Idag tankar vi diesel

???????????????????????????????

Lastkajen i Hell-Ville lämnar en del övrigt att önska.

NOSY BE, MADAGASKAR. När man behöver tanka sin båt i Sverige lägger man till vid närmsta sjömack, fyller, betalar och kör iväg. Ungefär som när man tankar sin bil. Det hela tar kanske en kvart, beroende på hur mycket bensin eller diesel som tankarna rymmer. I de flesta länder är det lite mer komplicerat än så. Madagaskar är inget undantag.

Först måste man hitta någon som är villig att ägna dagen till att köra fram och tillbaka till macken. Taxi-chaufförer brukar inte vara så förtjusta i att få sin bil nedsölad med kladdiga dieseldunkar. När bilen är fixad, behöver man dunkar. Det bästa är om man är några båtägare som går samman och lånar dunkar av varandra så att man inte behöver köra lika många vändor.

Vid lastkajen letar man reda på någon som är beredd att vakta jollen mot en rimlig penning. Sedan kan dunkarna bäras iland via ett antal lastbåtar och en livsfarlig rostig trappa där flera trappsteg saknas helt eller delvis.  Dunkarna lastas därefter in i bilen, och det bär av till macken. Ludvig får inte plats i bilen, han får gå. Men kommer ikapp varje gång bilen stannar och måste puttas igång igen.

Väl tillbaka vid kajen måste man hitta jollen. Killarna som vaktar jollar här i stan brukar nämligen passa på att använda jollen för att göra några ärenden. Nästa steg är att få ner de tunga dunkarna till jollen via den trasiga trappan som nu blivit ännu högre sedan tidvattnet sjunkit undan. Har man tur ligger inga båtar vid kajen, och man kan lasta ombord dunkarna direkt från trappen. Det förekommer, men är ovanligt.

På väg ut till båten gäller det att balansera den nedlastade jollen väl, så den inte vattenfylls och sjunker i första bästa våg. Klarar man det väntar utmaningen att få upp de tunga dunkarna över relingen på båten, filtrera den skitiga dieseln och få över den i tankarna utan att spilla en droppe. Sedan är det bara att börja om från början igen. Tills båten är fulltankad och dagen har gått.

Vi har inte bråttom, men Ludvigs ryggskott underlättar inte. En sjömack hade varit bättre.

5 reaktioner på ”Idag tankar vi diesel

 1. Hej. Länge sen jag skrev en kommentar. Men jag följer er flitigt. Kan inte se mig mätt på de fantastiskt vackra bilderna från er omgivning och familjemedlemmarnas äventyr. Och jag känner verkligen för Ludvigs besvärliga ryggskott. Hoppas hoppas det går över snart!
  Varma hälsningar
  Lisen J
  väninna till Lotti

  Gilla

 2. Av ren slump hamnade jag här och konstigt nog ska jag själv till Madagaskar nästa vecka. Kommer vara där i runt en månad och besöka släkt och familj eftersom jag själv kommer ifrån Madagaskar.
  Vad tycker ni om landet hittills?
  Vilket liv ni lever… Helt fantastiskt och inspirerande!

  Gilla

  • Välkommen till vår blogg. Vi har varit i Madagaskar i snart sju veckor och stortrivs. Stolta, vackra och vänliga människor. Perfekt temperatur, fin natur och spännande djurliv. Lugnt och skönt utan för många turister. Hade underlättat om vi pratade bättre franska, många missförstånd blir det men vi får le desto större istället 🙂 Vart i Madagaskar ska du, är du född här? Undrar Linda

   Gilla

 3. Inga lokala talanger som saljer diesel fran en mini-tank bat helt klart. Kanske det finns fina mojligheter att starta en liten familje business pa on? Efter att ha last er redogorelse ar det sannerligen inte forvanande att de flesta foredrar att segla med trasiga segel. Foresten, vad kostar Madagaskisk diesel-soppa i US dollar per liter?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s