Efter regn kommer solsken …

Utsikten är det i alla fall inget fel på.

Utsikten är det i alla fall inget fel på.

KAPSTADEN, SYDAFRIKA. Om det bara kunde sluta blåsa.  Vi har 20 sekundmeter, nästan jämnt. Med bara några timmars uppehåll var tredje dag eller så. Det vibrerar, knakar och slår. Så man blir helt galen. Och om vinden skulle lätta får man inte ens hänga upp sin tvätt på tork – på sin egen båt. Nej. Sånt passar inte här på Royal Cape Yacht Club, den kungliga båtklubben. Då får man en sträng tillrättavisning av självaste ”Commodoren”. Ja, herr ordförande kallar sig så.

Ni anar inte hur många fisförnäma typer med fina titlar som rantar runt här och är otrevliga dagarna i ända. Och inte en unge så långt ögat når. De är tydligt att man har ansträngt sig för att skapa en så barnfientlig miljö som möjligt, en egen frizon i det annars så barnvänliga Sydafrika. Och de har verkligen lyckats. Ingen lekplats, inget gräs som man får trampa på, inga aktiviteter, inga spel eller leksaker. Ingenting. Häromdagen blev vi inte ens insläppta. Inga barn på hamnområdet, sa vakten. Då blev jag arg, det hjälpte. Annars hade vi inte kommit hem.

Inte kan man gå någonstans heller. Utsikten över Tafelberget är fantastisk, men marinan ligger insprängd i det mest ruffliga hamnområde dit inte ens taxibilarna hittar. Hela båten täcks av industridamm. Man får skräp i ögonen så snart man sticker upp näsan. Sa jag att kaptens bankomatkort blev skimmat för några dagar sedan, det blev det i alla fall. Inte blev det bättre av att vår nygamla jollemotor dog redan under premiärturen.  Och säljaren, ja han har gått upp i rök förstås.

Igår blev jag så trött på alltsammans att jag grävde ner mig under täcket och grät en skvätt. Det hjälpte inte, men det var skönt att ta en paus från de stackars uttråkade barnen och för en stund drömma sig bort till en stilla ankarvik i Karibien. För sådana här dagar, när allt känns motigt och jobbigt – då är det inte på tal att segla till Amazonas. Vill inte göra livet svårare än det redan är. Men sånt kan ändra sig fort, det har det gjort förr.

Håller prognosen vad den lovar kan vi avsegla på tisdag morgon. Bort från den snobbiga båtklubben. Första anhalt blir Namibia, sedan Santa Helena. Det blir bra, jättebra. Känns redan mycket bättre faktiskt.

21 reaktioner på ”Efter regn kommer solsken …

 1. Hej!
  Tråkigt att höra om de snobbiga i hamnen. Man måste ju få leva???
  Hoppas nu att de går att komma iväg på tisdag.
  New York var fantastiskt och en garanterat bra stad för barn. Mycket platser att springa runt på och lekplatser för alla.
  // Mia

  Gilla

  • Kapstaden är också en trevlig stad. Bara hamnen som är tråkig, men det är lite synd att man måste ta taxi överallt. Finns faktiskt en bättre belägen hamn, direkt vid V&A Waterfront. Men där kostar det tre gånger så mycket att ha båten. /Linda

   Gilla

 2. Tänk så tråkigt de där snobbarna måste ha det!
  Bra att du fick ta en gråtstund – det kan alltid hjälpa och lätta på trycket;)
  Hoppas att vinden avtar och att ni kommer iväg som planerat.
  Kram/Margareta

  Gilla

 3. Jag håller alla tummar och tår att ni får segla iväg på tisdag.. Verkar bättre för er alla att ta er därifrån =)

  Gilla

 4. Hej på er,
  Ja, från tisdag ser det onekligen bättre ut. Väl ni har passerat Kapstaden borde det vara fördelaktig vind. Ta med familjen, lämna clubben och gå ut och ät något gott. Det brukar hjälpa. Alla hälsar från Phuket.

  Jens och familjen

  Gilla

 5. Det ar tyvarr en Brittisk Imperial tradition. Sjalv tillhor jag RYCV (eller ”Royals” i Melbourne) och har i Australien ar dess battre medlemmarna inte sa ”snootiga”. men vi har forvisso ocksa en ”Commodore” i toppen! I SA liksom i manga forna Brittiska Collonier sa ar man garna MERA Brittisk an i sjalva England, och med tillhorande overlagsna snobb attityd. Minns du kanske filmen om Danskan Denisen (med Robert Redford och Meryl Strep ) Out Of Africa? dar finns flera scener som verkligen skildrar detta fenomen! Till sist skall nog inte svenskar forvanta sig for mycket respect efter allt stod till kommunistiska ANC och forsaljning av ”skitbilliga” Saab JAS plan. Va i helvete skall Ordforande Joseph Zuma med jet-fighters till? Anfalla Botswanas pygmeer med tomflaskor? PS: Sag att ni kommer fran Danmark i Sydafrika!

  Gilla

 6. Jamen fy för snobbiga typer, de ser man en hel del av här i Schweiz också. Det bästa är att ignorera och flagga med underbyxor och kalsonger på tork då ni lämnar hamnen! (Fast då blåser de kanske iväg…). Hursom, skönt att jollarna funkar igen och att ni snart kan ge er av!

  Gilla

 7. Vid mitt beök i Sydafrika lärde jag mig snabbt att det bara är den vita befolkningen som är svåra att ha att göra med. Jag undervisade i kåkstaden Kayelitsha samt i Mitchells plain. Där blev jag varmt välkomnad överallt. De svarta och färgade på respektive ställen var mest förvånad över att en vit person kunde vara så snäll. De ansåg också att förklaringen låg i att jag kom från Palme-land.
  Finns det inga marinor i Hermanus eller Strand?

  Gillad av 1 person

  • Noop, inga marinor i Hermanus eller Strand. Men väl en mycket trevlig i Simon’s Town där vi tillbringade en hel månad. Hout Bay är också fint, men lär bli rätt obekvämt när sjön går hög. När det gäller svarta och vita i Sydafrika så är vi av uppfattningen att de flesta människor är bra folk oavsett hudfärg, ursprung och religion – något som bara förstärkts under vår resa. Sydafrika inget undantag. Men visst finns det rötägg också, det finns det väl överallt. Som på yachtklubben i Kapstaden. Att Sydafrika har allvarliga politiska och sociala problem kan väl knappast undgå någon som besöker landet. Men nu vill jag veta hur du hamnade bakom ”katedern” i en kåkstad. Berätta gärna mera. /Linda

   Gilla

   • Jag jobbar som musiklärare på ett gymnasie i Luleå vilket jobbar med två skolor i Sydafrika. Joe Slovo i Kayelitsha och Cedar high i Mitchells plain. Var nere med ett gäng elever och fick då äran att undervisa en tid. Sydafrika är ett land som ligger mig varmt om hjärtat. Amandla awethu!

    Gilla

 8. Subcontra:
  – ”Vid mitt beök i Sydafrika lärde jag mig snabbt att det bara är den vita befolkningen som är svåra att ha att göra med”.
  – ”De svarta och färgade på respektive ställen var mest förvånad över att en vit person kunde vara så snäll.”
  – Man kan bara skaka pa huvudet! En blind turistande svensk ”racist supremacist floozy” som dumt och helt medvetslost riskerar sitt liv i varldens farligaste omgivning!
  Hon (han?!..) tycker sakert att den otroligt korrupta och tragiskt inkompetenta ANC/Zuma-regeringen ar helt 100% OK… Vaafaffo? Jo, den ar ju SVART som rena natta!! Hooo, hoo God Jul alla mannisko barn!
  PS: Jag hoppas SY Marys besattning inte later en gammal Yach Club Commodore geezer stora besoket i SA mer an nodvandigt. Och var forsiktiga sa att barnen inte slutar till salu pa marknaden som torkat stoft i sma medicin-pasar (Som t.ex. locala albinos!) Det var inte lange sedan ANC’s Tabi M’Beki forklarade HIV/AIDS en USA konspiration mot Afrikaner. Pa sa satt har ANC faktiskt ”mordat” betydligt fler Afrikaner i SA an den vita apartheid regimen nagonsin gjorde sig skyldig till. Det hjalper ju inte heller att ANC ocksa ar ansvarig for sitt eget ”SHARPVILLE STYLE” kulsprute massaker av streijkande svarta arbetare. Vad har andrats igentligen? Jo, det har blivit varre, mycket mycket varre! Fraga en svart invandrare fran Mosanbique till exempel… (Lite sanning pa ren svenska skadar inte som omvaxling, heller hur?)

  Gilla

 9. Poängen är inte att den syd afrikanska regeringen är bra eller dåligt, men att den är valt av hela befolkningen. Och det är en bra poäng!

  Sen tyckte jag att bo(b)sses kommentar var väldig obehaglig

  Gilla

 10. Harmannus, visst ar det obehagligt son tusan. t.ex. SAAB planen som skankts bort till en regerings chef som sjunger pa ANC moten ”Give me my machinegun, give me my machine gun…” Nu kan han skrona ”Give me a JAS figher…” De sangerna syftar naturligtvis pa ar att morda en minoritet i Sydafrika. Det ar sant att ANC ar vald men vad hade folket att valja pa herr Harmannus? Punkten som borde intressera svenskar ar hur otroligt inkompetent och kurrupt ANC ar i praktiken. Se t.ex. hur Nelson Mandelas hyper-formogna slaktingar sliter i hans lik.. innan han har dott. Nu ar han pa battringsvagen sa striden om liket har tystnat. Sadana spektakel skadar inte SIDA, men att dom har lagt ner millioner pa att electrifiera SA skolor med solpaneler och batteribankar och LED lysen bor intressera. Varfor? Jo vid en inspection kunde SIDA’s representanter resa fran skola till skola utan att hitta en enda laroanstalt med natt belysning. Allt var stulet eller aldrig instalerat. Och de obetalda JAS planen ar det tyst , mycket tyst om. Och det ar tyst om varfor Robert Mugabe’s skrack-regering av Zimbabve har overlevt. Orsaken ar att SIDA stoder SA som stoder kompisen Robert Mogabe. Men sadant sant far inte svenskarna veta. Inte heller att Portogal forna koloni Mosambique har en av afrikas snabbaste vaxande ekonomier . Det kan dom tacka Mugabe for som har dodat och drivit ivag de vita farmarna som i stor utstrackning nu lever och sliter i Mosambique. Foresten den presidenten var en gang utbildad i min hemstad Uppsala. Om stackars Hermannus last allt detta sa ligger han nu och spyr av sannings-forgiftning av sina kansliga palme-inalvor. Som Stickan A sade ”Svenskarna ar inte sa dumma som man tror..dom ar BETYDLIGT….Ha ha ha.

  Gilla

  • Men hörru Bosse, får jag lov och be om lite hövlighet här på vår blogg tack. Du har aldrig dragit dig för att säga ”sanningen”, och vi brukar bli glada för dina upplysande kommentarer även om vi inte alltid delar dina åsikter. Men den här gången går du lite för långt. Vi vill naturligtvis inte att de läsare som har vänligheten att kommentera våra inlägg ska bli bemötta otrevligt av varken dig eller någon annan. Det hoppas jag att du respekterar framöver. /Linda

   Gilla

 11. Heisann. Høres trasig ut i den marinaen i Cape Town. Håper vi slipper å seile dit. Simons Town virker mye bedre men det er langt fram for oss. Måtte plutselig skifte rorlagre her i Richards Bay fordi det viser seg at hele Sør-Afrika stenger mellom 15. desember og 15. januar. Bedre nå enn å vente en måned… Det positive er at siden vi nå har havnet på land ved Zululand Yacht Club har vi også blitt i besittelse av en flott bokboks med tio små kompisböcker med et flott stempel dere sikkert kjenner godt. Gleder oss til å ta fatt på bøkene ”Vänta på din tur” og ”Dela med dig” – det er til tider ukjente begreper ombord… Lykke til med videre seilas mot Namibia og St Helena. Kanskje vi sees på Azorene? Beste hilsener fra S/Y Hero

  Gilla

  • Va bra att det fanns några böcker kvar. RCYC slipper ni nog inte undan, måste dit för att klarera ut. Och man måste betala för en hel vecka även om man bara stannar en dag. Kan funka att klarerar ut från marinan i V&A Waterfront. Visserligen mycket dyrare, men jag tror inte de har någon minimumtid man måste stanna. Kan vara värt att kolla upp. Lycka till med allt. Hoppas ni får en fin tid i Sydafrika, och en bra segling ner mot kapet. Kram, LLL&O

   Gilla

 12. SY MARYS besattning befinner sig i Syd Africa i en ”historisk” tid!!
  Jag fick mail fran Dambisa Moyo att Nelson Mandela har avlidit idag. Det kommer nu att bli manga tillfallen att lara om hans liv, kanske t.o.m. verkliga orsaken till hans tid pa Robin Island. Och kommer hans slaktingar att begrava honom enligt Herr Mandelas egen onskan, eller blir han ett balsamerat tourist-mal som en dod ledare i Vietnam, Kina etc? Spennande tider i SA.

  Gilla

  • Oj, tack för upplysningen. Märkligt, att Mandela lämnade jordelivet i samma timme som vi lämnade Sydafrika bakom oss och seglade in på namibiskt vatten … /L

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s