Mary i blåsväder igen

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den sydvästliga kulingen slutade blåsa lika plötsligt som den började. Så plötsligt att vågtopparna fortfarande bröt och skummet yrde runt Mary som med slående segel rullade fram och tillbaka på ett synnerligen obekvämt sätt.

Återigen hade metrologerna missbedömt vindstyrkan och Mary hamnat i ordentligt blåsväder. Inte lika illa som på Biscaya, men definitivt tillräckligt för att det inte skulle vara särskilt roligt att segla. Nåja, det beror naturligtvis på vem man frågar:

”Åh, det här har jag längtat efter” Det var vår gast Magnus kommentar när vår Mary dundrade fram mot Marockos kust. Tidigare hittade vi honom där ute i ovädret spelandes på sitt munspel. Och lite senare stod han till rors och sjöng Dylan ackompanjerad av vindens rytande och vågornas dån. Lät riktigt bra faktiskt.

Kapten och jag kan dock konstatera att bidevind var roligare förr. Före barnen. Men tack vare hela dvd-boxen om Pippi Långstrump uthärdade våra tappra smågastar även denna gång.  Ovädret bedarrade efter ett och ett halvt dygn och ersattes snart av en behaglig bris från norr. Färden kunde därmed fortsätta söderut längs Marockos kust i ännu några dagar. Nu på ett betydligt behagligare sätt – i sällskap av delfiner, guldmakrillar, havssulor och en stor sköldpadda som liftade med en lastpall.

Tidigt imorse fick vi ett meddelande på satellittelefonen från en gammal seglarkompis. ”Essaouira är mycket trevligt. Försök ligga utanför chandamernas kontor. Hälsa Nagib”. Så där är vi nu.  Kapten och Magnus (som kan franska) har just gått iland för att leta upp Nagib. De har varit borta ett tag nu, hoppas de inte har hamnat i något nytt blåsväder …

10 reaktioner på ”Mary i blåsväder igen

 1. Hej

  Ja, när jag tittade på Spot att ni fortsatte söderut efter Maroccos kust så gissade jag att ni skulle till Essaouira (tur ni inte valde Agadir, ovanligt otrevligt när jag var där för några år sedan). Men sen såg jag att ni fortsatte söderut förbi Essaouira, och då började jag undra. Får man fråga vad som hände, eller stänger ni av Spot:en nästa gång ni skall ut?

  Martin

  Gilla

 2. Grattis till att ha angört en ny kontinent 🙂 Jag blev också lite konfundersam över att ni fortsatte söderut efter Essaouira…. Men det var kanske därför ni gjorde det – för att göra oss nätseglare konfundersamma 🙂 Visst är det kul att ha en munspelande gast ombord. Har han dessutom med en flaska Pastis är livet som bäst.

  Gilla

 3. Hej

  Skönt att höra att ni är framme och har det fint, (förutom alla småpåvar som det finns gott om i Marocco).

  Eftersom jag inte själv hade seglat där eller varit i den hamnen så tänkte jag att jag inte skulle uttala mig 🙂 Men ser jag något som verkar vara fint så skall jag säga till nästa gång. Vart är ni på väg nu?

  Ni kanske måste vänta så ni inte åker på en snyting och eftersläng av stormen Otto (förvisso mycket längre norrut, men man vet aldrig var de kan ge sig iväg när de väl börjat komma igång…)

  Ha det fint i alla gränder och gator i Essaouira.

  Martin

  Gilla

 4. Vilken färd det verkar ha varit med vågorna! Tappra barn har ni också som klarar av det utan problem!

  Riktigt skoj med bilderna och inläggen som ni publicerar!

  Gilla

 5. Fick ni tag på Nagib?
  Missa inte att äta på restaurangen brevid er på piren. Den har varit omskriven i NY times och de gånger jag ätit där har alltid varit fantastiska. (med reservation för att det var några år sen sist) Lamm-coscos-taginer med mandlar, kanel och aprikoser osv… Bstilla är också en rätt som man inte bör missa.
  Toaletten med havsutsikt är bonus 🙂
  Har ni föresten besökt souken? (marknaden) Väldigt roligt och livat! (men ta ingen guide!)
  Ha det gött! och tack för att ni har en så rolig blogg!

  Gilla

  • Nej har inte hittat Nagib. Vem är han? Linda har blivit rekomenderad resturangen från annat håll också, vi måste nog gå dit och kolla menyn idag. Staden är fantastisk, igår var det bara mek från morgon till kväll. Men idag kan vi förhoppningsvis ta oss till marknaden. Men vi ligger väldigt illa med tre båtar utanpå oss. Enligt väderrapporten ska både vinden och dyningen öka och redan nu så känns våra förtöjningar så hårt belastade att något måste gå sönder snart. Ska kila iväg till hamnkapten och se om han kan göra något åt det.

   Och tack för ditt tips Petter! Vi höll just på att våndas framåt tillbaka huruvida vi skulle gå till Essauoira eller Agadir när vi fick ditt meddelande.

   /Ludvig

   Gilla

 6. Nagib är en av chandarmerna. När jag var där sist så hade dom sitt kontor precis där ni ligger, bredvid restaurangen. Vi lärde känna dom (vi hade med oss limpor med tullfria cigaretter och sprit från Gibraltar, så det gick gick fort) och så fick vi ligga utanpå deras patrullbåt. På så sätt slapp vi lägga om för tidvatten och fick ett ”beskydd” mot dom hemska fiskargubbarna. Men när vi var där var ensam fritidsbåt, det kanske har förändrats? Om ni träffar Nagib får ni ivarjefall hälsa.

  Agadir är inte så roligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s