Vår första dag i Simonstown

Bryggänget

Bryggänget

SIMONSTOWN, SYDAFRIKA. Ångloket tutar för avgång mot Kapstaden. Men just idag åker vi ingenstans. Det är första dagen i hamn efter några dygn till havs. En sån där dag när man fortfarande är lite trött, och gärna tar det lugnt. En dag att stuva undan flytvästar och sjökläder, tvätta båten fri från salt och känna av stämningen på nya stället.

Simonstown är mest känt för sina pingviner, men var en gång bas för den brittiska flottan i Sydatlanten. Den engelska bebyggelsen är väl bevarad. Husen klättrar långt upp längs de gröna bergssluttningarna, och huvudgatan närmast vattnet kantas av små delikatessbutiker, glassbarer och cafeér där söndagsflanerare njuter av den första vårsolen. Stan är mysig, en av de finaste vi sett på flera år.

Vattnet i hamnen är så rent att man ser botten. Sälarna ligger och vräker sig på bryggorna, och stora rockor glider runt mellan båtarna. Hamnbaren är strategiskt placerad precis bredvid lekplatsen. Ölen kostar tio kronor styck, och vi slår oss ner medan vi väntar på att familjen Kruger ska komma förbi.  Några sportfiskare slänger åt oss två nyfångade tonfiskar. Båtgrannen bjuder på ytterligare en öl.

Familjen Kruger flyttade hit från Sverige för fyra år sedan. De hittade oss på bloggen för bara några veckor sedan, skickade en hälsning och idag träffas vi för första gången. Med sig har de inte bara en leksugen sjuårig svensktalande dotter. Utan också en svensk barnbok, en stor påse torkade trattkantareller och ett paket Annas pepparkakor. Vi tycker genast om dem.

Pappa Kruger räcker också över en nyckel. Den går till en bil som står parkerad utanför. En sådan där stor fin gammal Mercedes. De nämnde den visserligen på mejl. Men vi har ändå svårt att tro att det är sant. De säger att vi får låna den så länge vi är här. Kanske lovar de för mycket; just nu känns det som vi aldrig vill segla härifrån.

Mer om de trevliga landkrabbornas besök finns att läsa på familjen Krugers blogg

12 reaktioner på ”Vår första dag i Simonstown

 1. Hej!
  Låter fantastiskt bra med allt. Blir lite tårögd av er berättelse nu. Njut av er tid där nere och den gästvänlighet ni möts av.
  Har själv varit runt där ni är nu. Så mycket fint att se och uppleva. Kanske besöka en strutsfarm?
  Må väl// Mia

  Gilla

 2. Vilka underbara möten ni får vara med om och vi läsare genom er blogg! Har följt er från början, njuter även av era fina bilder. Brasilien eller Kuba…? Svårt val! Lycka till!

  Gilla

 3. Har en krossad bakruta på bilen. Tar 20 dagar att fixa. Sara skäms. Vad gör man. Ha det bra. Väntar ni på Lasse och Erja.

  Jens

  Gilla

  • Stackars Sara. Sååååå pinsamt : ) Hade hoppats Lasse och Erja skulle komma ikapp i Richards Bay men de tog ovanligt mycket tid på sig. Nu blir det nog tajt. Vi ska segla hela vägen hem nästa år, medan de bara ska till Karbien. Så vi måste ge oss av härifrån redan om en månad. Hinner de hit innan dess blir vi glada, men inte särskilt troligt. Lite svårseglat här nere, så man måste ha lite tur med tajmingen. Hälsa familjen. /Linda

   Gilla

 4. Otroligt fantastiskt! Ar det samma Kruger som pysslar med Kruger Park och tillverkar Kruger rand? Vilken tur ni har…

  Gilla

 5. Kuba sa klart! Det hander mycket nu pa Kuba med reformer och okande turism. Om bara nagra ar ar det sig icke langre likt! Det ar en mycket bra ”timing” att besoka Kuba mendan Castro ar i liv och reformerna inte annu har hunnit ”forstora” allt det som ar unikt med kommunistiska Kuba. Yenkees har nu tillstanda att resa direct till Kuba och allt forandras darfor snabbt. Brasilien ar dessutom i regelbundna oroligheter over sloseri och korruptionen pga Olympics 2016. Dessutom ar det ett betydligt farligare land an Kuba. jag valjer Kuba 2014!! Ett oefterharmligt minne for livet

  Gilla

  • Du har nog rätt, det lutar åt Kuba. Problemet är att det ligger rätt off-route och det blir nog tufft att ta sig upp mot Florida när vi rundat Kubas västra udde … /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s