Det administrativa träsket

”Åh, vad härligt det låter. Att bara kasta loss sådär och segla ut i världen” Vi får kommentaren från många håll när vi berättar att vi förbereder en jordenruntsegling. Och visst ska det bli härligt men det är mycket som ska fixas innan vi kommer så långt. Just nu är vi inne i en fas där de administrativa förberedelserna tar mycket energi och tid. Allt från försäkringar och bankkort till posthantering och bankfullmakt står på den långa trista utredningslistan. Idag var det dags att ta tag i frågan huruvida det är möjligt att ha dubbla pass, ett pass i reserv helt enkelt.

När man långseglar brukar in- och utklarering ofta vara heldagsprojekt. Man skickas runt mellan olika hamnkontor och myndigheter och allt som oftast ska även tullen göra ett besök ombord. Och alla vill naturligtvis ta sig en titt på passet. Många vill dessutom behålla det ett tag, en del under hela vistelsen om man har otur. Andra är kanske till och med sugna på att sälja det vidare. Svenska pass är högvaluta ute i världen, sägs det. Och att vara utan pass är ingen höjdare utanför EUs gränser, än mindre att ha en stämpel från ett land som ingen annan gillar. Då kan behandlingen bli därefter, för naturligtvis måste varje båt som valt att besöka Marocko har droger ombord. Eller? Ja, så lär det funka i en del länder.

Efter några olika samtal med Passmyndigheten och upprepade ”kan du dröja lite, jag måste fråga min chef” så fick jag slutligen beskedet att ja, personer som ska resa mellan länder där det råder särskilda förhållanden har rätt till extrapass. Något som jag själv också lyckades googla fram medan jag satt och väntade på att passmyndigheten skulle reda ut frågan. Inte alls särskilt svårt när jag fick reda på att det kallades ”extrapass” och inte ”dubbla pass” som jag först trodde. Först var man tveksam på Passmyndigheten och hänvisade till att ingen har rätt att behålla/beslagta ett pass. Dålig verklighetsförankring. Men när jag faktiskt hänvisade till att det kan vara svårigheter att besöka vissa länder när man har ”fel” stämplar i passet mjuknade de och slutligen enades man om så var fallet skulle det nog beviljas.

Ett extrapass har precis som det vanliga passet en begränsad giltighetstid, det kan med andra ord aldrig gälla längre än det ordinarie passet. För oss som behöver helt nya pass blir det fem år, vilket räcker gott. Men inget är gratis; ett extrapass kostar precis som ett vanligt pass 400 kronor. Så när hela familjen åker till Passexpeditionen nu i dagarna åker vi därifrån 3 200 kronor fattigare, om vi nu får vår särskilda ansökan beviljad vill säga. Men det ska nog gå vägen. Håll tummarna!

Följ våra förberedelser, framgångar och motgångar dag för dag på twitter.com/symary, eller här på bloggen.

4 reaktioner på ”Det administrativa träsket

  1. Tack för tipset!. Du har så rätt med att man i vissa länder måste lämna passet eller vid inklareingsproceduren och det känns inte alls bra. Då är extra pass en bra, man kan känna sig lugn om det skulle hända att de slarva bort passen.

    Gilla

Lämna en kommentar