På snabbvisit i landet brunsås

IMG_4784

Nästan som hemma …

IKEA- bara själva ordet frammanar en känsla av det där odefinierbara som är ”svenskt.” En svenskhet som yttrar sig i blankpolerade furugolv, praktiska väldesignade möbler och ljusa lätta tyger – och mat. Efterlängtad svensk mat som lingonsylt, köttbullar, inlagd sill och salta fiskar.

Barnen var uppklädda i Sverige-tröjor och förväntningarna var högt satta när vi steg in genom portarna till IKEA i Loganholme, en dryg timmes bussfärd söder om Brisbane. Och belöningen lät inte vänta på sig.  Välkommen, stod det med stora bokstäver på väggen bredvid rulltrappan upp till andra våningen. På svenska.

Svenska flaggor vajade bland köttbullarna i restaurangen och lingondrickan var precis så där lagom söt som den ska vara, inte särskilt söt alls med andra ord. Och flera andra svensktalande lintottar hjälpte ivrigt till i Lovis och Ottos försök att riva halva barnavdelningen. Mycket lyckat. Möjligen fick svenskheten en liten törn när en käck australienska bjöd på iskall glögg uppblandad med lemonad!

IKEA har på sistone gått allt mer från att sälja svenska varumärken satsar istället på sitt eget varumärke. Något som upprört många utlandssvenskar, vilken jag kan förstå. Men väl hemma kunde vi konstatera att det minsann inte var något fel alls på kanelgifflarna trots att det står IKEA på dem nuförtiden.  Inget fel alls. Om bara sillen smakar hälften så gott så är vi nöjda, men det vet vi först på julafton!

6 reaktioner på ”På snabbvisit i landet brunsås

 1. Vad roligt att ni är i Australien en sväng, bor och jobbar själv i Melbourne och älskar detta land även om det må vara långt hemifrån! Tycker själv att Ikeas försök med egna varumärken är sådär, jag vill ha dillchips 😉 Ha det gott och hoppas ni får en fortsatt trevlig seglats, ska definitivt fortsätta läsa!

  Gilla

 2. Från Sverige flög vi med oss – håll i er nu – ett paket med kyld pepparkaksdeg. Kommer väl att äta halva rå och halva bakad i ugnen. Sitter nu på Bequia och ska snart till marknaden. Vi har bara en sketen banan kvar på hela båten. Så kan man ju inte leva i ”paradiset”. Kram på er!

  Gilla

  • Vi köpte pepparkaksdeg på IKEA på Kanarieholmarna förra året. Räknade kallt med det i år igen. Men icke, de hade slutsålt på både deg och peppisar. Barnen förväntar sig att vi slänger ihop en deg själva istället. Antar att det är ett rimligt krav, frågan är bara hur man gör …

   Angående bananer, så låter det som ni måste ta tag i livet. Gå ut och köp er en stock och var glada för att det finns goda bananer att köpa. Här i Australien smakar bananerna skit redan i munnen : )

   Kram, Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s