Havsblomman

havsblomman

Vad är det här?

RUSSIAN BAY, MADAGASKAR.  Vi har de senaste åren sett många djur som vi inte visste fanns innan vi gav oss ut på den här resan. Här är ännu ett.  Upphittat på nordvästra Madagaskar, längst ut på en lång sandudde i extremt lågvatten. Långt från närmsta rev. Lovis kallar varelsen för Havsblomman, den ser ut som en blomma och det verkar som den har slagit rot på något sätt. Men den är i högsta grad levande. Undersidan påminner lite om fiskfilé, och den rör sig som en stor fastvuxen muskel. Cirka 20 cm i diameter, och tre cm tjock längst ut i ”blombladen”. Vet du vad det är? Om inte, sprid gärna så vi får den här lilla skönheten identifierad en gång för alla.

7 reaktioner på ”Havsblomman

  • Tack, ser ut att kunna vara släkt med sjöstjärnor och sjögurkor. Borde rimligen vara någon form av tagghuding men aldrig sett något liknande. Sjöliljor kan också sitta fast sådär med en fot i underlaget, men ser i övrigt annorlunda ut. Svårt. /Linda

   Gilla

 1. Hej vänner,
  Jag skickade en fråga till Göteborgs Universitet och detta var det svar jag fick. Må gott Gunnar
  ”Bilden som du skickade spreds på vår institution för biologi och miljövetenskap, och jag har fått några förslag på vad det kan vara. Det verkar råda samtycke om att det är någon sorts havsanemon – här är de olika funderingar som jag har fått in under dagen:
  ”Skulle gissa på att ”blomman” på bilden är någon typ av havsanemon (dvs. ett nässeldjur, nära släkt med maneter), men vilken art det rör sig om vet jag inte.”
  ”Vi kom fram till att det är en tropisk havsanemon, alltså ett djur inte växt. Tillhör gruppen Cnidaria (nässeldjur, som t ex både koraller och maneter). I Sverige har vi ju både havsanemoner och havsnejlikor.”
  ”Enhälligt svar från de marina kollegorna är att det är en havsanemon av något slag. Arten är det ingen som tar rakt av, men Susanna Strömberg föreslår att frågaren skall googla på ”Blue Carpet Anemone” (Stichodactyla Gigantea) och se om det kan överensstämma. Det är alltså inte egentligen en växtfråga, utan en djurfråga då havsanemoner alltså är nässeldjur.”

  När jag googlar på det sista så tror jag att Susanna har rätt!?
  https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRj6oUrMtLYKQ14tSph4dGxymKf3v70TJgNz442Zxcr2-dMczPeIQ
  //gunnar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s