Veckans meny

Vi har just kastat ankar i en vik på den lilla ön Anatoms sydvästra sida, efter drygt åtta dygn till havs. Innan vi avseglade från Nya Zeeland skrev Ludvigs syster Elisabet* i en kommentar på bloggen att det vore roligt att se vad vi åt under en vecka till havs. Jag tog fasta på detta och har skrivit ner vad vi har ätit sedan dess. Mindre färsk fisk än vanligt blev det, eftersom de första dagarnas väder inte inbjöd till att rensning. Något som istället kompenserades av att vi hade lite fler färskvaror, så här strax efter storbunkring.

TORSDAG:
Lunch: Fried rice med räkor och gröna ärtor
Middag: Het linsgryta med selleri, kidneybönor och vitlöksbröd

FREDAG:
Lunch: Tonfiskbaguette med kokt ägg, inlagd gurka och majonnäs <
Middag: Penne med svampsås, parmesan och persilja

LÖRDAG
Lunch: Potatissallad med kapris och rökt fisk
Middag: Makaroner med stekt ägg och Bullens varmkorv (näst sista burken)

SÖNDAG:
Lunch: Tortillachips och morotsstavar, med chili-dipp och guacamole
Middag: Ris med gryta på sojastrimlor, svamp, gröna bönor, tranbär och rosmarin

MÅNDAG:
Lunch: Toast med pesto, mozzarella, parma, tomat och basilika
Middag: Spagetti carbonara med parmesan och persilja

TISDAG:
Lunch: Kex med rökt lax, färskost, tomat och rödlök
Middag: Vegetarisk lasagne med spenat och ricotta

ONSDAG:
Lunch: Bulgursallad med fetaost, äpple, kalamataoliver och rödlök
Middag: Panerad guldmakrill med kokt potatis och pepparotssås

TORSDAG:
Lunch: Wraps med tonfisksallad, kokt ägg och tartaresås
Middag: Ris och guldmakrill i saffranssås, med selleri och morot.

Däremellan har det också blivit en hel del kakor och frukt. Och frukost naturligtvis, men den är densamma nästan varje dag. Oftast mackor, ibland också flingor och frukt. Brödet bakar vi själva. Vi har ingen frys, men väl en liten kyl som rymmer cirka åttio liter färskvaror, mest ost i olika former faktiskt. Frukt, rot- och vissa grönsaker förvarar vi i nät i taket, eller inlindade i papper i mörka svala delar av båten. Och så blir det en hel del konserver och torkade varor.

Ikväll firar vi ankomsten med hembakad gasolugnsbakad pizza!

(*Elisabet driver webbshopen http://www.fikamera.se, vars nästan hela utbud av muggar, tallrikar och skålar i melamine finns ombord på Mary af Rövarhamn. Världens bästa båtporslin, som aldrig går sönder och som man dessutom blir glad av tack vare alla fina färger och mönster. Rekommenderas varmt.)

5 reaktioner på ”Veckans meny

 1. Ocj jag som just kom in från trädgården kan konstatera att inget av det läckra som finns i er meny fanns i mitt kylskåp:-( Det får bli flingor och mjölk i stället. Kan iofs toppa med att på söndag så plockar jag ett lass med japanska ostron som grilljeras med vitt vin, vitlök, charlottenlök, lite olja och västerbottenost. Inte illa i högsommarvärmen;-)
  Simma lungt och ge barnen en bamsekram från mig!!
  Gunnar

  Grötö

  Gilla

 2. Så mycket gott och varierat, det verkar inte gå någon nöd på er med den menyn : ) Såg just att kronjäst har en ny produkt: torkad surdeg i vete eller råg som kanske kan vara något för er som bakar mycket http://www.kronjast.se/surdeg/torr-vete Tar lite plats och då kan ni ha ett gäng påsar på båten & så får ni ett nyttigt och hållbart bröd. Om ni nu gillar surdegsbröd? Får skicka till er i så fall, kram!

  Gilla

 3. Fantastiskt att Ni har kommit fram till Anatom tryggt och sakert. Jag har tittat pa on ”fran ovan” (Google Earth) och det verkar fortfarande bebodd och otroligt isolerad. Inte undra pa att infodingarna var kannibal-kalasare for en eller annan generation sedan. Jag daremot alskar mitt dagliga elektriskt hembakade brod, sa jag uppskattar verkligen Edra goda rad nar det galler havs-bakning med gasol! Gar det at mycket gas i bak-ugnen och var hittar Ni gas-mackar ute i Stilla Havet? Fair winds!

  Gilla

 4. Detta porslin ni har i melamine. Är det porslin eller plast? Vad är att föredra enligt er? Vi har i dagsläget porslin men båten har ju bara används i skärgården. Är det mycket smidigare med plast på långresan?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s