Muta och kör!

Bali: Där poliser är tjuvar.

Det hade inte gått mer än tio minuter sedan vi har hämtat ut vår fina hyrbil när vi plötsligt befann oss på enkelriktat. Fråga mig inte hur det gick till, men bilarna och mopparna rusade mot oss och tutade hej vilt. Och det fanns bara en väg tillbaka, baklänges ut i Singarajas största vägkorsning. Det knöt sig i magen. Vad fanken hyrde vi inte en bil med chaufför för?

En polis dök upp från ingenstans, ställde sig mitt i gatan, blåste i sin visselpipa och stoppade all trafik så att vi kan komma på rätt kurs. Det kändes bra för stunden, men biluthyraren hade varnat oss för polisen. Den skulle undvikas till varje pris. Och mycket riktigt, så lätt slapp vi inte undan. Polisen vinkade in oss till sidan, och bad om registreringsbevis och körkort.

Jag tänkte tillbaka på biluthyrarens ord. ”Om de tar er utan internationellt körkort, då väntar dryga böter. Och lämna absolut inte över registeringsbeviset vad ni än gör.” Det är tydligen dyrt att utbilda sig till polis i Indonesien. Något de kompenserar genom att ta emot mutor under hela sin karriär. Alla är rädda för polisen här. Vi också.

Något internationellt körkort hade vi naturligtvis inte. Och registreringsbeviset hade den uniformerade mannen redan snott åt sig. Det kändes inte bra. Inte alls bra. Och inte blev situationen bättre av att vi just kört mot enkelriktat. Ludvig leddes bort till den lilla bod som polisen slagit upp i vägkorsningen, medan vi andra satt kvar i den allt varmare bilen. Och svettades.

Genom fönstret försökte jag tolka vad som försiggick där inne i boden, men det var svårt. Ludvig satte sig ner, reste sig upp. Slog ut med armarna. Satte sig ner igen. Och så fortsatte det i vad som kändes som en evighet. Men till sist kom han faktiskt ut, med registreringsbeviset i handen. 100 000 rupier fattigare. Vi hade just betalat resans första muta. 70 kr. Och den två dagar långa vansinnesfärden kunde gå vidare.

Att köra bil på Bali är ett äventyr utan dess like. Inte nog med att alla envisas med att köra på vänster sida. Vägskyltar saknas, eller är obegripliga. Vägbanorna är så smala att två bilar normalbreda bilar sällan kan mötas samtidigt, och vissa vägar så dåliga att man måste vända om helt.  Moppar svischar ofta förbi på båda sidor av bilen. Ibland också i motsatt färdriktning. Och överlastade lastbilar räknar kallt med att man kör ut i väggrenen för att lämna plats. Även i kurvorna.

Ja, när vi sent i går kväll lämnade tillbaka bilen till uthyraren hade vi kört så mycket fel att vi missat de flesta sevärdheterna. Men vi var ändå ganska nöjda. Varken bil eller passagerare hade inte fått så mycket som en skråma. Nåja, inga allvarliga i alla fall. Men nästa gång anlitar vi nog en chaufför. För sådan tur kan man bara ha en gång.

Bilder från Bali finns i vårt bildgalleri på Flickr

12 reaktioner på ”Muta och kör!

 1. haha underbar historia…leason learned i guess 🙂 Finns tre saker man inte klarar sig utan i ett indonesiskt samhälle som västerlänning..
  -Barnflicka
  -Maid
  -Driver
  Det har inget att göra med klass eller dyligt det är helt enkelt bara så att samhället inte accepterar dig som västerlänning på samma sätt…typexempel är polisen… Ska ni välja driver, ta gärna en som är lite äldre, runt 50. DOm har ofta mycket mer respekt inom driverskretsen och löser enklare problem :-).

  Gilla

 2. Vi hade letade alltid upp någon privat chaufför som körde egen bil, kom överens om ett fast pris, sedan tog han oss dit vi ville, alltid lika supertrevliga och så mycket historia de har berättat för oss. Vi har aldrig någonsin hyrt bil i Indonesien de gånger vi varit där, inget att rekommendera när olyckan är framme, kan bli en väldigt obehaglig och trist historia om man har otur.

  Gilla

  • Jo, vi vet. Använde oss av chaufför första gången vi var i Singaraja. Perfekt när vi skulle köra runt mellan olika affärer och leta efter grejer i en främmande stad. Men när vi skulle ut på landet, och vara borta i flera dagar. Ja, då kändes det lite roligare att kunna rå oss själva. Dessutom mer spännande så. Och det blev det också : )

   Gilla

  • Och så kom vi ju till en massa ställen dit inga andra turister kommer, varje gång vi körde fel. Så vi är rätt nöjda ändå, så här i efterhand. /Linda

   Gilla

 3. Jisses, 70 kr / $12 Australian dollar! Hur bar sig Ludvig at? En naturlig diplomat? Bryter du mot reglerna i Australien borjar boterna nere vid $190.00 dollar minst. Mot enkelriktat utan giltigt korkort i Sverige? Dryga dagsboter minst. Hyra bil med driver ar billigt i Asien och sparar ofta pengar genom bonus med en bra drivers lokal kannedom. Tyvarr kan dom ibland juggla tva kunder (som inte kanner till varandra) sa man far inte vara for tam i sina resmal… Psst, var forsiktig och gor inte som NIKE och riskera hyra en minderarig som driver! Dessutom i manga Muslimska lander (och PNG) maste man ICKE stanna vid en olycka eftersom man som ”utlanning” riskerar att bli lynchad av en otroligt snabbt vaxande street-mob. Jag har en Norsk kusin som arbetade i Bangladesh och korde oss hars-o-tvars i Dhaka medan hon berattade historier om vad som ar verkligt riskabelt i lander dar farten ar moderat
  .

  Gilla

 4. Jag har missat alla bilder pa ”flicker”, tills nu. Alla underbart vackra och manga vyer tar nastan andan ur en. Sa manga borde fa se dem! Kanske en saftig bilderbok for barn istallet for ytterligare en ”jag seglade modigt runt jorden” pa bokdiskarna?

  Gilla

  • Oj, ja det var ju på tiden. Måste tydligen bli duktigare på att länka dit (http://www.flickr.com/symary/). Kul att du gillar bilderna. Kanske blir det en fotobok en dag, eller en barnbok. Men troligen inte en kombination. Och framförallt inte en ”först seglade vi hit, sedan seglade vi dit”-bok. Vi får se. /Linda

   Gilla

 5. Ja jisses, låter lite som när jag var i afrika och blev stoppad för fortkörning av en slö polis under ett parasoll, som dessutom inte hade någon slags verktyg att mäta hastighet med. Det känns fel in i den svenska märgen, men ibland är det lättast att muta sig loss!

  Gilla

 6. Ska vi byta? Idag kom första snön i mellersta och södra Sverige. Brrr och nu är vinterdäcken på.
  Varma/kyliga hälsningar,
  Per-Arne Björk

  Gilla

  • Jadu, inget är omöjligt. Om du inte har så mycket lån på villa och bil är vi öppna för att diskutera ett byte : ) Mycket varma hälsningar, från Borneos djungler.

   Gilla

 7. Jag har varit med om samma sak. I Sanur på Bali. Jag körde vår hyrbil svängde vänster i en korsning med ljussignal. Stoppad av uniformerad konstapel. ”It was red light” – ”No, it was green”- ”Red, driving licence please! – No international driving licence?” – ”I don’t need that” – ”Hmm, this will be expensive, 50000 rupia, we have to go to the police station.” – ”I am so sorry” – ”But I can help you, You give me the money and I take them to the police station for you.” – ”That is very kind of you, thank you”.
  Så fick jag köra vidare, 35 spänn fattigare.
  //Fredrik

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s