Blåsta på Styv kuling

Nostalgi-teve

Nostalgi-teve

Vi blev nyligen tipsade om en tv-serie om 10-årige Johan som drömmer om att en dag bli världsmästare i segling.  Serien heter Styv Kuling och utspelar sig i Marstrand 1980. Vi hittade det första avsnittet på YouTube och föll pladask för sopåkarens grabb, hans envetna kamp för att tjäna ihop till sin egen optimistjolle och hur han gömde sig i en kartong för att smyglyssna på seglarskolans lektioner som föräldrarna inte hade råd att betala.

Kanske berör historien lite extra för att Lovis, vår egen 10-åring, också sparar till en optimist. Sedan är det förstås kul att se hur Marstrand såg ut när vi var barn. Ikväll var det dags för det tredje avsnittet, och hela familjen samlades i vanlig ordning bakom datorskärmen. Men redan efter 6 minuter tog avsnittet tvärt slut, mitt i liksom. Och hur vi än letade på nätet så hittade vi ingen fortsättning. Varken det eller kommande avsnitt.

Styv kuling låg i SVTs Öppet arkiv tidigare, men nu är den alltså puts väck. Vi lyckas inte heller få tag på Lars Hesslinds bok som serien ska vara baserad på. Så nu sätter vi vårt hopp till er läsare. Finns det möjligtvis någon därute som råkar ha tv-serien eller boken med samma namn? Hör gärna av er i så fall. Lovis vill så gärna veta hur det ska gå för Johan. Ja, det vill vi allihop.

6 reaktioner på ”Blåsta på Styv kuling

 1. Jag lästa böckerna när jag var ung, de var fantastiska! Jag skulle gärna vilja läsa om dom. Kan inte komma ihåg att jag såg dom på TV, dock??? Lycka till – jag skulle gärna också vilja läsa om/eller se.

  Gillad av 1 person

 2. Hej Linda,
  Boken finns på Bokbörsen för 70 kr enligt min sökning – kan ni inte beställa den därifrån?

  Annars så finns den på 9 bibliotek runt om i Sverige – kolla med ert lokala bibliotek, alternativ Göteborgs universitetsbibliotek om de inte kan beställa den på långdistanslån – jag vet inte hur det funkar i Sverige men det är ju bara att ringa dem och höra efter.
  Hälsningar,
  Annika

  Gillad av 1 person

 3. Galet irriterande när man hittar något äldre och så finns inte alla delar! Ibland när jag hunnit ge upp har det jag sökt dykt upp på en loppis eller liknande 🙂 Det gäller som sagt att lägga ut många krokar så man kan hjälpas åt att leta efter de försvunna skatterna! Nu kommer jag inte kunna låta bli att spana efter Styv kuling-böckerna (el möjligtvis serien på VHS) när jag går på loppisar i Sverige 😉
  Linnea

  Gillad av 1 person

 4. Boken finns på Marstrands bibliotek och de har kanske även dvd:n. Hesslind grundade också Författarskolan i Marstrand så ni kanske får nog napp på biblioteket eller litteratursällskapet

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s