Frihet till varje pris

Le Morne seglade in på UNESCOs världsarvslista 2008. Som en viktig symbol för slavarnas frihetskamp.

Le Morne är Indiska Oceanens viktigaste symbol för slavarnas frihetskamp.

Premila sträcker ut handen och pekar på ett stort bränt berg rakt framför oss. ”Le Morne” säger hon med allvar i rösten. Men jag tycker mig också ana en viss stolthet. Le Morne är en symbol för slavarnas frihetskamp, och precis som de många andra mauritier kom Premilas förfäder hit som slavar för att arbeta på sockerfälten.

Den nästan 600 meter höga klippan reser sig över havet likt en lavasten. Svart och kal. Utan en enda växt på dess vertikala väggar. Längst där uppe, där bodde de förrymda. De desperata, de som inte skydde några som helst medel för att döda. De uttryckslösa, en korsning mellan människa och djur. De överlevande, de slavar som flytt helvetet på jorden. De som flytt livet under den vite mannens piska.

Ingen slavjägare tog sig uppför Le Morne. Terrängen var oframkomlig. Klippväggarna alltför branta, dess invånare alltför farliga. Ingen vågade sig upp, ingen vågade sig ner. Förrän den dagen, den 1 februari 1835, då en grupp poliser tog sig an den farliga expeditionen uppför berget. För att meddela att slaveriet hade upphört, att de nu var fria män. Men de förrymda slavarna missförstod intentionen, och hoppade. Mot en säker död.

Premila frågar om vi vill stanna, gå ur bilen. Det vill vi gärna. Vi står där och tittar upp mot berget en stund, berättar dess historia för barnen. Sedan återvänder vi till bilen och åker därifrån – under tystnad.

9 reaktioner på ”Frihet till varje pris

 1. Slavarnas ättlingar.
  De flesta indier på Mauritius kom till ön som `engaged workers’ (statare) efter slaveriets upphörande. De forna slavarnas ättlingar är den blandade befolkningen d.v.s. kreoler.
  Mvh / Bosse

  Gilla

  • Hej Bosse,

   Jo, har förstått att många indier vill ta åt sig ”äran”, men att de i verkligheten utgjorde mindre än 5 procent av slavarna. Övriga kom främst från Madagaskar, Tanzania och Mozambique. Fast det vet du ju redan.

   Ses snart, nybakad toscakaka väntar i ugnen : ) /Linda

   Gilla

   • Hej Linda,
    Det stämmer Linda. Kreol befolkningen består av en blandning mellan afrikaner, europeer och asiater. Man kan nog säga att europeiska slavägare planterade sitt blod bland slavarna. Många är därför ättlingar till både slavar och slavägare. Kreol befolkningen är idag av kristen tro. Hinduer kom i mängd efter 1830-talet som kontrakts arbetare. Alla har gjort sitt för bygga upp denna tropiska ö.
    Ps. Sjömän, sjörövare och kapare har också lagt sitt strå till stacken.
    Tack för kaka och lingonsylt. Mvh / Bosse

    Gilla

 2. Hej, spännande och skrämmande inlägg. Hur gick det med klippningen, blev du nöjd. I know your stile.
  Kram Pia

  Gilla

  • Nej Pia, det blev ingen klippning. Fegade ur. Min nya strategi är att försöka locka ner min svenska frisör på kombinerad tjänste- och semesterresa till Madagaskar : ) /Linda

   Gilla

 3. Indier ta at sig aran Linda? Det tror jag sakert! Alla Hinduer fran Indien som man moter i Australien sager sig utan undantag tillhora hogre kaster som t.ex. olika Braminer, Krigare och Siker etc. Inte en enda Indier ar ”kastlos” (ororbar) nar de val lamnar hemlandet, om inte Muslimer givetvis. Det var ett bra skal for de kastlosa att konvertera till Islam och slippa det grymma sociala kast-systemet. Inte sa annorlunad an alla de Engelsman som blev ”lorder” eller ”gud vette va” ute i kolonierna.
  Go on, start a new life with a nice new slate..

  Gilla

 4. Hej,
  Såg ett fantastiskt program på Kunskapskanalen igår. Vid Mauritius finns en undervattensgrotta som är revhajens barnkammare och bb. Den filmen skulle Otto gillat.
  Varma hälsningar från Maj & Per-Arne i Leksand och Gränna

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s