En tigermamma i poolen

Den kinesiska pojken ser ut att vara ungefär lika gammal som Lovis. Men till skillnad från min egen dotter som glatt plaskar runt i poolen skriker pojken i högan sky. Ja, han vrålar så högt och förtvivlat när pappan bogserar honom fram och tillbaka att jag inte kan fullfölja en enda tanke. Det är oerhört plågsamt, för såväl öron som själ.

Misshandeln pågår i en halvtimma, och hela tiden håller pappan en videokamera framför pojkens ansikte.  Medan en skrattande kvinna som jag antar är modern med jämna mellanrum stänker mängder av vatten över pojkens ansikte. Varvid pojken skriker än värre, och kvinnan skrattar ännu mer.

Jag ställer mig vid poolkanten och blänger argt från den ena till den andra. Medan jag funderar på vem av dem jag ska strypa först närmar sig en amerikansk kvinna och försöker få stopp på eländet.  Men hon möts av oförstående blickar. Av föräldrarna, och alla andra kinesiska semesterfirare som verkar till synes helt opåverkade av situationen.

Vi har träffat många kineser under vår resa, men aldrig kommit dem nära. Så jag tillbringar kvällen vid datorn i hopp om att den vägen lära mig ett och annat om kinesisk barnuppfostran. Jag förstår snart att det jag bevittnat under dagen var ett typiskt bevis på kinesiska föräldrars omtanke, eller själviskhet beroende på hur man väljer att se det.

Amy Chua, som skrivit den omdebatterade boken ”Tigermammans stridsrop”, menar att till skillnad från västerländska föräldrar så har kineserna förstått att ingenting är kul förrän du är bra på det. Och för att bli riktigt bra måste man kämpa, vilket barn sällan vill enligt författaren. Därför måste man tvinga dem. Svaghet föraktas, och barn ska drillas. Det gör dem starka och framgångsrika.

Synen på barnuppfostran brukar skilja sig från familj till familj; så är det säkerligen också i Kina. Men pressen finns, och det är självklart att många kinesiska föräldrar sätter högt hopp till sitt enda barn. Frågan är hur den lille pojken mår, om han någonsin kan få ett sunt förhållande till vatten och hur sådana här uppfostringsmetoder påverkar det kinesiska samhället som helhet?  Ja, det är sådant jag sitter här på min båt i Thailand och funderar på denna afton.

Klicka här för att läsa mer om Amy Chuas syn på barnuppfostran.

15 reaktioner på ”En tigermamma i poolen

 1. Hej! Jag förstår att du blev upprörd över scenen i poolen. Och vad bra att du försökte förstå mera vad som låg bakom! Jag är själv ingen tiger-mamma, men jag kan ibland undra vad som blev fel när vi ägnar så mycket tid till att slötitta på TV…
  Läs gärna vad hennes dotter skrev till henne:
  http://www.nypost.com/p/entertainment/why_love_my_strict_chinese_mom_uUvfmLcA5eteY0u2KXt7hM

  Jag gillar idén om att utgå från att barnet klarar av saker… Jag gillar tanken på att utmana sig själv och att inte ge upp för lätt…. Men jag är långt från att tycka om hela metoden…

  Intressant att se hur olika moderskärleken kan uttryckas…

  Gilla

 2. Mmm, det finns ju svagsinta ”nincompoops” overallt, men Kineser har i grunden en sund ide att deras barn ar framst egna familjens ”responsibility” och barn maste tranas att ta ansvar for sig sjalva och sina saker. Problem barn ar inte automatiskt ”andras fel” som t.ex. ”samhallet”, ”larare” etc.. F.o. Den absolut varsta far/son scen jag har sett var en stor restlig blond Hollandsk pappa som ”skallande” skallde ut sin pre-school son oppet pa en flygplats. Lill-killen kunde ”vattenkamma” sitt huvud efterat… Men hollandare ar ju shysta annars, eller hur?

  Gilla

 3. Disciplin i all ära. Men jag säger nog som Astrid Lindgren ”Det viktigaste är i alla fall att barnen får leka.” Fast nånting säger mig att hennes böcker inte är några storsäljare i Kina … /Linda

  Gilla

 4. Nya motorn.
  Vad fin den är! Och startade gjorde den också. Är det en turbo?
  Mvh, Per-Arne i Gränna och leksand

  Gilla

   • Ludvig, nar jag installerad min 52HP VETUS turbo 2010 sa var jag informerad att det var viktigt att installera ratt propeller. Det var bara dyra val sa jag valde en fast 3-bladig prop.
    Om du inte har ratt propeller sa kan inte motorn utnyttja sina hastar fullt ut. En fast propeller (i synnerhet) skall lasas med backslaget i back under segling. En fri-snurrande prop lar orsaka mer slitage och motstand i vattnet.. Ha kul med nya rovan!!!

    Gilla

   • Hej Bosse. Den här motorn är väldigt lik vår gamla i prestanda. Den förra var på 48 hp och den nya på 52. Båda marchar på samma varvtal (2000 rpm). Perkinsen hade 2.73:1 i utväxling medans Vetusen har 2.5:1. Det gör att vi med den nya motorn får något högre varvtal på propellern med samma motorvarv vilket borde passa bra eftersom vi också fått ett par extra hästar. Vi behåller alltså den gamla propellern, fast trebladig i aluminium. Vi kommer knappast märka av några underverk med samma propeller och för att den gamla motorn faktiskt gick bra ända till slutet. Precis som du skriver brukar vi alltid ha propellern låst i back medan vi seglar. Idag åkte vi premiärturen, motorn gick tyst och fint. /Ludvig

    Gilla

 5. WARNING – AUSTRALIAN COMEDY – WARNING

  This is an Asian TIGER-MOM – Gay-Style.

  PS: Denna Nincompoop mamma visar ett av manga mojliga exempel pa en Tiger-mamma…

  Gilla

 6. LUDVIG: Perkinsen hade 2.73:1 i utväxling medans Vetusen har 2.5:1. Det gör att vi med den nya motorn får något högre varvtal på propellern med samma motorvarv vilket borde passa bra eftersom vi också fått ett par extra hästar.
  BO(B)SSE: Perfekt! Jag tror att installationen av nya VETUS Turbo ar helt perfekt inte minst pga Ludvigs kunskaper och kontroll! Allt maste ”dubbel-kollas” en och tva ganger. Bra jobbat!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s