Propellerthrillern

propellrarjpg

En vissen blomma, och en nyutsprungen.

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. En ny motor med ett par hästkrafter mer än den förra borde rimligen betyda mer fart. Men så blev det inte i vårt fall. Tvärtom faktiskt. Vi har krupit fram i fyra knop ända sedan vi lämnade Thailand. Så lagom roligt med tanke på den investering som en ny motor innebär. Men det finns hopp. För det hela kan troligen förklaras med att den nya motorn kräver en kraftigare propeller.

Förra veckan hittade vi en firma i Kapstaden som påstod sig kunna fixa en ny propeller i vad som förhoppningsvis är rätt storlek, material och utformning. Ni anar inte hur många sätt det kan bli fel på. Men i eftermiddags kunde vi i alla fall hämta ut underverket på posten, och så här långt allt bra. Propellern ser fin ut, sitter som en smäck. Nu återstår bara att ta reda på om den funkar.

Är bladen lagom stora, är de vinklade rätt? Kommer den att ge den ökade skjuts vi hoppas på? Eller är den för kraftig, så att motorn inte orkar med? Går den tyst och fint, eller kommer den att sjunga lika högt som den gamla? Svaren på alla dessa frågor kan vi få först när båten är tillbaka i vattnet.

Sjösättning är bokad till imorgon klockan 15.00. Om arton timmar. Det känns just nu som en oändligt lång tid.

5 reaktioner på ”Propellerthrillern

 1. Har just provkört och båten går som en raket. Får dock inte riktigt upp den i maxvarv längre. Propellern är kanske lite för kraftig. Får provköra ett tag, och kanske justera i Kapstaden … /L&L

  Gilla

 2. Precis så har jag det på min båt, Yanmar 4 cyl, och jag tycker det är ok. Det innebär ca 1500 varv för 5 knop och ca 2 kn på tomgång (ca 800 1/m). Jag tror på att det ger optimalt utnyttjande av bränslet. Istället drar jag då och då korta sessioner med det maxvarv den orkar, ca 2800, för att sota ur och ”rensa”. /Håkan

  Gilla

 3. Hur manga RPM klarar din turbo Vetus? Jag fick vackert byta prop nar jag installerade min Vetus 52hp 2009. Det ar en hel vetenskap som kraver berakningar for varje indivituell bat. Maxar man vid toppen av kurvan sa blir det mera fart, men vid hogre varv och mindre fart far man mera drag-kraft. MAO det galler att finna en lamplig kompromiss. Du borde kunna skramma upp SY Mary i 7 knop eller mer. Den nya proppen ser ut att vara byggd for 30-40%mera hp. Fordelen med en overdimentionerad ‘skruv” ar att du kan ha den trimmad av en prop-trimmare. Lycka till…

  Gilla

 4. ”Ser de (svarta…) en hund springer de all världens väg. Men en gepard är de inte rädda för!?” Detta kan vara kanskligt men i Afrika gillar de vita stora hundar typ Rhodesian Ridgeback, och med sin lilla hjarna har dessa hundar nastan utan undatag raknat ut skillnaden. Hundar ar racister… Polisen i Sydavfrika brukade saga att i farliga situationer (kravaller…) ar en tranad hund vard mera an tio poliser. De svarta flyr som regel nar de ser en polis hund. Varfor vet ingen riktigt. De svarta har hundar men inte storre varianter. Dom ar troligen for dyra i drift… PS: Geparder attackerar inte storre varelser an de sjalva, sa se upp med barnen…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s