Den där skolplikten

alfabetspussel

Lovis och Otto lärde sig läsa och skriva på båten.

Vi kom tillbaka till Sverige i lagom tid för Otto att börja första klass. Medan hans ett och ett halvt år äldre syster hoppade rakt in i tvåan. Hon tillbringade alltså sitt första skolår på resande fot. Vi får ofta frågor om hur vi hanterade skolplikten under den här tiden, oftast från föräldrar som själva vill ut och resa med sina barn. Senast idag faktiskt, vilket påminde mig om att det kanske vore på sin plats med ett inlägg på temat.

Eftersom vi inte  visste hur länge vi skulle vara borta eller var vi skulle bo när vi kom hem kontaktade vi flera olika skolor för att fråga vad som skulle hända om barnen missade ett år eller två av skolan. Bemötandet var väldigt olika, allt från stor entusiasm till tvärt avslag. Vi fick intrycket av flera av de rektorer och utbildningsansvariga vi var i kontakt med var ganska osäkra på vad som faktiskt gällde, men det kan ha varit olika tolkningar av samma regelverk.

Vi valde den lösning som passade oss bäst just då. Ett löfte från en rektor om att det skulle ordna sig. Allt vi behövde göra var att höra av oss när det närmade sig, om det över huvud taget skulle bli aktuellt. Så det gjorde vi, och det var inga problem. Vi såg själva till att Lovis lärde sig vad hon skulle, och hon anslöt sin klass utan problem.

Skolverket har sedan dess lagt ut tydligare information på sin webbplats. Men utrymmet för individuella beslut är fortfarande större än man kan tro. På gott och ont. Jag har gjort ett försök att sammanfatta det mest grundläggande här nedan. Men tänk på att riktlinjerna kan ändras. Stäm av med Skolverket för senaste information. Och dela gärna med dig av dina egna erfarenheter i kommentarsfältet.

Skolverket om utlandsvistelse och skolplikt

Det finns tre tydliga vägar att gå, enligt den juridiska vägledning om utlandsvistelse och skolplikt som Skolverket ger på sin webbplats.

 1. Rektorn beslutar om all ledighet över 10 dagar. Beslutet ska grundas på en samlad bild av elevens studiesituation och möjligheter att kompensera för den förlorade undervisningen.
 2. I vissa undantagsfall kan hemkommunen bevilja att en elev ska få fullgöra skolplikten på annat sätt, men för detta krävs synnerligen goda skäl. Här ges resor och filminspelningar som exempel.
 3. Avser man vara borta i ett år eller mer ska man inte längre vara folkbokförd i landet, då upphör också skolplikten.

>>Läs mer om Lovis och Ottos skola på båten

Lycka till!

5 reaktioner på ”Den där skolplikten

 1. Betyder det att ni inte var folkbokförda i Sverige under tiden resan var? Och vart var ni isåfall folkbokförda? Inte på båten antar jag iaf. 🙂

  Gilla

  • Skatteverket bryr sig inte om att vi inte har någon annanstans att skriva oss. De kan alltså skriva ut oss utan att vi har en annan adress. Men i vårt fall gjordes ett undantag. Det hade något med min firma att göra men jag minns inte detaljerna. Vi var alltså skrivna i Sverige under hela resan. /Linda

   Gilla

 2. Skolplikten upphör om du är stadigvarande befinner dig utomlands mer än tre månader, var det svar vi fick till slut. Ingen på Skolverket ville svara på vad som egentligen gällde, regelverket är väldigt luddigt och godtyckligt. I princip har vi under alla år levt efter devisen att vi som familj är fria att bo var vi vill när vi vill. När barnen befinner sig i Sverige har de skolplikt och skolan har skyldighet att ta emot våra barn och undervisa dem utifrån den kunskapsnivå de befinner sig på. Självklart vill man som förälder se till att ens barn håller samma utbildningstakt som sina jämnåriga, och det har även vi tillgodosett genom hemundervisning eller jämbördig undervisning utomlands. Man behöver ju dock inte gå längre än till nyanlända barn som invandrar till Sverige för att se att skolans uppgift i Sverige är att tillgodose varje barns utbildningsbehov på den nivå de befinner sig. Oavsett var barnet kommer ifrån eller i vilket land de befunnit sig tidigare.

  Gilla

 3. Vi har iofs inga barn i skolåldern längre, men detta var ändå intressant. Frågan är ju uppe typ jämt! Ska hänvisa folk till det här inlägget när de frågar tror jag 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s