Vår sjungande propeller

Vår sjungande propeller.

Så här ser den ut, utan strumpor.

Ludvig ser frånvarande ut, tittar rakt ut i tomma intet. Som om han befann sig någon annanstans. I en annan värld. ”Vad tänker du på?” frågar jag. Och svaret? Ja, det blir som väntat: ”Propellrar.” Ständigt dessa propellrar.

En ny motor med ett par hästkrafter mer än den förra borde rimligen betyda mer fart. Men så blev det inte i vårt fall. Tvärtom faktiskt, det förstod vi redan under premiärturen för en dryg månad sedan. Sedan den dagen har Ludvig drömt om en ny propeller, dag som natt. En propeller som är bättre anpassad för vår nya motor.

Det kan låta som en enkel sak. Köpa, sätta dit, köra. Men det här med propellrar är en hel vetenskap i sig, och Ludvig har tillbringat nästan varje uppkopplad stund den senaste månaden till att utforska denna nya värld. Bara för att komma fram till att det inte finns något självkart sätt att avgöra exakt vilken propeller vi borde ha.

Jag är inte särskilt lockad av tanken på att lyfta båten ännu en gång. För att sätta på en ny propeller för tusentals kronor, utan att vara säker på att den gör någon faktisk skillnad. Det måste jag erkänna. Men kanske skulle det vara värt det, om vi samtidigt fick ett slut på det där oväsendet som plågat oss under alla år. En hög, och synnerligen irriterande sång som vid vissa varvtal uppstår någonstans i Mary’s aktre regioner.

Alla specialister har haft en egen teori kring källan till denna sång. Vi har slipat och målat propellern, om och om igen. Ersatt lager och kopplingar i axeln. Och bytt både motor och backslag. Men inget har hjälpt. Ljudet består. Nästa naturliga steg är att byta hela propellern. Men inte heller det ger någon garanti. Eller så gör det det.

Idag föreslog Ludvig att vi skulle sätta strumpor på propellerbladen. För att se om ljudet försvann. Ja, varför inte. Det var värt ett försök. Och minsann, det hjälpte faktiskt. Helt tyst blev det. Fantastiskt. Ja, nu är ju tyvärr inte lösningen att köra runt med de där gamla strumporna på propellern. De gör knappast båten snabbare. Men nu vet vi i alla fall vad som orsakar oväsendet. Vi har en sjungande propeller.

Ludvig är strålande glad. Ett mysterie är löst. Jag har blivit mer positivt inställd till att investera i en ny propeller.  Och han har äntligen fått användning för de tre uddastrumpor han släpat med sig ända från Sverige, i väntan på ett tillfälle som detta.

7 reaktioner på ”Vår sjungande propeller

 1. Fantastiskt! Vilken idé för användandet av uddastrumpor. Ska vi skicka fler?
  Tänk att den som spar han har…
  Varma hälsningar Maj & Per-Arne

  Gilla

 2. Haha, var med om detta sjukt irriterande problem på en dixie27 utan folding, kom en gammal sjöbjörn och sa detta när vi lyft för 100 gången och diskuterade problemet…ja det var inte vi som skrattade sist där inte 🙂

  Gilla

 3. Hej,

  Stillastående fast propeller sjunger oftast i vissa fartområden när man seglar.
  Mer, ju fortare man seglar.
  Roterande propeller vid segling sliter på lagren och låter irriterande..

  Men för motorgång är det väl ingen ”sång” i propellern?

  Undrar en som varit vägen runt olika fasta propellrar för att slutligen landa i ovanstående konklusion och med en folding propp som resultat.
  Men det gäller ju att ha plats till en sådan.

  Gilla

  • Nja, vår propeller sjunger när den rör på sig, både vid motorgång och segling. Brukar lägga i backen när vi seglar, då blir det tyst och skönt.

   Det verkar inte vara något ovanligt problem om man googlar lite. Folding har vi inte plats för. Alternativet för oss vore en flöjlande propeller. Men vi är så trötta på allt som kräver underhåll och går sönder så det får nog bli en fast trebladig igen.

   /Ludvig

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s