Hajen!

Flera besökande yachties har blivit attackerade under åren, och en 9-årig nyzeeländsk flicka dödad. Byborna skämtar om att hajen bara gillar vita människor, att vårt kött skulle smaka sötare. Men ingen av dem badar själva.

Mary af Rövarhamn ligger ankrad i Port Sandwich – en hamn ökänd för sin aggressiva haj. Byborna menar att det är en arg gammal släkting som kommit tillbaka i ny skepnad. Kanske är det så, men i så fall lockades den nog hit på den tiden när den här delen av viken användes som dumpningsplats för kokadaver.

Att förhålla oss till hajar är en del av vår vardag. De flesta arter är helt ofarliga, och när det förekommer upprepade attacker brukar det handla om sjuka individer. Vi brukar därför fråga lokalbefolkningen om råd. Här är rådet entydigt. Bada inte! Ändå plaskar våra franska båtgrannar glatt en bit ut.

Vi motstår frestelsen. Ja, faktum är att inget skulle få Lovis och Otto att hoppa i. De vill knappt skölja av sanden från fötterna i strandkanten innan de hoppar i jollen. En historia om en liten flicka som blir uppäten av en haj gör stort intryck på två små barn …

3 reaktioner på ”Hajen!

 1. Hoppas ni inte blir uppätna, det vore ju jättesynd eftersom vi ska träffas… Någon gång 😉 tack för tipset om hypalon, det får det bli fast jollar är superdyra här i Cairns. Seglar ni till Australien efter Vanuatu?
  Många hälsningar
  Lasse & erja

  Gilla

  • Allt är dyrt i Australien, men jag antar att försäkringsbolaget betalar i ert fall. Eller var jollen en separat skada? Det blir nog inget mer Australien för oss på ett tag.Tänkte äntligen sätta kurs mot resans mål, Kurrekurreduttön utanför Papua Nya Guinea. Men det blir nog Men först några veckor på Salomonöarna först. Antar att vi ses först i Malaysia eller Thailand. Tänker på er. Kram, Linda

   Gilla

 2. Oh nej, plaskande Fransman! Plaskar man sa tror hajen man redan ar illa skadad och inte skall ”forfaras” – mums! Simma lungt so Beppe sa! Och hajar har faktiskt attakerat folk som vadat i grunt vatten. Men haj-kott ”flake” smakar jattebra – Fish & chips ar populart i Australien och NZ, speciellt i recyclat tidnings papper. Det hor till!. Vad tycker lokalbefolkningen om att gora ett ”hangi” av en avliden slakting som blivit pa hugget som haj?
  Australien? Allvarligt talat – Om Ni behover fylla pa skepps-kassan sa finns det massor av valbetalda jobb i Queensland och NT (Top end) som ropar efter valutbildat och duktigt folk som Ludvig och Linda!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s