Med labbarna i vädret

Vaffö gö di på dette vise?

Dagens första delfiner har just lämnat oss när vi ser något märkligt sticka upp över havsytan en bit bort. Men vad sjutton är det för något. Fåglar? Nej, de flaxar inte. Kanske kan det vara kelp? En slags jättealger som växer på de här kalla vattnen. Jag slänger ett öga på ekolodet. Nej, kelp kan det inte heller vara. Här är det femtio meter djupt. Kelp växer på grunt vatten.

”Sälar”, föreslår Lovis. Intressant tanke, men varför skulle de ligga där i en hög med labbarna i vädret. Men det är precis vad de gör. Det blir tydligt när vi kommer närmare, och dem dyka. Jag blir sugen på att hoppa i, men påminner mig själv om den där rysliga historien jag läste för ett tag sedan där en kvinna hoppat i från sin båt för att snorkla med sälarna här i Tasmanien, och blivit slukat av en vithaj. Inför ögonen på make och barn. Jag motstår frestelsen.

Senare på dagen ser vi fler sälar bete sig på samma sätt. Varför gör de sådär? Det är frågan. Kanske är det just vithajarna de skyddar sig mot. På samma sätt som fiskar ibland simmar tätt tätt i stim för att förvilla fienden. Men vithajar lär ha bra syn, och vattnet är kristallklart här. Så frågan är om den teorin håller. Ja, inte vet jag. Kanske är det någon av er läsare som vet?

4 reaktioner på ”Med labbarna i vädret

 1. Visst, vet jag, eller rattare sagt, tror mig veta: Jag har ocksa sett enstaka salar ligga och flyta med en svart labb hogt i vadret. De gor vad manga kallblodiga djur gor, dvs solar sig och varmer sig is solen. Salarna anvander sina labbar som ”sol fangare” darfor att… de kan! Men de solar ocksa garna pa torra land, och pa bryggor och t.o.m batar!

  Bra att ni inte hoppade i med salarna! Man sager i Australien att man skall ICKE bada i narheten av salar darfor att 1) dar det finnes salar, finnes ofta de hajar som gillar salar 2) manniskor simmar inte lika fort och acrobatiskt som salar!

  Till sist, bada inte med salar om du inte ar 100% saker pa vad det ar for typ av sal!!! Det finns faktiskt Leopard Seals i Tasmanien, och dom gillar bade barn och vixna valdigt mycket!

  Gilla

 2. Hej på er, Ni kan ju säga till ungarna att det är cirkus sälar!. Vi googlade, såg att sjölejon och päls sälar sorteras bägge under familjen öronsälar, de känns igen på att att de har de stora framfenorna som de simmar med! Hälsningar Tina o Gustaf (s/y Caminante)

  Gilla

  • Där ser man. Öronsälar. Jaha, man lär så länge man lever. Fick mejl från er förra båts nya ägare häromdagen. Verkar som Caminante ska ut på nya äventyr. Kul! Vi är lite nyfikna på varför ni valde att köpa större båt när ni kom hem, snarare än att köpa hus. Vi diskuterar själva för och nackdelar med de båda alternativen och det vore kul att höra hur ni resonerade och vad era framtida planer är. Mejla gärna till symary(a)gmail.com. /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s