Därför seglar vi på vintern

Våren är här och det är ju egentligen alldeles underbart. Men när man har haft sin bästa vinter någonsin, då är det lite vemodigt när den tar slut. I ett halvår har vi haft hela skärgården för oss själva. Vi har seglat nästan varje helg, och vi har verkligen njutit av friden där ute.

Men vintersegling passar kanske inte alla. Vi har ju lite olika förutsättningar och preferenser. Jag har punktat några för- och nackdelar med att segla på vintern. Vid en första anblick är nackdelarna fler, men de väger kanske inte nödvändigtvis tyngre.


FÖRDELAR MED VINTERSEGLING

  • Naturen är vackrare. Jag tycker generellt att all natur upplevs mer storslagen när det inte det inte är så många andra människor emellan. Och det är något alldeles speciellt med snö och is i skärgården. Men är det för mycket is går det förstås inte segla alls.
  • Mer tid tillsammans. Det är precis som om vi i familjen kommer närmare varandra, när inga andra är i närheten. Men skulle man mot förmodan stöta på någon annan vinterseglare, är det också kul som omväxling – eftersom det händer så sällan.
  • Mer plats i hamnarna. Vår båt är svår att manövrera i trånga utrymmen, det gör att vi helst undviker gästhamnar på sommaren. De besöker vi på vintern istället, när det inte finns några andra båtar som tar skada om vi skulle bli lite närgångna.
  • Ingen eller låg hamnavgift. Ibland får man betala en hundring eller så för elen, men oftast är det helt gratis att ligga i hamnarna på vintern. Till skillnad från sommaren när man ofta kan få betala 300-400 kronor för en båt i vår storlek.
  • Ingen att ta hänsyn till. Det är roligare att utforska skärgårdssamhällena på vintern, när man kan gå runt och kika in överallt utan att man råkar kränka någons privata sfär eller trampa på någon annans tomt eller brygga. Och vill jag bada naken så gör jag det.
  • Bofasta mer välkomnande. Till skillnad från sommaren när de bofasta ute på öarna kan vara trötta på alla båtgäster så blir de ofta glada och nyfikna när de får besök på vintern. Det brukar vara trevligt, de har ofta mycket intressant att berätta om platsen man är på.

NACKDELAR MED VINTERSEGLING

  • Risk för frostsprängning. Frostsprängda genomföringar har sänkt många båtar. En del väljer att stänga genomföringar och tömma alla slangar eller fylla dem med glykol. Men då är man inte så snabb iväg. Vi lämnar värmen på istället, funkar bra men kostar en del.
  • Större risk för mögel. När det är fuktigt och rått börjar det lätt växa lite här och var. I salongen gör värme och avfuktare stor skillnad. Men räkna med att däck, tampar och segel blir lite gröna.
  • Våldsammare väder. Vår hamn i Malmö var skyddad i alla väder, men här Marstrand kan det bli rätt stökigt när det stormar. Förra året fick vi ofta åka ut och se till båten. Men nu när vi har båten utanför fönstret hinner oron inte växa till sig på samma sätt.
  • Kräver flexibilitet. Vintersegling är extremt väderberoende. Det är inget man kan eller vill planera mer än ett par dagar i förväg. I Marstrand har vi många skyddade hamnar och farleder i olika väderstreck att välja på. Det ökar våra chanser att komma iväg.
  • Vanligt med dimma. Det är ofta dimma längs kusten under vinterhalvåret. Just i år känns det som vi har haft extra mycket av den varan. Plotter, radar och AIS underlättar. Och varma kläder, dimma kan vara ruskigt kall.
  • Det är kallt! Ja, det kan verkligen bli enormt kallt där ute. Särskilt om det blåser och stänker. Ett par timmars segling om dagen räcker, helst i medvind. Flytoveraller, balaklavor och vattentäta fodrade handskar är ett måste. Och ett bra värmesystem.
  • Risk för nedisning. Vid minusgrader är det viktigt att undvika stänk. Det krävs inte mycket is för att block, vinschar och rullsystem ska bli obrukbara och linor frysa fast. Isbildning kan också tynga ner båten, eller förvandla däck till en skridskobana.
  • Isen kan skada båten. Ibland blir man infrusen eller behöver gå igenom partier med is. Detta kan skada gelcoaten på plastbåtar och skava bort lite färg för oss andra. Men det kan det vara värt, tycker vi som har stålbåt.
  • Högre försäkringspremie. Många försäkringsbolag kräver tilläggsförsäkring för båtar som ligger i under vintern. Men det kan kanske variera beroende på båttyp och region. Ring och kolla vad som gäller för dig.
  • Ingen service i hamnarna. El finns i många hamnar året runt, i alla fall på västkusten. Men toaletter, duschar och butiker oftast stängda. Det här är inget stort problem för oss, men kanske för andra. Man får helt enkelt ta med sig det man behöver.
  • Inte så mycket att göra. Uteställen och minigolfbanor är stängda på vintern, och det är för kallt för att bada. Det finns inte heller så många andra att umgås med, det gäller att man trivs med varandra. Vi brukar gå långa promenader, spela spel och fika mycket.
  • Ingen tid till annat. Det har varit underbart att segla så mycket som vi har gjort i vinter, men det har inte blivit så mycket annat gjort. Vill du renovera huset, röja i skogen, åka utomlands eller till fjällen är det kanske bättre att ta upp båten på land.

Det var värst så många nackdelar vi kom på. Kanske är det vårt undermedvetna som talar. Innerst inne vill vi förstås ha skärgården för oss själva även i framtiden. Frågan är om det funkade. Du som orkat läsa ända hit, blev du mer eller mindre sugen på att vintersegla?

(Bilden togs på Väderöarna på sportlovet. Vi var helt ensamma där ute. Magiskt.)

11 reaktioner på ”Därför seglar vi på vintern

  1. Det låter helt fantastiskt! Har alltid drömt om vintersegling, men jag har oxå alltid varit för feg och tagit upp båten på hösten. Men en dag… 🙂

    Gilla

    • Du kan ju alltid prova ett år. Vi drömde om vintersegling i alla år i Malmö, men kom sällan ut mer än en gång varannan vinter. Vi var helt enkelt inte sugna när det väl gällde. Jag tror det beror på att det inte finns så många hamnar i närheten att välja på. 10-20 sjömil på öppet vatten kan kännas hopplöst långt när det är kallt och man vet att det kommer blåsa emot när man ska hem igen. Men nu när vi har båten mitt i skärgården är förutsättningarna helt andra. Nu finns det så många fler valmöjligheter. Men sedan finns det ju de som nöjer sig med att bara segla en sväng och gå hem igen. Det är ett annat släkte. Vi vill alltid komma någonstans om än kort. /Linda

      Gilla

      • Vi tänker och känner som er! Vi ska snart iväg på femton månaders segling. Jag vet vad jag kommer att sakna – vinterseglingen 😊. /familjen Nygård Esbo på Alila HR 40 i Göteborg

        Gillad av 1 person

    • Tack, men både ja och nej. Jag tycker inte det är så svårt att förstå. Det är samma sak på långsegling. Det finns de som gärna håller sig längs de vanligaste rutterna och hamnarna för att de gillar det sociala långseglarlivet, och så finns det de som föredrar de lite mer otrampade stigarna. Och bra är väl det, var och en gör som de gillar bäst. /Linda

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s