Det kan alltid bli värre

Quickenning med nödrigg gjord av hobiecatmaster som de fått av amerikanska marinen på Chagos.

Quickenning förtöjd utanpå bogserbåten i Port Mathurin. Nu med nödrigg bestående av hobiecatmaster som besättingen fått av amerikanska marinen på Chagos.

När jag var liten sa alltid min mamma att jag skulle tänka på de svältande barnen i Afrika, varje gång jag klagade över någon orättvisa i mitt liv. Jag minns att jag tyckte det var befängt, vad hade de med mig och göra? Det hjälpte väl inte mig. Men hon hade en poäng trots allt, allt är relativt och ibland kan man behöva lite distans till sina egna problem.

Vi har de senaste dagarna varit ganska bekymrade över det här med råttan, eller om det nu är en mus. Som om vi inte hade nog med de där förbaskade kackerlackorna vi aldrig blir av med. Men när jag imorse stack upp mitt huvud genom luckan glömde jag mina egna problem illa kvickt. För vid kajen låg Quickenning, en 50 fots racingbåt som vi låg granne med under vår tid på Sri Lanka. Men något var allvarligt fel. Båten saknade rigg, den hade förlorat sin 21 meter höga kolfibermast.

Ett rigghaveri kan få katastrofala följder, för både båten och dess besättning. I det här fallet verkar besättningen ha klarat sig rent fysiskt. Men jag råkar veta att båten är oförsäkrad, och att det unga franska paret ombord inte äger båten. Calypso och Adrian har en överenskommelse med ägaren om att på obestämd tid ta hem båten till England, under förutsättning att de står för alla utgifter på vägen – vilket också inkluderar underhåll och reparationer på båten.

Jag kan nästan höra Calypsos ord, när vi över några glas i den rymliga sittbrunnen pratade om att man måste ta vara på de möjligheter som bjuds i livet. Hur hon uttryckte sin glädje och tacksamhet över att de i så ung ålder hade fått möjlighet att segla en båt som Quickenning, en båt de aldrig skulle haft råd till själva. Tyvärr hade de inte heller råd att betala den höga försäkringspremien.

Min uppskattning är att kostnaderna för att reparera de skador som Quickenning nu åsamkats överstiger värdet av hela vår båt. Plötsligt känner jag mig närmast tacksam för att vi bara har en råtta ombord.  Eller om det nu är en mus, det vore förstås ännu bättre.

6 reaktioner på ”Det kan alltid bli värre

 1. Åh, jag får nästan ont i magen när jag hör sånt där. Inte kul. Och visst, det finns ju alltid nån som har det värre. Det finns alltid nån att jämföra sig med så att man får perspektiv. Iofs tror jag att man måste få lov att ägna lite tid och engagemang åt sina egna bekymmer, stora eller små, men ibland behövs perspektiven. Hoppas att det löser sig med eventuella råttor/möss också. Det är en sak vi bekymrar oss för i husbilen också. Möss kryper gärna in under vintern och kan tugga sönder allt möjligt viktigt. Och försäkringsbolagen ersätter inte skada som beror på möss… (Ibland undrar man iofs vad det är de ersätter egentligen.)

  Gilla

 2. Trist för det unga paret. Ang kackisarna har vi under alla år använt en pasta av boric acid (borax) + kondenserad mjölk. Skruvkorkar i plast fylls med pastan och placeras på lämpliga ställen, framför allt där det finns vatten. Vet inte om vi haft en fantastisk tur men (bang, bang ta i trä) hittills har vi klarat oss med enstaka besök av de små (farliga) och de större mahognyfåglarna. Det sägs att de stora inte förökar sig ombord men däremot kan de flyga 100-tals meter. Följande hittade jag om boric acid:
  Boric acid is a natural and increasingly popular insect control product. Unlike hornet or ant sprays, boric acid does not kill bugs on contact using highly toxic chemicals. Rather, it acts as a desiccant that dehydrates many insects by causing tiny cracks or fissures in their exoskeletons. This eventually dries them out. The “saltiness” of boric acid also interferes with their very simple electrolytic metabolism.
  Visst kan man strö ut pulvret men det är mer hanterbart som pasta. Och kanske godare för kackisarna. Förmodligen är boric acid inte bra för människor i stora mängder men det används ju i baby talk t ex och som kosttillskott!

  Gilla

  • Hej, Har kört borsyra blandat med både kondenserat mjölk och jordnötssmör i flera omgånger. Utan större framgång. Ska se om vi inte får tag på någon ny borsyra, om det kan vara något fel på den gamla … /Linda

   Gilla

 3. Har dom inte ”surface spray” i affarerna pa on? Det finns ocksa kakerlacko-fallor att kopa. Men det ar kanske ett otrevlligt sallskap manniskan far leva med – coexist. Jo det galler att sopa upp och torka rent sa inget finns att mumsa i sig for gasterna. Laste en lang redogorelse om Kakerlackor och de ar helt enkelt for dj….a pa att overleva. Mastare pa att klara sig…

  Gilla

 4. 21 meter carbon fiber mast… 2nd hand if available with a complete wardrobe of sails… about 100,000.00 dollar US if very very lucky.

  Gilla

  • Ja, fy sjutton. Får hoppas att ägaren känner visst ansvar i frågan. Blåste tydligen bara 10 m/s vid tillfället, och man misstänker därför utmattning i materialet. Inga vant gick av eller så. /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s