Din guide i solpanelsdjungeln


Ni som har följt vår energiblogg ett tag vet att det rådde energikris ombord på Mary af Rövarhamn ett par månader efter avsegling. Vi förbrukade betydligt mer el än vår vindsnurra kunde tillföra, och vi beslutade att installera solceller ombord.

Solpanelsdjungeln kan vid en första anblick te sig ganska snårig. Det är mycket man ska ta hänsyn till. Först och främst behöver man identifiera sitt energibehov, och se över lämpliga placeringar. Sedan gäller det att hitta en bra leverantör vars paneler motsvarar de krav man har på mått, funktion och kvalité.

Watski och den tyska solcellstillverkaren Solara bidrog med imponerande stöd och kunskap när vi skulle välja våra solceller. Och som tack för deras engagemang har vi hjälpt dem att ta fram en ”Köp- och installationsguide” där vi delar med oss av våra erfarenheter. Du hittar guiden på Watskis webbplats, där den förhoppningsvis kan vara till glädje för andra som står i begrepp att köpa nya solpaneler till båten. Frågorna man bör ställa sig är de samma oavsett vilken leverantör man väljer.

Vårt val föll slutligen på två två vinkelbara hårda paneler i aktern, och två tunna paneler som tål att gå på – men en sammanlagd maxeffekt på 280 Watt. Idag, nästan ett halvår senare, kan vi inte vara nöjdare. Vi har oftast mer el än vi behöver, vilket är otroligt skönt så här på varmare breddgrader där både kyl och fläkt får gå på högvarv.

Läs Watskis Köp- och Installationsguide för solpaneler till båten

En reaktion på ”Din guide i solpanelsdjungeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s