Kurragömma på stranden

Guidebokens formulering ”one of the most scenic anhorages in all of Portugal” var svår att motstå. Jag hade sneglat på  den i över en vecka. Vi låg ankrade I Cascais strax väster om Lissabon och väntade på Magnus som till helgen ska mönstra på för att vara med på överseglingen till Madeira. Men va sjutton, Magnus har säkert inget emot att åka buss i några mil. Så i måndags lämnade vi Cascais för att bege oss till Arrábiba nationalpark, en dagssegling söder om Cascais.

Det fanns inte mycket där, några igenbommade hus och ett oceanografiskt museum i ena ändan av bukten, ett par folktomma strandhak och några småbåtar på boj. Det börjar bli lågsäsong i Portugal. Men där fanns också en strand, en lång vit ödslig strand kantrad av flera hundra meter höga berg. Vid utkanten hade stora stenbumlingar slitit sig från berget för att landa på stranden. Och där, alldeles i närheten av skylten som varnar för rasrisk, tillbringade vi några av resans mest angenäma stunder så här långt.

Huruvida Arrábiba förtjänar sitt goda rykte beror nog lika mycket på väder som på tycke och smak. Där finns inte mycket att göra regniga dagar, och bukten är helt oskyddad mot syd. Men en sak är säker, bättre lämpad strand för kurragömma blir svår att finna.

Detta bildspel kräver JavaScript.

6 reaktioner på ”Kurragömma på stranden

 1. Åh jag blir återigen avunsjuk. Här på Åland börjar hösten smyga sig närmare! Idag är det frost och -1 grad nu på morgonen! Men det blri nog bättre utåt dagen men skulle vara skönare att springa naken på stranden! 🙂

  Gilla

 2. När man ser dessa bilder och läser beskrivningen kan man bara längtas efter att få ankra där också. Om vi seglar i eftermiddag, undrar när vi kan vara där?
  Men vi har inget att klaga på. Det är en väldigt fin höst här i Skåne och vi hinner några seglatser till innan det är dags för torrsättning.
  Ha det bra – ser fram emot den nästa uppdateringen!

  Gilla

 3. Och kurragömma är ju riktigt kul! Vilka underbara bilder och spännande uppdateringar. Ser fram emot att läsa om era vidare äventyr.

  Gilla

 4. Seglade förbi där för mindre än en månad sen…
  Att resa norrut är inte roligt.
  Jag har också lekt kurragömma där när jag var liten. 🙂 hade några sommar hos min farbror som bor i Setubal.

  Gilla

 5. WOW! Vilken resa ni just nu är inne på.. blir lite avundsjuk när man sitter och läser om den! 🙂

  Kommer med spänning att komma tillbaka till denna blogg för att se hur det går för er ute på de sju haven!

  Lycka till med resan och på återseende!

  (hittade hit då mintur.se listat er på topplistan över resebloggar)

  Gilla

 6. Nu har jag börjat läsa hela resan från början istället för tvärtom, eller hit och dit. Det är så spännande läsning! Jag tycker verkligen ni ska undersöka om det inte går att ge ut bloggen i bokform, det är ju en så fantastisk, spännande och inspirerande resa ni gjort, och så har du dokumenterat och skildrat den så fint hela vägen!
  Synd att vi inte bodde här när ni ankrade i Cascais, annars hade vi kommit förbi och hejat! Fortsätter att följa er med spänning fast ni är tillbaks i Sverige nu! Det är väldigt intressant att läsa om hur ni upplever omställningen också! Önskar er lycka till med allt!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s