Afrikas röda sol

Detta bildspel kräver JavaScript.

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. Vi kom fram till Richards Bay tidigt imorse. Elva dygn efter det att vi lämnade Moramba Bay på nordvästra Madagaskar. Räknar vi bort det korta stopp vi gjorde i Moçambique i väntan på bättre vindar tog hela resan tio dygn. Tio dagar och tio nätter till sjöss, tio soluppgångar och tio solnedgångar.

Det sägs att det är partiklar i atmosfären som påverkar himlens färger när solen passerar horisonten. Att de mest spektakulära solnedgångarna därför uppstår i städer med mycket luftföroreningar. Och att det i Afrika skulle vara dammet från den torra röda jorden som gör att solen upplevs rödare här än någon annanstans. För det gör den faktiskt.

Ju längre söderut längs kusten vi kom desto kallare blev dessutom nätterna, och en lätt dimma smög sig in över det varma havet när lufttemperaturen sjönk framåt eftermiddagen. En dimma som i kombination med den röda solen gav upphov till mycket speciella solnedgångar. Solnedgångar som vi aldrig sett dem förut. Och då har vi ändå sett rätt många …

15 reaktioner på ”Afrikas röda sol

 1. Vill bara säga att ni är verkligen en inspirationskälla och det är så kul att läsa er blogg. Måste fråga vad era barn gör hela dagarna på båten. Leksaker? Annat såklart:) inget spring i benen? det går ju inte att springa runt och aktivera sig så mycket på det sättet. Tack för att vi får följa er resa.

  Gilla

  • Hej,

   Kul att du frågar. Var själv rätt orolig över att barnen skulle bli rastlösa under de långa överseglingarna. Men tvärtom, de verkar komma in i någon slags harmoni som bara uppstår långt från alla frestelser i land. Energin tror jag att havet själv tar hand om, kroppen måste hela tiden jobba för att parera båtens rörelser till och med när vi sover.

   Annars brukar vi lägga rätt mycket tid på skolarbete när vädret tillåter (men så snart vi kommer i hamn tar vi lov). Däremellan leker de som de flesta andra barn antar jag. Bygger kojor och lego. Med dockor, gosedjur, bilar och djur. Lägger pussel, målar, spelar spel och gör pärlplattor. Klättrar, fiskar, badar och täljer. Blir också en del högläsning, och en film till kvällen. Inget märkvärdigt. Vardag, fast på båt.

   Allt gott,
   Linda

   Gilla

 2. Sydafrika, wow! Not det allra farligaste landed som ni besoker. Glom bort besok pa bordellerna. Billigt, men forenat med en mycket hog risk for HIV/AIDS! Och ANC anser att det ar resultatet av en Judisk/Amerikansk konspiration for att forsvaga Afrikaner. Mig veterligen har detta utatlande av President Mbeki icke fornekats av eftertradaren och nuvaranede ANC ledaren Jakob Zuma. Manga i Afrika tror att HIV/AIDS kan ”dragas ur” kroppen under blodigt sex med en oskuld. Darfor riskerar unga flickor fran ca 4 ar at bli valdtagna, sa var forsiktiga med flickebarnet ombord. Men den storsta halsorisken ar faktiskt TBC! Sydafrika har varldens hogsta forkomst av TBC sa att fardas med hostande personer pa bussar etc. ar inte att reccomendera. En svensk ensam-seglare som jag traffat i Melbourne (RIP Stig Lindgren ”Mina fem skeppsbrott”) blev av med sin Scampi 30 i SA pga ett corrupt rattsystem. Stig fick bogsering av en hjalpande hand, och baten konfiskerades pga av detta som ”maritime salvage property”. Stig forlorade bade bat och pengar.
  SA ar laglost, hansynslost och mycket ohalsosamt. PS: Hor Ni nagot som i luften surrar sa ar det troligen OBETALDA SAAB JAS som Sveriges regering i desperation ”salde” till SA. Vad anvands dom planen till? Supersonic ogras besprutning? Ingen/inget hotar SA, men SAAB skall de va..

  Gilla

  • Ja, och då har du ändå inte nämnt de flodhästar som lär promenera omkring på botten här i den grumliga hamnen. Får en sådan tag på en är det slut. Ett synnerligen farligt land 🙂 /L

   Gilla

  • Nej, månen blev inte lika röd. Troligen hade den blivit det om den stått lågt i samband med soluppgång och solnedgång. Men sådan tur hade vi inte. Fågeln är en lira, de följde med oss i flera dagar. Kanske kände doften av fisken som hängde på tork. /Linda

   Gilla

 3. Jo, det ar riktigt Linda. Territoriella brunstiga flodhastar lar doda mer manniskor i Afrika an alla andra vilda djur tillsammans. Kanske det beror pa att en flodhast kan putta omkull en kanot med 15 20 manniskor i vattnet, men inte ett lejon under ett Acasia trad. Lejon dodar endast for att overleva, flodhastar ar rena rama lust mordarna. Hall tassarna innanfor relingen…
  Lena… faglar har inte nagot luktsinne att skryta med.

  Gilla

 4. Lena… faglar har inte nagot luktsinne att skryta med, men falla aglar har otroligt bra skarp syn… inte bara de med orn blick!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s