Cigarr eller piraya?

Om man inte vet vart man är på väg så kommer man kanske inte dit. Och i den riskzonen befinner vi oss just nu. Vi kan inte bestämma om vi ska ta vägen hem via Amazonas eller Kuba. Korsa Atlanten ska vi hur som helst, vindar och strömmar blir mer fördelaktiga så, men frågan är alltså vart vi ska sätta kurs. Det må vara ett angenämt val, men vi kan lik förbaskat inte bestämma oss, och det är hög tid. Vi avseglar från Sydafrika om en dryg vecka.

Planen är att vara hemma till skolstart 2014. Det låter kanske som lång tid i dina öron, men segling är ett långsamt sätt att resa och mycket av hamntiden går till underhåll av båten. Vi vill dessutom ta omvägen hem via Newfoundland, Grönland och Island, vilket gör tidsschemat ännu tajtare. Och tidspress är aldrig bra. Tanken är därför att segla så långa etapper som möjligt, och bara göra få men lite längre väl utvalda stopp.

Amazonas-deltat och Kuba är två platser vi länge velat besöka. Att vi inte kommer hinna med båda är ett faktum. Att Amazonas skulle vara ett större äventyr än Kuba, därom råder det inget tvivel. Å andra sidan vore det nog rätt skönt att vila upp sig på Kuba ett tag innan vi fortsätter norröver. Det är naturligtvis en svår fråga att råda i, eftersom det handlar om två helt olika platser, och få har upplevt båda.  Och inte ens då går dessa två vitt skilda platser att jämföra. Ändå måste vi välja.

AMAZONAS
+ några bekanta som seglat här säger att Amazonas inte får missas
+ helt olikt allt annat vi gjort under resan
+ svårt att besöka på annat sätt än med båt
+ okänt och spännande – äventyr
+ vi har några vänner som ska dit samtidigt, en trygghet i en okänd värld
– vi kan inte portugisiska
– svårnavigerat med mycket tidvatten och dålig sikt
– få seglare, begränsad tillgång på information
– mycket motorgång
– piratattacker har förekommit
– fuktigt, regnigt, varmt och risk för mycket mygg

KUBA:
+ alla som seglat här stortrivs
+ min spanska är helt ok
+ ett land under stor förändring, blir aldrig det samma igen
+ en sista månad med turkosa varma vatten och lata dagar
+ lättare att slappna av när vi har den långa sydatlanten bakom oss
+ förhållandevis billigt
– vi ska till USA efteråt (risk för krångel med myndigheter)
– turistdestination, dit vem som helst kan åka hit med flyg
– vi har redan sett en del stränder

Vi har ältat den här frågan fram och tillbaka i minst en månad nu. Utan att komma någonstans. Ändrar oss ofta flera gånger om dagen. Så nu tänkte vi låta er bloggläsare bestämma istället. Lägg din röst, och motivera gärna ditt val i en kommentar. Tack!

42 reaktioner på ”Cigarr eller piraya?

 1. Min erfarenhet säger att om det velas för mycket är det inte dit ni ska. Kan ni inte gå på magkänslan får ni hitta ett annat mål. Någonstans dit ni VET att ni vill. Lycka till!

  Gilla

 2. Kuba känns som ni kan ta på vilken semester som helst vilken vinter som helst. Amazonas har ni nu chans till med båt vilket lär ge er en otrolig fördel som aldrig kommer igen

  Gilla

  • Jo, men när vi väl har råd att åka på semester till Kuba så lär USA ha släppt embargot och landet förändrats för alltid. Och det är aldrig samma sak att utforska en plats landvägen som att komma med båt. Svåra grejer det här. Kram, Linda

   Gilla

 3. Att Kuba förändras nu är ett faktum. Passa på! Ni riskerar bara att bli tagna för ”vanliga” turister, gud förbjude. När det dessutom tillåter slappa dagar så är valet simpelt i min mening. Jag ser ju vad ni laddar för sedan. Amazonas däremot vill vi inte se förändras alls…och kommer alltid att finnas kvar. Det blir ett perfekt projekt om fem år när ni levt landkrabbeliv ett tag. Hur skulle ni annars klara vardagen där hemma? Gardera er med ett framtidsprojekt!

  Gilla

 4. Kuba har minst minus. Kuba kommer aldrig vara sig likt mer. Amazonas kräver mer av er, och ni har en krävande seglats framför er. Amazonas kommer vara kvar som amazonas för en överskådlig framtid. Kör på Kuba!

  Gilla

 5. Amazonas, utan tvivel, trots att jag själv gärna vill åka t. Kuba. Men A. Tycks mycket mer svårtillgängligt – och spännande – med båt finns nog mer möjligheter . Och dessutom finns en fantastiskt annorlunda natur!
  Hälsa Lotti o Sven.
  Go tur på böljan blå!
  Lisen

  Gilla

 6. Det känns som ni har hela överfarten att bestämma er. Sätt kurs mot Kuba och får ni problem på vägen blir det i alla fall Brasilien. Eller sätt kurs mot Brasilien och regnar det för mycket, fortsätt mot Kuba

  Gilla

 7. Vi var på Kuba 15 år sedan och det bästa vi gjort – häftigt att köra runt utanför turiststråken i nästan 2 veckor och sen var Havanna m Salsa-klubbarna en atmosfär som inte finns någon annanstans – så häftigt. Sen är jag en liten fegis och tycker inte ni skall åka till farliga Amazonas, även om ni har sällskap. Ni är garvade, men fula gubbar är inte att leka med. Delar Sara´s hållning.

  Gilla

 8. Jag röstade på Amazonas, för besöker ni inte Amazonas nu kommer ni nog aldrig att göra det. Däremot får jag intrycket av att ni själva egentligen heller väljer Kuba, kanske av säkerhet och bekvämlighet. I alla fall tycker jag mig läsa in den känslan mellan raderna. Kan det vara så att huvudet säger Amazonas och magen säger Kuba? I så fall är min erfarenhet att man alltid ska följa sin magkänsla/intuition. Intuition är inte att förakta och många gånger det närmsta ”facit” vi kommer, så känn efter hur det känns i magen och åk dit. 🙂

  Gilla

 9. Amazonas såklart, de portugiser jag känner förstår spanska hyggligt 😉 Så ta tillfället när ni kan det kommer inte tilllbaka!
  Ps Tack för att jag får följa er resa Ds
  Mvh Susanne

  Gilla

 10. Kuba är upplevelse och ger bättre fördelar för er fortsatta resa.Amazonas är likt andra platser ni besökt med mygg och dålig service om något skulle hända med er elller ert fartyg.Har besökt båda platserna och tror att Kuba är det bästa reseminnet av dessa två.Lycka till med ert val.

  Gilla

 11. Kuba helt klart. Kanske mest för att jag själv är bekväm och inbillar mig att Kuba medför ett mer ”glassigt” liv inför slutspurten av er resa.
  Nu kommer jag inte riktigt ihåg men har inte de från Nemo besökt båda platserna? Lite tips från dem?

  Gilla

 12. Tag et sted af gangen og besøg både Amazon og Cuba – og selvfølgelig USA, New Foundland og Nord Atlanten – og kom senere hjem om det behøves. Hvem ved hvornår I tager afsted igen på en ny lignede sejltur… / Carl Emils far Claus (Danmark)

  Gilla

  • ”Ja, det där är ju en lösning i din smak” säger Ludvig till mig när jag läser upp ditt utmärkta förslag : ) Jag tycker precis som du att om man redan är ett år sen till skolan gör väl inte en månad eller två någon större skillnad. Men vi är inte helt överens i den frågan. Får se var det slutar … /Linda

   Gilla

 13. Lätt val tycker jag, Kuba är lite väl mycket ”svensson semester” jämfört med allt ni sett. Kör på Amazonas och njut!

  Gilla

 14. amazonas helt klart, kuba även om det är annorlunda kulturellt och politiskt så är det miljömässigt likt allt annat i karibien. ännu en sandstrand och lite palmer. amazonas är något helt annat! ni kanske kan få se en av de sista sjökorna eller en rosa delfin!
  något lika häftigt i djurväg har inte kuba.

  Gilla

 15. Just nu är vi mest ledsna för att vi inte kommer att ses innan ni drar igen!! Supertråkigt men du får hälsa Otto att EN gång syns vi nog och då ska han få sin födelsedagspresent 🙂
  PS Vi tänker prioritera Kuba

  Gilla

  • Som vädret ser ut kommande veckan blir vi kvar ett tag till. Krävs närmast bleke för att tas sig härifrån, och det infaller minsann inte särskilt ofta. Så kapa förtöjningarna och sätt lite fart vetja. Ni kommer kanske kapp. Kram, L

   Gilla

 16. Åh Linda, ni måste ju välja Amazonas säger jag som landkrabba och närmst
  har alternativet att flyga till Kuba (det går charter varannan dag snart!) Men, att nå Amazonas och dessutom kunna ta sig vidare längs med djungeln är ju som en dröm! Att möta människor som bor där och leva det är ju ett gigantiskt äventyr och som att besöka ett mysterium bara det. Kuba kan ni segla till en annan gång, inte lika långt från Sverige heller. Åk till Amazonas, det kommer att nå topplistan på era deläventyr, det måste det. Kram från Sandra

  Gilla

 17. Övertygad om, att det Amazonas ni vill besöka, det når ni inte från havet – inte ens med väldigt mycket motorgång. Rädd för att ni där kommer möte ”baksidan” med allt vad det innebär. Amazonas attraherar, men då från ”andra hållet”.

  Gilla

  • jag tror också att det blir svårt att komma in i det ”orörda” Amazonas från det hållet. Vi åkte diverse sjöfarkoster med utgång ifrån Leticia istället så det är ett tips; treriksröset mellan Colombia-Brasilien-Peru. Såg massor av rosa delfiner, apor, fiskade piraya mm mm.

   Gilla

 18. Hej,
  Besök både Amazonas och Kuba, vad gör en månad eller två för skolgången?
  Vad jag har läst i Era reseskildringar har barnen haft en bättre skolgång på båten än hemma i Sverige.
  Björn i RS Lomma

  Gilla

 19. Svårt… rent instinktivt skulle jag säga Kuba. Men du har onekligen ganska bra argument för Amazonas. Varför inte skippa Grönland? Kan ni inte segla dit någon sommarsemester framöver?

  Gilla

  • Bollar lite med den tanken, att segla till båda ställena och sedan välja hemväg beroende på hur mycket tid det blir kvar. I slutändan brukar båt, väder och vind fatta de flest beslut åt oss ändå. Men man kan ju alltid försöka … /Linda

   Gilla

 20. Av rent själviska skäl röstar jag på Amazonas, det skulle vara så spännande att läsa om! 🙂 skulle i.o.f.s. läsa ändå och vara nöjd, himla bra blogg det här!

  Gilla

 21. Amazonas!! Har skrivit här en gång redan men det gick nog inte igenom. I alla fall, eftersom ni älskar naturupplevelser och äventyr så röstar jag på det. Cuba är säkert också jättespännande, fast kanske på ett annat sätt.

  Gilla

 22. Kuba utan tvekan,
  Har varit där, gungat i ett sanslöst musikutbud, bott hos en familj i gamla Havanna. Druckit Mohito på Café Paris och upplevt en tidsepok som snart, för alltid kommer att vara borta. Gått i Franks och Deans fotspår och puffat på en stor cigarr. Funderat lite på den Gamle o Havet. Ett brus man aldrig glömmer.
  Amazonas, lätt byte för parasiterna när fyra gringos glider in. Moskitos stora som duvor, mat knappt ätbar, motor, motor, motor. Sjökort, försök med den.
  Landa, ladda, njut. Släng er i en Cadillac Eldorado från -57 och glid ner till Trinidad (Yes) en helt bevarad kolonialstad där medelåldern på gatubanden överstiger 70. Kommer aldrig att glömma magin.
  Kvar på min bucketlist är Jamaica, Kingstown gå i Bobs rökiga fotspår och gunga i baktakt, ett steg fram två tillbaka.
  Och man kan alltid ta flyget dit man vill när man vill.
  Hälsningar Jösse

  Gilla

 23. Vi har varit både på Kuba och i Amazonas djungel.
  Kuba är överreklamerat. Det ser ut som på 50-talet. Javisst är det så. Maten är god om man bor hemma hos kubanerna. Man blir sorgsen när man ser hur vanskött jordbrukslandskapet (läs sockerrörsplantager) är. Kubanerna däremot är alltid lösningsorienterade och glada.
  Amazonas djungel är en av en av de största reseupplevelserna alla kategorier. Och vi har badat med babypirayor och det gick alldeles utmärkt. Kom i kontakt med några guider med longtailbåt och vi bodde i djungeln högt över mark. Visst var det läskigt, men guiderna kunde sin natur utan och innan. Denna djungel kan också komma att försvinna. Det finns som bekant en stor skövling av regnskogen. Tycker att man skall gynna denna del av världen. Er Amazonasresa kan göra skillnad för vår planets överlevnad.

  Gilla

  • Jo, de flesta som faktiskt varit där säger att det är helt fantastiskt. Men visst, vi skulle ju mest hålla oss i deltat på grund av de enorma avstånden. Har också börjat fundera lite på Orinoco-floden i Venezuela istället. Ja jisses, det här blir allt svårare. /Linda

   Gilla

 24. Kuba! För mig känns det självklart med tanke på att era barn fortfarande är ganska små. Inte roligt ens med en svagare misstanke på att bli utsatt för ett piratangrepp. Fortsatt lycka till!

  Gilla

 25. Det finns inget ratt och fel val har, vilket ni an valjer sa kommer det att bli fantastiskt! Singla slant och hall er till det beslutet, vilket resmalet an blir kommer ni inte att angra er. En slags lyxsituation, helt enkelt ;o)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s