Hajmat

Mauritius lokale segelmakare är ombord för att hämta upp två av våra segel som behöver lite omvårdnad. Han tittar på surfingbrädan som är surrad längs relingen, sedan tittar han på mig. Ska ni till Réunion? frågar han sedan allvarligt. Och så berättar han. Om hajattackerna på grannön. Elva på två år, fyra med dödlig utgång. Samtliga surfare. Den senaste för en dryg månad sedan. En ung fransman, vars nyblivna fru låg på stranden och solade. Det var deras smekmånad.

Tydligen är det en grupp tjurhajar som etablerat sig på Réunion på senare år. De håller gärna till på grunda vatten, och är en av de hajarter som tillsammans med tigerhajen och vithajen utgör störst fara för människor. Tjurhajen äter främst stora djur som sköldpaddor, saltvattenskrokodiler, flodhästar och andra hajar. Men då och då stryker en och en annan människa med. Nästan uteslutande surfare, som lätt kan förväxlas med en sköldpadda eller säl.

Svaret blir ja, vi hade nog tänk segla vidare till Reunion om en vecka eller två. Men det låter onekligen som brädorna får stanna ombord.  För även om jag i regel inte har något emot hajar, så finns det undantag. Tjurhajen är ett sådant. Då föredrar jag revhajarna på Chagos. Men som ni kan se i videoklippet ovan kan även de bli lite ivriga när det bjuds på något gott.

 

6 reaktioner på ”Hajmat

 1. Ville bara säga att fransmannen på smekmånad gick ut och surfade när det var badförbud och flera sa åt honom att det var farligt….

  Gilla

 2. Har ni tillfälle att besöka Ganga Talao med Lord Shiva-statyn så tror jag det är något som man inte glömmer. Statyn är 30 meter hög. Ganga Talao-sjön ligger på högplatån där klimatet är härligt med sval klar luft.
  Hajarna på Reunion klarar ni er säkert undan. Vivi- Maj

  Gilla

 3. Bull sharks anses i Australien vara ansvariga for flertalet dodliga haj attacker langs kusterna. Great Whites ar nog betydligt farligare som individer men de ar inte sa vanliga, nastan utrotnings hotatde utom kanske runt syd-afrika. Bull sharks daremot ar mycket vanliga rund Australian. Great Whites ar fridlysta i Australian aven de individer som har atit pa en manniska. Att sa manga overlever shark-attacks beror pa att hajens smak-lokar sitter runt deras vassa sagtandadet tander och ett haj-hugg ar ofta bara ett nyfiket ”smak prov”. Bon appetit!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s