Borneo brinner

Otto bekantar sig med orangutangpojken Charles. Idag står hans hem i lågor.

Otto bekantar sig med orangutangpojken Charles. Idag står hans hem i lågor.

När vi var på Borneo lämnade vi vår båt i den lilla staden Kumai, till förmån för en mer grundgående båt som tog oss på en fyra dagar lång flodresa in i regnskogen. Till nationalparken Tanjung Puting, de utrotningshotade orangutangerna hem. En fantastisk upplevelse.

Vår guide hette Toris Marley, en ung man med en djup respekt, kärlek och kunskap om orangutangerna och deras livsmiljö. Han presenterade oss även för sin familj i Kumai. Lovis och Otto lekte med sonen Kieta varje dag, och frun Arda närmast adopterade våra barn. En otroligt fin familj, som vi fortfarande har kontakt med via Facebook.

För några dagar sedan berättade Toris att han och en grupp vänner var tillbaka hemma efter en hel månad i regnskogen. De hade varit ute för att bekämpa elden. Sedan augusti har enorma regnskogsområden i Indonesien tänts på av palmolje- och pappersmassaindustrin för att ge plats åt nya plantager. Orangutangernas hem står i lågor.

Industrin har länge använt sig av denna miljövidriga praksis, men i år när Indonesien samtidigt drabbats av torka har skogsbränderna fått katastrofal spridning. Majoriteten av bränderna härjar på torvmarker, som har ett naturligt lager av kol strax under markytan. Det gör bränderna nästan omöjliga att släcka eftersom elden kan pyra långt ner i marken för att sedan blossa upp igen och igen.

De redan hotade orangutangerna drivs närmare utrotning för varje dag som går. Samtidigt som Toris, hans familj och vänner, och 43 miljoner andra människor i regionen är direkt drabbade av den giftiga röken från bränderna. Koldioxidföroreningarna från bränderna har under de senaste dagarna varit större än hela USAs totala koldioxidutsläpp.

Jag kände att jag ville göra nåt, och blev glad när jag såg att Greenpeace startat en namninsamling för att sätta press på Indonesiens regering. Alla tillgängliga resurser måste sättas in för att stoppa bränderna och få bukt på denna oerhörda tragedi. Skriv under Greenpeace namninsamling du också och dela inlägget i sociala medier. Då hjälper du Toris att bekämpa elden och rädda orangutangerna. Och en sak till, försök undvika produkter med palmolja i är ni snälla.

 >> Skriv under för att stoppa bränderna

10 reaktioner på ”Borneo brinner

 1. Så mycket fantastiskt ni fick uppleva på er resa! Och så sorgligt, med allt sådant här, när naturen får betala priset fär människors girighet. Så oerhört korkat och kortsiktigt och sorgligt. Ska skriva under och dela.

  Gillad av 1 person

 2. Så sorgligt hur vi väljer att förstöra vår jord. Vi såg flera palmoljeodlingar/nerbränd skog när vi besökte Taman Negara förra året och efter det är vi noga med att alltid läsa innehållsförteckning på mat och andra produkter då palmolja verkar smyga sig in i det mesta tyvärr, Palmolja eller okänd vegetabilisk olja (är oftast palmolja) går helt bort för alla i familjen. Har skrivit på och delat.

  Gillad av 1 person

 3. […] När vi var på Borneo lämnade vi vår båt i den lilla staden Kumai, till förmån för en mer grundgående båt som tog oss på en fyra dagar lång flodresa in i regnskogen. Till nationalparken Tanjung Puting, de utrotningshotade orangutangerna hem. En fantastisk upplevelse. Vår guide hette Toris Marley, en ung man med en djup respekt, kärlek och kunskap […] Mary af Rövarhamn […]

  Gilla

 4. Och förutom att bojkotta palmolja, bör alla tänka på att äta mindre kött/eller inget kött alls från djurindustrierna. Då regnskog skövlas för att skapa plats att odla djurfoder (soja) på – för att föda upp djur som vi människor sedan vill äta. ca 98 % av all världens soja går till djurfoder. Sen finns ok soja, som tex används i matprodukter för människor som är odlad i tex canada, eurpoa mm och inte kommer från skövlade regnskogar.

  Ska självklart skriva på insamlingen också!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s