Hur trist får man vara?

När man ska göra en sådan resa som vi tänkt oss passar man inte riktigt in i systemet. Det finns helt enkelt inga rutiner och processer för folk som oss. Får man tag på en person som gillar det vi gör och har en bra attityd löser sig det mesta till det bästa. Och får vi tag på en osäker person eller någon utan större engagemang är vi körda. Vi ger ett exempel:

Häromdagen fick vi nedanstående meddelande från ansvarig person i Sölvesborgs kommun som svar på frågan om den lokala skolan kunde stötta oss med hemundervisning om det blir så att vår resa drar ut på tiden.

——————————————————————————————————————————–
Hej,

Beaktat skolplikten inom grundskolan kommer vi ej att bevilja ledigt för berörda elever för en dylik resa.

I tjänsten,
(Signatur)
———————————————————————————————————————————

Hur trist får man vara utan att begå tjänstefel? Han kunde inte ens kosta på sig ett ”Vänliga hälsningar”. Stackars karl.

Lyckligtvis ser de två skolor vi har varit i kontakt med i Malmö helt annorlunda på saken. Mer i stil med ”Åh, va spännande. Vi hjälper gärna till.” Ingen fara på taket med andra ord. Vi får skriva oss hos goda vänner i stan istället för hos familjen i Sölvesborg. Den här gången fanns det alternativ …

12 reaktioner på ”Hur trist får man vara?

 1. Hej – HELT underbart att läsa om er långsegling! Man blir så avundsjuk 😉

  Vi seglade i tio år – http://www.tetis.gr8.se – men hamnade på landbacken, men hoppade av alla ekorrhjul vi kunde, inklusive skola – som definitivt inte är något tvång, trots vad så många fyrkantiga tjänstemän säger.

  Vi blev ”tvungna” att lämna landet, och nya skollagen blir inte nådig, om Riksdagen röstar för den i juni.

  Läs mer på http://www.mischa.gr8.se om ni vill.

  Nu vill vi bara hurra för er, vad ni gör och hur ni gör det. Barnens utbildning behöver ni inte oroa er för – de kommer att växa fantastiskt mentalt och socialt av sig själva, på livets största äventyr!

  HURRA

  Gilla

 2. Ja vi hade tur med skolan de gick med på att vi fixade det själva, vi fick alla böcker med oss. Men vi var borta 13 månader bara. När vi kom tillbaka visade sig att våra barn var betydligt mer avancerade och hade lärt sig mer än de övriga i klassen. För att inte prata om språkkunskap de har utvecklade.
  Våra barn hade lite kontakt med skolan på grund av att lärare inte var så engagerade, de gav oss mer frihet också.
  Men det kommer alltid att finnas människor som inte kan se längre än sina egna näsor, tyvärr!
  Men det som trevliga är fortfarande flera än det trångsynta! 🙂

  Gilla

  • Det kluriga i vårt fall är att barnen är så små, de ska inte börja skolan än på några år. Tillhör man redan en klass så är det nog mer naturligt att man får hoppa in i samma klass när man kommer tillbaka och att ansvarig lärare ger stöd inför/under resan. Men det verkar som om det nog ska lösa sig i alla fall. Tror det är betydligt svårare om man vill ta ur dem helt ur skolan, och det har vi inga planer på som det ser ut just nu. Allt vi vill är barnen ska få möjlighet ansluta i rätt klass med jämnåriga barn om det är så att resan drar ut på tiden.

   Gilla

 3. Vi kommer att kunna vara borta 5-6 år innan Fox ska börja skolan, så vi hinner fundera lite till. Kanske blir det inte ens i Sverige?

  Här finns en länksamling från Sofia Distans: http://www.sofiadistans.nu/lankar.htm där ni kanske kan läsa på lite om hur utlandssvenskar gjort på orter utan internationell skola. SWEA brukar vara trevliga att ha att göra med.

  Gilla

 4. Tänk att man inte själva är ”stora nog” att avgöra sina barns öden, utbildning. Kan bara vara Sverige. HAtar den Svenska byråkratin, där överförmynderi råder!
  Cpt. Håkan

  Gilla

 5. Det här tycker jag är intressant. Vi har följt er i teveserien och ni inspirerar verkligen! Tack för att ni ställde upp!
  Vi har just funderat över hemundervisningen. Jag jobbar i skolan och vet ju att hemundervisning förbjuds i och med skollagen 2011. Jättekul att ni hittade ett sätt att kringgå det. Då kanske vi också kan det 😉
  Vi har backpackat tre månader med små barn och planerar nu en till 3-4 månaders resa innan skolplikten sätter in. Men kanske finns det hopp om längre resor i framtiden 🙂

  Gilla

 6. Nu har jag läst och det låter ju inte omöjligt att få till. Jag gissar att det, som för er del, gäller att hitta en skola som är beredd att lägga ner arbetet som det innebär för dem med distansundervisning. Och för oss att visa på att vi har en plan för genomförandet.

  Gilla

  • Jag tror inte ni kan förvänta er av skolan att de ska erbjuda någon form av program för distansundervisning. Däremot kan ni kanske få en lista på vad barnen ska lära sig under läsåret, och sedan ansvara för resten själva. Vi köpte våra egna böcker. /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s