En introduktion till brittisk flaggetikett

Så har vi då nått den engelska sydkusten och bytt ut den holländska gästflaggan, eller artighetsflaggan som den också kallas, mot den engelska. Till skillnad från andra länder använder man här inte den vanliga nationsflaggan på båtar, varken i aktern på de inhemska båtarna eller som gästflagga.

Drottningens fartyg, The Royal Navy, använder ”White Ensign” i aktern, och endast om drottningen själv finns ombord får det bära ”Union Jack”.  Medlemmar i vissa privilegierade yachtklubbar och organisationer har rätten att bära ”Blue Ensign” i aktern på båten, denna finns också med lite olika tjusiga emblem beroende på vilken grupp man tillhör. Medan vi, dvs gästande båtar, liksom den engelska båtpöbeln hänvisas till ”Red Ensign”.

Seglar man däremot i Skottland eller Wales bör man naturligtvis använda deras egna gästflaggor eftersom de flesta av invånarna där betraktar det som en provokation att blandas ihop med sina engelska ”landsmän”.  

Ja, det här är förstås bara en introduktion till temat, mer om brittisk flaggetikett finns att läsa på Wikipedia. Men som ni säkert förstår gäller det att veta sin plats i samhället.

6 reaktioner på ”En introduktion till brittisk flaggetikett

    • Hej, låg i Cowes under natten. Eftersom vi varit inblåsta några dagar har vi hoppat runt en del. Fantastisk båtkultur i hela området. Nu ankrade i Newtown River väster om Cowes, för här ligger vi gratis : )

      Gilla

  1. Jag hissade gästflaggan uppochner när vi ankrade på Bequia (i västindien) mitt i natten. Det var ilskna kustbevakare/tullare som knackade på tidigt på morgonen och undrade om vi menade att göra narr av deras nation. Nyvaken, men ihärdigt ursäktande, bytte jag håll på flaggan. De nöjde sig med det och puttrade vidare i sin gummibåt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s