Bananansvar

S/Y Marys banantårta sväljer 14 bananer i ett nafs.

”Har du verkligen tagit ditt bananansvar idag?” säger jag och tittar strängt på kapten. Han sänker skuldmedvetet blicken och plockar skamset några bananer från en av stockarna i aktern. Varje dag mognar minst trettio nya bananer och då gäller det att alla hjälps åt. Ingen får smita undan.

När vi bunkrade inför den stora överseglingen till Marquesas köpte vi i vanlig ordning en bananstock. Man brukar ha en knapp vecka på sig från det att den första bananen mognar tills det att den sista bananen måste ätas upp. Ibland kan det bli lite många bananer på en gång. Men det kan det vara värt med tanke på priset för en stock aldrig överstigit fyra dollar så här långt.

Den här gången mognade de första bananerna redan innan vi lämnat Galapagos, och jag tyckte att vi kanske skulle köpa ännu en stock i sista stund. Och plötslig stod vi där med över 300 bananer. Ja, jag erkänner. Det var mitt förslag. Men så tar jag också ett extra stort bananansvar ombord, tillreder den ena bananrätten efter den andra. Till min hjälp har jag Cartine i Florida som matar mig med nya bananrecept varje dag. Nu senaste var det Elvis favoritmacka om jag inte minns fel – med bacon, jordnötsmör … och banan : )

Favoriten så här långt är dock vårt banantårterecept. Sväljer hela fjorton bananer i ett svep. Fantastiskt. Dessutom god.

S/Y MARYS BANANTÅRTA

Tårtbotten:
½ kopp smält smör
1 kopp socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 koppar mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
6 mosade bananer

Fyllning:
5 mosade bananer

Garnering:
1 dl vispad grädde
3 skivade bananer
1 ruta riven blockchoklad

4 reaktioner på ”Bananansvar

 1. Var det inte en dänga som hette ”Banana Boat Song”? I så fall, sjung så
  länge bananerna räcker. De går lättare ner då 😉

  Gilla

 2. Så konstigt, precis när jag började läsa inlägget så satte jag tänderna i en banan! Helt plötsligt var alla sinnen inkopplade… 😉 Leta upp några morötter, så kan ni göra en morots-, och banankaka. I fall ni vill ha lite omväxling *lol* Ha det bra!

  Gilla

 3. Hej, Tjoppe och Helena här. Tjoppe har en gammal bananhistoria från sin ungdom. Han växte upp på en ö, utan affär och så värst många båtförbindelser per dag. Och så var han aktiv och tränade och åt mycket. Vid flertalet tillfället så åt han en brakmiddag med familjen och efteråt gick han direkt och åt upp alla bananerna i fruktskålen – till hans mammas stora förtret. Det kunde bli mellan 8-10 bananer. Hela familjens fruktskörd var länsad och vaxholmsbåten hade slutat gå. Än i dag älskar han banan så han hade kunnat hjälpa er med era 300 bananer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s