Världen i miniatyr

Detta bildspel kräver JavaScript.

HAMBURG, TYSKLAND. En man dyker ut från ett fönster i stadens nya konserthall, rakt ner i Elbes grönbruna vatten. Ett helt kvarter är bombat sönder och samman. Ett hus står i lågor, och tre personer försöker fly ut ur ett fönster med hjälp av ett lakan. Samtidigt som kravallpoliserna kämpar för att hålla ordning på huliganerna utanför fotbollsstadion.  Vad är det som händer?

”Mamma, mamma. Kom nu. Kolla här. Det är något jag måste visa dig.” Barnen rycker mig i armen, igen. De vill visa allt, helst samtidigt. Jag fastar i detaljerna, ju längre jag tittar desto mer ser jag. Ett barn som förirrat sig ut i trafiken med en trehjuling. En man som rycker i en bajamaja, en annan som hoppar bungyjump. Elefanten som drar ångvälten på vägbygget och pingvinerna som åker snålskjuts med en skoter.

Flygplanen lyfter och landar, raketen far till väders. Kryssningsbåten lägger till,  lastbåten lägger ut. Och överallt tuffar tågen fram. Fattas bara annat. Miniature Wunderland kan stoltsera med världens största modelljärnväg, cirka 15 000 meter tågbana och lika många vagnar. Så här långt. Den växer för varje dag. Det låter nördigt, och det är det. Så till den milda grad. Och vi älskar det.

Las Vegas, Kiruna och Alperna. Loppisen, tivolit och barnkalaset. Mannen och fågeln på bulben. Pippi Långstrump så klart. Och de övriga 400 000 invånarna – många nakna. Tyskarna gillar naket. På stranden, i tv-soffan och bak i bilen på drive-in biografen. Överallt dessa detaljer, underbara detaljer.

Minature Wunderland är Hamburgs största turistattraktion. Startad av två tvillingbröder med stora drömmar – i miniatyr. Och tänk, vilket jobb att bygga allt detta. Så pillrigt, men kul. För dem, och för oss. Besöket kvalar lätt in på våra smågastars ”Topp 3” i Hamburg. Någon som vågar sig på en gissning på vilka de andra två grejerna är? Båda finns omnämnda i vårt förra inlägg: Seglarens guide till Hamburg.


Vår weekend i Hamburg var en del i ett samarbete mellan Hamburg Tourism och nätverket Nordic Travel Bloggers. Resan var betald. Men alla ord och bilder är som vanligt våra egna. 

12 reaktioner på ”Världen i miniatyr

 1. Haha.Det behövs i vår galna värld lite extra galna saker
  för att väcka upp oss!Skulle gärna åkt dit direkt!
  Magnus Reslow

  Gilla

  • Var tvungen att gå in och kolla på din blogg vad du menade med det där. Fy fasiken vad äckligt. Makabert är bara förnamnet. Men jo, mina ungar hade nog också älskat det är jag rädd. Fascinerats och förfärats. /L

   Gilla

 2. De verkar ha ett stort intresse för de här miniatyrvärldarna tyskarna 🙂 De finns ju i hela tyskland lite överallt, helt fantastiska! Den i Hamburg slår nog de allra flest andra men vi hamnade i en här i närheten av oss här i Bayern, även den himla fin. En ombyggd maskinhall som tjänstgjorde som fritidsgård för byns äldre farbröder, bara det var fascinerande. Deras engagemang och total uppslukelse av ”sina” tåg och miniatyrvärld med ljud-, ljus- och rökeffekter lite överallt var roligt att iaktta. De hade byggt ett jättefint landskap och som du skriver, man hittar galna, roliga, sorgliga, märkliga detaljer ju mer man tittar 🙂
  http://www.lanclin.com/modelljarnvag-i-treuchtlingen/
  /Linnea

  Gilla

 3. Det finns liknande och STORRE mini-land, faktiskt hela mini-stader som ar exact kopior av riktiga Europeiska stader. – i Kina naturligtvis

  Gilla

  • Det gör det säkert. Amerikanarna och kineserna brukar tävla om att vara störst och värst. Men i det här fallet var det längst modelljärnvägen det handlade om. Och då tar Hamburg priset, i alla fall om man får tro Guinness Rekordbok. /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s