Långfärd för den sjösjuke

Familjen Ringdahl och bilen. Foto: Kaptillkap.se

Familjen Ringdahl och bilen. Foto: Kaptillkap.se

För någon vecka sedan fick vi en middagsinbjudan av en för oss vilt främmande familj här i Malmö. De hade läst om oss i tidningen och undrade om vi inte kunde komma över på middag en kväll. Lite förvånande blev vi. För även om sådant har hänt oss ganska ofta de senaste åren – så hör det knappast till vanligheterna i Sverige. Men så det var inte vilken familj som helst heller. Det var familjen Ringdahl.

Det visade sig att Nina och Ola Ringdahl precis som vi en gång drömt om att utforska världen tillsammans med sina barn. Så det har de gjort. De har rest kort och tvärs över över jorden med sin Land Rover. Den längsta resan varade i 16 månader, och tog dem hela vägen till Kambodja. Och håll i er nu. Med sig hade de sina fyra barn. Ja, ni läste rätt. Fyra små barn under åtta år – i samma baksäte.

Vi tackade ja till den där middagen förstås, och i lördags var det dags. Inte helt oväntat blev det en mycket intressant afton. För även om vi besökt helt olika delar av världen och trots att vi färdas till sjöss och de på land, så är våra lärdomar och erfarenheter närmast identiska. Allt det positiva – som att de flesta människor är goda vart man än beger sig och insikten om vilka fantastiska dörröppnare små lintottar kan vara. Men också det jobbiga – utsattheten, byråkratin, korruptionen och det evinnerliga meckandet.

Vi pratade också om skillnaderna. Vi kan ju inte stanna vår båt hur som helst, var som helst. Utan måste ibland fortsätta i flera veckor, även om vädret är besvärligt. Å andra sidan så kan vi stänga om oss på ett helt annat sätt. Vi kikade in i bilen som stod parkerad utanför familjen Ringdahls hus. Den är inte stor. Alla sex sover i ett tält på taket under sina resor, gör sina behov i naturen och kokar mat i en gryta direkt på gasflaskan. Mary af Rövarhamn är som ett slott i jämförelse. Och då har vi ju bara hälften så många barn.

Så frågan är då, skulle vi kunna tänka oss att göra samma sak? Ja, jag tror faktiskt det. Men två barn räcker. Oavsett, det får nog vänta ett tag. Vi börjar med en tur upp till Rövarhamn nu över julen.

2 reaktioner på ”Långfärd för den sjösjuke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s