Råttan har lämnat skeppet

Så här såg den ut, vår före detta skeppsråtta. Ganska söt, för att vara råtta.

Så här såg den ut, vår före detta skeppsråtta. Förvånansvärt söt.

Den lilla råttan prasslar runt bland plastpåsarna under vasken i hopp om att finna något gott att äta, när dörren plötsligt öppnas och en människohand ställer in en skål full med de mest inbjudande och väldoftande små godbitar. Råttan, som är försiktig av naturen, närmar sig först med stor misstänksamhet. Men blir snart så förtjust att den tömmer nästan hela skålen.

Efter måltiden är råttan mycket törstig, och så snart den försäkrat sig om att alla människorna somnat lämnar den sin gömma i jakt på något gott att dricka. Den har tur, för ute har det just börjat regna och det bildas små vattensamlingar lite överallt på däck.

Men så snart regnet upphör torkar vattenpölarna i den friska vinden. Törsten däremot, den vill inte ge med sig. Ännu en gång har råttan turen på sin sida, för när morgonen gryr lyfter människorna på locket till en stor tunna på däck. En tunna som snabbt fylls med det vatten som under natten samlats i soltakets buk.

Råttan är nu så desperat att den glömmer all försiktighet. Kvickt hoppar den ner i tunnan, och dricker glupsk tills allt blir svart. Någon har lagt på locket, och går ovetandes därifrån. Nästa gång locket lyfts ligger råttan livlös på tunnans botten. Dess dagar som skeppsråtta är över.

Ja, ungefär så kan det gått till. Kanske dog råttan drunkningsdöden, eller förblödde inifrån till följd av råttgiftet den serverats.  Oavsett, den är död och kastad till hajarna. Råttan har lämnat skeppet.

 

15 reaktioner på ”Råttan har lämnat skeppet

  • För sent, de såg den senast så sent som för någon vecka sedan. De verkar dock inte har några problem att skilja på verklighet och fiction. Eftersom en råtta kan bita hål på en slang och sänka båten måste den bort oavsett hur söt, smart och matlagningskunnig den än är. Sådant förstår även barn : ) /Linda

   Gilla

 1. Är det där barnversionen eller? Hamnade den i regnsamlartunnan eller dränktes den bara där? Bra jobbat att finna den! Hur går det med resten av husdjuren? Några tips?

  Gilla

  • Råttgiftet gör den törstig, så vi antar att den självmant hoppade in i tunnan när vi tittade bort. För plötsligt låg den bara där, död. Eller vad menar du med barnversion? I övrigt är det ganska tomt på Zoo Mary just nu, bortsett från kackerlackorna då. De är seglivade : ( /L

   Gilla

 2. Skönt!! Inte kul med råttor ombord. (Ett tips är att tillverka skydd av ex plast tallrikar eller pet-flaskor att sätta på tamparna när man ligger i hamnar med rått risk)

  Gilla

  • Jo, att trä cd-skivor på tamparna kan också funka bra. Men råttskydd hjälper tyvärr inte här. I högvatten kan de bokstavligen promenera ombord via däcken på kajen. Och annars är båten aldrig mer än ett litet skutt bort, och de är ju ganska bra på att hoppa de rackarna. /L

   Gilla

 3. Jag förstår att ni är glada att vara av med råttan!!! Ändå gör det ju liiite ont i mitt råtthjärta… Jag har haft tamråttor som husdjur i ca 10 år (inte längre) och det är världens underbaraste och smartaste husdjur. Jag slutade aldrig att fascineras av hur sällskapliga de var (de brukade hämta mat i buren, kycklingben helst, för att sitta och äta bredvid mig i soffan). De var också väldigt känslosamma – en råtthanne jag hade slutade äta när hans kompis dog. Och så var de ju smarta. De kunde tänka ut hur de skulle forsla mat en väg (ner för den branta delen av matbordet) för att själva ta en annan väg och hämta upp. De lyckades öppna buren inifrån, kom på hur man gjorde hårt bröd mjukt (eftersom de inte gillade hårt bröd) osv. Och lekfulla så det heter duga. Jag har haft råttor som hänger i krukväxterna, leker med vattenstrålen i kranen, stjäl sugrör från ens drinkar som ett återkommande tävlingsmoment… och jag vet inte allt.
  Förstår ändå att ni är glada över att vara av med den här lilla filuren… 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s