En flodhäst under båten

Flodhästfamilj i badet

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. Våra sydafrikanska vänner på kompisbåten Goody tog med oss på en solnedgångskryssning i iSimangaliso Wetland Park häromdagen. Bufflar och antiloper betade vid vattenbrynet, krokodilerna plaskade i strandkanten och flodhästarna frustade precis intill båten. Allt medan den röda solen gick ner över savannen. Det var riktigt häftigt, och för första gången kände jag att vi verkligen var framme i Afrika.

Annars har Richards Bay i sig inte känts särskilt exotiskt så här långt. Men det finns en skylt som varnar för krokodiler vid bryggan. Och båtgrannarna berättar att det händer att de ibland får besök av flodhästar i den här delen av hamnen. De hänger i strandbrynet på dagen, och går iland för att beta på natten. De är tydligen mer släkt med valar än hästar och kan stanna under vattnet i närmre tio minuter. Men de simmar inte gärna. De promenerar på botten.

Det händer nog inte särskilt ofta, det finns betydligt trevligare platser för flodhästar att vara på. Men jag tycker om tanken, att vi skulle kunna ha en flodhäst som promenerade runt under båten i detta nu. Även om jag inte har någon större lust att möta den på väg till duschen …

2 reaktioner på ”En flodhäst under båten

  1. Jag har hort det ocksa, att valar ar slakt med flodhastar. Denna overaskande slutsats som omkullkastade ten idigare etablerad hypotes att flodhastar var en slags aquatiska kossor, kommer fran DNA analys. Det anses nu att flodhastar stannade i utvecklingen medan valar gick (simmade?) vidare och blev till slut 100% aquatiska. Det ar unika fysiologiska egenskaper hos flodhasten som gor att den kan promenera under vatten, bla. ar skelettet mycket tungt utan haligheter och fungerar som barlast. Pa dagen haller de sig under vatten, och pa natten ar de uppe pa land och betar och umgas med varandra.

    Gilla

  2. Det låter exotiskt med flodhästar! Här lär vi inte få någon flodhäst under båten 😉 Vårt största bekymmer just nu är att vi inte får igång värmen. Vi hoppas att rörmokaren har tid för oss innan minusgraderna kommer… 😉 (Snart blir förresten en ny husbåt till salu här. En riktigt cool båt, en av de få som faktiskt har motor och som man även kan ge sig av i :))

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s