Båtskolan

magneter

Magnetbokstäver är bra när man ska lära sig alfabetet ombord på en stålbåt.

Barnen tittar besviket på mig när jag berättar att det är dags att segla vidare. Att lämna Chagos bakom oss, och sätta kurs mot den lilla ön Rodriguez. Jag förstår dem. Vi har verkligen trivts med det lugna livet i atollen. Jag vill inte heller ge mig av. Men så tänds plötsligt en låga i Lovis ögon. ”Då ska vi väl ha skola på båten igen?” Jag nickar bekräftande, och båda barnen skiner upp som solar. När seglar vi?” frågar Otto ivrigt.

Eftersom Lovis och Otto bara är sju respektive fem år gamla, har vi så här långt tagit det ganska lugnt på skolfronten. När vi ligger i hamn finns så mycket annat roligt att göra och upptäcka, att det känns trist att sitta lutade över böckerna dagarna i ända. Till havs däremot, har vi ändå inte så mycket för oss. Någonting måste vi ju göra, annars blir barnen uttråkade. Och då kan vi lika gärna göra något meningsfullt. Som att hålla skola några timmar om dagen.

Till stöd har vi en hel del utbildningsmaterial från Natur & Kultur, komplett med lärarhandledningar och allt. Hur bra som helst, med massor av uppslag på pedagogiska experiment, spel och lekar som vi aldrig hade kommit på själva. Lovis och Otto njuter till fullo av uppmärksamheten. En lärare per barn är ju få förunnat, även om omständigheterna tidvis ökar utmaningen. Allt skolarbete sker utomhus, för att motverka sjösjuka. Och vissa dagar får undervisningen ställas in på grund av dåligt väder.

Framförallt fokuserar vi på att lära barnen att läsa, skriva och räkna. Medan allt det där andra man måste kunna för att klara sig i livet, som hur man öppnar en kokosnöt, skiljer en farlig haj från en snäll, en giftig fisk från en ätlig; vilka bananer som måste kokas, och vilka som kan ätas som de är; hur man säger tack på malaj, läser ett sjökort och styr en båt. Ja, det kommer liksom av sig själv.

3 reaktioner på ”Båtskolan

  1. Rodrigues is a mainly Christian autonomous island about 650 kilometres east of Mauritius. It is 108 km2 and of volcanic origin surrounded by coral reefs. From December 2002 it is governed by the Rodrigues Regional Assembly in the capital Port Mathurin. All 38,000 inhabitants are Mauritian citizens and mostly of mixed African and European descent. The economy is based on fishing, farming, handicraft and a small tourism sector. Sounds bloody good!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s