En kvinnlig seglares dilemma

Livet går i vågor.

Livet går i vågor …

UTANFÖR SYDAFRIKAS VÄSTKUST. Jag är så otroligt kissnödig. Men just när jag reser mig upp för att gå in på toaletten kommer den första vågen. Båten hamnar lite snett i surfen. Jag kastar mig över ratten, men misslyckas med att få upp aktern innan nästa våg är över oss. Den träffar snett bakifrån, får båten att skära ner så relingen är långt under vattenytan. Och just när jag fått båten på kurs igen, då bryter en tredje våg tvärs över aktern. Vattnet forsar över däck.

Jag förbannar vår höga relingslist. Det känns som en evighet innan allt vatten rinner undan, tillbaka ut i havet. Mary hukar under den extra vikten, går så lågt att det känns som hon ska sjunka. Tänk om vi sjunker. Nej, det är klart vi inte gör, intalar jag mig själv. Ingen våg i världen kan få Mary att sjunka, så länge hon inte tar in vatten. Jag lyfter försiktigt på luckan och tittar in. Det ser torrt och fint ut. Allt annat hade varit konstigt, men jag känner mig ändå lättad.

Kissnödigheten kommer över mig igen. Men jag vågar inte gå in. Känner mig bunden vid ratten, trots att vindrodret styr. Det styr bra, men jag vill ändå finnas till hands. Om en våg skulle slå båten ur kurs igen. De kommer i omgångar. Vågorna. Tre höga, sju låga, Tre höga, åtta lite lägre. Ungefär så. Jag vet inte hur höga. Sjörapporten pratar om ”heavy swell”. Kanske 4-5 meter, i genomsnitt. De högsta är nog närmare det dubbla, men jag vet inte. Jag gissar bara.

Jag skulle kunna väcka Ludvig, det skulle jag förståss. Be honom hålla ett öga på båten medan jag går på toa. Men det bär emot. Hans nattpass har varit tufft, med vindar på närmare 20 sekundmeter. Han behöver sin sömn. Om jag bara hade haft mina seglarställsbyxor på – de är designade för tjejer. Har en lucka i baken som man kan dra ner när situationen kräver det. Så man kan kissa utan att ta av sig flytväst och jacka. Men det har jag inte. Jag har overallen på mig, den är varmare. Och det är kallt, förvånansvärt kallt.

Jag avundas pojkarna, de har det så lätt. Tankarna går till Jonatan, han och några vänner seglade jorden runt i en betydligt mindre båt än vår. Sally Blue. De hade ingen toalett ombord, behoven gjordes överbord. När Jonatan inte ville gå ut brukade han kissa i en flaska. Det var inte särskilt uppskattat av övriga besättningen, eftersom han hade svårt att skilja på vatten- och kissflaska. Ändå ser jag mig om efter en flaska. Hade behövt en tratt också. Jag hittar inget användbart. Minns att jag sett specialdesignade kissflaskor i en båttillbehörskatalog . Då skrattade jag. Det gör jag inte nu.

Kanske kan jag kissa i sittbrunnen. Snabbt som attan ta av mig flytvästen, dra ner overallen och sätta mig ner. Det skulle sköljas bort med nästa våg. Men vågen hinner före, en livboj sköljs överbord. Jag får ombord bojen igen, knyter fast den med en extra lina och avfärdar även möjligheten att kissa i sittbrunnen. Jag kan inte ta av flytvästen i den här sjön. Säkerhetsselen är inbyggd i flytvästen. Ingen flytväst, ingen livlina. Jag vägrar låta mig sköljas överbord med brallorna nere.

Nej, jag får försöka hålla mig helt enkelt. Tills vågorna lugnar ner sig, eller Ludvig vaknar. Det får gå som det går.

17 reaktioner på ”En kvinnlig seglares dilemma

 1. Absolut en (kvinnlig) seglares dilemma att inte våga/kunna lämna sin plats när nöden tränger på. Dessutom blir man extra kissnödig när det är kallt och blött. Hoppas du hann på toa i tid!!!!!

  Gilla

 2. Men hur har du kunnat segla nästan hela jorden runt utan en freelax? http://freelax.pagesperso-orange.fr/ Jag har flera extra ombord och skulle aldrig klarat långsegling utan, speciellt inte i kalla väder. Men i brist på detta kan en avklippt flaska funka, eller så kan du designa en egen från hörnet av en tetrabrick. Tränar du lite kan du nog trixa i flaskan i byxorna utan att behöva ta av några kläder. Tricket är att träna i hamn innan så att du vet vilket är det mest effektiva sättet när du står där och balanserar vågorna. Vi kissar alltid i flaska i hårt väder (både hanar och honor), alldeles för komplicerat att ta sig under däck.
  Det finns inget värre än att vara jättekissnödig och inte ha någonstans att kissa. Det här måste du finna ett bot på.

  Gilla

 3. school girl error!! Next time, have your pee before you go on watch!! What a dilemma!! I bet when you finally got to pee it was bliss!!

  Gilla

 4. The solution is simple. 🙂 Stay out of cold weather where you need foul weather gear! And needless to add, stay out of bad weather where you need foul weather gear!
  Hope you are past the bad weather now…wish I could help in some way to make these passages and stay in Africa easier, but like the saying goes ”Africa is a tough country and not for the sissies”! xxxx

  Gilla

 5. Vi laborerade lite med en slang i byxbenet som mynnade ut brevid sjöstöveln. I andra ändan av slangen en PET-kork. Och som ”tratt” en avskuren flaska. I kallt väder med ful-sjö är det ofta handstyrning som gäller och man blir snabbt kissnödig av allt kaffe/te och vatten man dricker. Att inte kunna lämna rodret är ganska stressigt och att hoppa därifrån är ju ibland så stressande att det är svårt kissa ändå när det kränger, studsar och har sig. Under däck har jag faktiskt också en en-gallon juicedunk med handtag som är perfekt att göra det ”lilla” i när det är riktigt jävligt väder. Hellre det än att bli mörbultad eller ramla överbord.

  Gilla

  • Ja jisses. Vad vi utsätter oss för. Ibland undrar man. Men det där med slang fattar jag inte riktigt, varför drog ni inte bara ner dragkedjan och pinkade som vanligt? Undrar Linda

   Gilla

   • För att våra flytoveraller från Fladen är av hängselbyxmodell och även om det rent praktiskt går att få ner dom så långt att man kanske skulle klara av att kissa så måste man ju hålla i sig också och då är risken bara större att man väter ner insidan av byxorna. Men sjövatten. Och urin 🙂 Det är nämligen så att ju kallare och jävligare det är ju större chans är det ju att man får brytande våg ner i brunnen om man har byxorna nere. Trust me, det bygger på empiri…

    Ja, man kan ju undra ibland… Faktiskt börjar suget återvända så smått. Skulle vilja göra en kall runda till. Få se nästa säsong.

    Gilla

 6. Ser rätt så otrevligt ut! Hade ungefär samma vågor i somras ”typ” när vi seglade ifrån Gotland till Nynäshamn ( SMHI sa 4m/s S det blev 17m/s N ) =) Värst var det när det när vi passerade ett Djup, 250m till 50m då kom vågorna från 2olika håll och från topp till dal så var det runt 8-9m och BRANT, när vi var uppe på toppen utav vågen så hade vi en falltid på 3-4 sek innan fören dök ner i nästa våg och ungefär där så slog våg nummer 3 ifrån ett annat håll rakt in i barbords sida,Hade stått vid rodret ca 9timmar och krampaktigt försökt parera. Jag var med kissnödig!! Och sonen ( Vild) låg nere i båten och kräktes och min 2:e Styrman (fru) satt och pratade med båten genom sitt mantra ”hoppas han håller hoppas han håller”
  så det var bara och hålla sig eller kissa i byxan =)
  Hoppas ni får en lugnare segling framöver!! Och lycka till med allt.
  Många hälsningar från oss på S/Y Hooligan

  Gilla

 7. Hej på er! Det framgår inte av varken SPOT eller AIS var ni är, men jag antar att det är i – vågar man skriva namnet – Luderitz, hmm… Vi har just klarat av en ny storm här hemma, men min båt står på land så inga problem varken med den eller med kisseriet! Ha det!

  Gilla

 8. Vi har husbil och toaletten mer tillgänglig i alla väder. Har inga ideer om kissandet och ska inte heller gnälla om snöandet som varit här hemma, när jag ser vågen bakom båten! Vilket är en häftig bild men i det läget är det nog inte det som gällde.
  Hoppas du inte kissade i byxorna, för det hade då jag gjort.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s