygga brygga. För att lämna av dagens gäster, och förbereda sig för morgondagens last. Själva börjar den vandringen tillbaka mot vår jolle. Den sjunkande solen sprider nu sitt varma ljus över området, och folkmassorna på turiststranden har bytts mot ett stilla lugn. Inte en människa finns kvar. Det är som om någon viftat med sitt trollspö. Poff, poff. Vift vift. Och vips fick vi oss en magiskt timme helt för oss själva.

Vi blir kvar på stranden tills solen går ner. Och när vi vaknar nästa morgon ligger den vackra platsen lika öde som när vi lämnade den kvällen innan. Men när klockan slår åtta är det precis som i sagan om Askungen. Förtrollningen bryts, och båtarna återvänder i en strid ström. Då lyfter vi vårt ankare, och seglar därifrån.  

8 reaktioner på ”En magisk timme

 1. Hej Linda, behöver ni lite avhopp från alla charterbåtar i BVI, ankra i viken på Great Tobago (finns bara en), får bara plats en båt och de flesta charterbåtarnas navkartor visar inte den platsen- vi brukar ligga där från tidig morgon och njuta av ensamheten och fåglarna. Kan också rekommendera Anegada ta er (och era snorklar) till Loblolly Bay på andra sidan ön. Kram

  Gilla

   • Ni har säkerligen märkt att restaurangerna i BVI tar hutlösa priser för ganska tråkig mat, men kolla in Cane Garden de brukar ha en lokal ‘food stand’ (tror det är på onsdagar) om ni promenerar in a samhället en bit, good lokal mat, inte komplicerat och framförallt billigt. Vi brukade vara de enda icke öbor som stog där och hängde. Riktigt trevligt.

    Gilla

   • Haha, nej det har vi inte märkt. Vi äter aldrig ute, bara i Indonesien : ) Men besökte mataffären igår, och den var i alla fall hutlöst dyr. /L

    Gilla

 2. Svindyrt är det i affärerna. Men om man knatade lite utanför charterbåtarnas radie så kunde man hitta lite bättre priser och mer lokala produkter- Sopers Hole (som jag förövrigt tycker är ganska gräsligt men det är min åsikt) hittade jag någorlunda billiga livsmedel och prisvärd öl :-), men det var en bit att gå. Road Town finns det en stor affär men den är dyr.
  Eller så bjud in er till någon chartrande båt – de tycker det är lite häftigt att få umgås med ‘riktiga’ seglare 🙂

  Gilla

  • Smart. Vi pratade med ett par som hyrt charterbåt igår. Den äldre mannen som skulle vara egen skeppare ombord hade seglat 35 sjömil tidigare. Inte utan att blev lite impad när vi berättade att Lovis och Otto har en sisådär 45 000 sjömil i bagaget : ) /L

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s