En annan vardag

Same same, but different ...

Same same, but different …

SANTA HELENA – BRASILIEN. Det har nu gått tio dagar sedan vi lämnade Santa Helena, och än är det långt till närmsta land. Vi får ofta frågor om vad vi göra hela dagarna här ute på havet. Jag har skrivit om detta förut, men det är nog ett tag sedan nu. Så jag kör en favorit i repris. Men generellt kan man säga, att till skillnad från seglare utan barn har vi aldrig svårt att få dagarna att gå – oavsett om vi är till sjöss eller i hamn.

MORGON: Jag brukar börja min dag vid femtiden, när Ludvig kryper till kojs. Är vädret besvärligt går jag raka vägen ut. Men ofta sköter båten sig själv. Det är då jag brukar svara på mejl, föra loggbok och skriva mina blogginlägg, som nu. Ibland sitter jag ute och läser, eller gör lite yoga i soluppgången. Barnen brukar vakna mellan sju och åtta. Den ene väcker den andre, och vi går ut för att äta något litet: en skorpa, frukt eller flingor.

FÖRMIDDAG: Sedan ett år tillbaka viger vi förmiddagarna åt skolarbete. Men bara till sjöss, när vädret tillåter. Vi brukar börja med det svåra, det som barnen kallar det tråkiga: övningsböckerna i matte och svenska. Ibland leker vi med bokstavs- eller siffermagneter (fördelen med stålbåt). Och så diskuterar vi en del. Igår pratade vi om hållbarhet – sophantering, utsläpp och sånt. Ibland gör vi något experiment. Ludvig brukar stiga upp vid elvatiden. Då äter vi frukost. Ofta gräddar jag amerikanska pannkakor. Ibland bakar Ludvig scones. Är vädret dåligt äter vi flingor eller gröt.

EFTERMIDDAG: Under eftermiddagarna brukar vi försöka få barnen att roa sig själva. Medan vi vuxna laddar ner väderkartor och mejl, eller fixar lite med båten. Det blir en del slitage när man seglar dygnet runt. Istället för lunch brukar vi äta chips och grönsaksstavar, göra fruktsallad eller baka en kaka. Varma dagar vill barnen ofta bada i den uppblåsbara poolen. Ibland har vi familjetvagning på fördäck, som igår. Vi tvättade oss i saltvatten, och sköljde med färskvatten. Sedan klippte jag håret på Ludvig och Otto. Lovis övade sig på klockan med hjälp av iPaden.

KVÄLL: Ludvig läser ofta för barnen medan jag lagar mat. De har just börjat på Nils Holgerssons underbara resa. Igår blev det ugnsbakad guldmakrill till middag. Med kokt potatis, brynt smör, bönor och morötter. Sedan tittade barnen på film, Mumintrollen. Själv satt jag kvar i sittbrunnen, drack en kopp te och njöt av lugnet. Ludvig brukar göra mig sällskap när han diskat klart. Igår kväll kom en fågel på besök. Det är ingen enkel sak att angöra en rullande båt full med vajrar och segel som slår. Men till sist lyckades den landa på ena spridaren, och där satt den kvar hela natten.

NATT: Barnen lägger sig vid niotiden. Ofta läser de en stund innan de släcker lampan. Eller går ut i sittbrunnen för att titta på stjärnorna eller sjunga Cornelius-visor med Ludvig. Sedan är det min tur att koja, och lämna Ludvig ensam på sitt långa nattpass. Är det ingen trafik, och vädret är lugnt brukar han varva utkik med korta tupplurar i sittbrunnen. Ibland måste han hålla sig vaken hela natten, och då väcker han mig lite tidigare istället. Men den här passagen har varit lugn, vi har inte sett en annan båt på nio dagar. Så jag har fått sova till klockan fem varje morgon.

Ja, ungefär sådär ser alltså våra dagar på havet ut. En annan slags vardag, men väl en vardag.

11 reaktioner på ”En annan vardag

 1. Kul att läsa om eran vardag ombord. Duktiga ni är med skolarbeten osv. Bra med ordning och reda även för seglare. För eran del till havs märks kanske inte de ”röda dagarna” lika mycket som på land.
  Har just gjort en litet inlägg på min egen blogg, om att det är såå skönt att äntligen få vardag, efter alla dessa helgdagar!
  Önskar en fortsatt fin seglats.
  Kram Yvonné

  Gilla

 2. Hej på er seglare , de är alltid kul att läsa om eran otroligt detaljerade blogg,
  och ni som har säkert koll på vilka dom olika utgifter som ni har och haft så om ni får tid vore det intressant att läsa hur stor kassa man behöver ha med sig på en resa som ni gjort..
  Häls Lasse

  Gilla

  • Ja du, det är nog väldigt individuellt. Vi har gjort av med ca 200 000 kr om året och det inkluderar allt, för båt och fyra pers. Underhållet på båten är det som kostar mest – mer än vi räknat med … /Linda

   Gilla

 3. Från en seglare utan barn … i alla fall inte SMÅ barn … så är det inte svårt att få tiden att gå! Det är ändå allt något som måste fixas! Fast fördelen jag har när jag har barn ombord … är att jag får hjälp att fixa en del!
  Jag måste erkänna att jag beundrar er med små barn ombord. Hur ni lyckas få sova på längre seglingar och hur ni hinner med allt i hamn! Det är beundransvärt!!!

  Gilla

 4. Vad man gör för att få tiden att gå på en båt eller hur man får tiden att gå i en husbil? De frågorna har vi också fått. I stort är det detsamma bara det att vi har mer trafikanter att ta hänsyn till när vi kör. Annars är det ungefär lika fast vi inga barn har med oss. Där emot träffar vi på de som åker jeepar med barn här nere närmare öknen. Dessa familjer beundrar jag. Tänk vilka upplevelser de ger sina barn precis som ni. Ha en fortsatt bra resa.
  Kram Maggan

  Gilla

 5. Tjoppe och jag pratade häromdagen om ert äventyr, hur vi tror att det kan ha påverkat er som människor, vilka värderingar, erfarenheter och kunskaper som era barn besitter efter att ha levt ett världsomseglarliv så länge de kan minnas. Hur ni har andra bestyr på dagens agenda än alla oss andra. Och hur det blir när ni kommer hem. Vi beundrar er för att ni så handlingskraftigt har gjort en dröm till verklighet och gett alla, er själva och vi läsare en berikande insyn i något helt annat. Något som vi tror vi bara kan ana oss till, medan ni kan på riktigt förstå. Vi tycker att vi känner er nu efter att ha lästa varenda ord ni skrivit och kommer vi kunna fortsätta följa er på något sätt när ni kommit hem. Inte bara ni har ångest för hemkomsten ;). Det skulle vara ynnest trevligt att träffa er någon gång, så mycket glädje vi har haft under våra båtbyggar-år. Vi har hunnit renovera ett fartyg medan ni vare ute på de sju haven. Vår dörr står alltid öppen, så ni vet. Ha det gott därute/Toppe och Helena med Projekt Sunshine

  Gilla

 6. Linda, du skrev: ”Medan vi vuxna laddar ner väderkartor och mejl…”. Jag undrar hur exact det gar till och vilken utrustning och software ni anvander. Vilka kallor anser ni ar mest anvandbara? Jag vet att det ar ointressant for manga, men nagra ar sakert intresserade av hur ni bar er at. Cheers / Bosse

  Gilla

  • Åh, Bosse. Sånt där tycker jag det är lite tråkigt att skriva om. Men ok, vi växlar mellan Mailasails och Saildocs vädertjänster. Funkar ungefär som så att vi skickar ett mejl via satellit, i vilket vi definierar område, upplösning, tid och format. Och så får vi en komprimerad grib-fil i retur nästa gång vi kopplar upp oss. Ungefär så. Kram. L

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s