Liten och snål!

Att få besök hemifrån när man är ute och långseglar är alltid lika roligt. Här på Gran Canaria får vi massor av den varan. Och alla har de med sig något trevligt hemifrån: svenskt kaffe, pepparkakor, diskborstar eller vad det nu må vara som vi saknar.

Idag var turen kommen att välkomna morfar Aldo och hans vän Maja, som träffats på äldre dar (närmare bestämt vid en ålder på dryga åttio). Med sig hade de postleveransen hemifrån, som bland annat ïnnehöll vår nya navigationsdator. En pytteliten och extremt strömsnål dator som bara drar 6-8 Watt, vilket är ungefär 90 procent mindre än en vanlig dator med samma prestanda. Datorn, som heter Fit-PC2, känns ovanligt robust och sägs dessutom vara stänktålig. Och så kan den naturligtvis drivas på 12 Volt. Mycket bättre än så blir det inte på en båt.

Genom att ersätta vår nuvarande navigationsdator (en ”vanlig” bärbar) med den nya datorn hoppas vi på att minska båtens totala strömförbrukningen till sjöss med 30 procent. Och därmed rå på den största energitjuven vi har ombord . Hur det verkligen blir med den saken vet vi efter nästa stora översegling, från Kanarieöarna till Cap Verde i början av december. Men förrutsättningarna ser mycket goda ut. Vi återkommer med en rapport.

Vår nya navigationsdator - pytteliten och extremt strömsnål.

6 reaktioner på ”Liten och snål!

  • Hej Jacob!

   Ja datorn är jättefin. Än så länge använder vi en 19″ ASUS PW191 som går direkt på 12V men drar massor av ström (~2A). Vi resonerar som så när vi väl tittar på skärmen är det skönt att den är stor och när vi inte tittar på den ska den vara avstängd. Medelförbrukningen blir ju inte så stor då. Tack för tipset med Pixel QI skärmen, ser riktigt sjysst ut! Vet du när den kommer att börja säljas och vad den kommer att kosta på ett ungefär?
   /Ludvig

   Gilla

   • Hej Ludvig!

    Jag hade kryssat för om att få mail vid svar men det måste ha fastnat i något skräpfilter, därav mitt sena svar.

    Skärmtekniken utvecklades ursprungligen till One child per laptop (OLCP) projektet där man jobbar med att ta fram en komplett bärbar dator till barn i utvecklingsländer för $100 eller mindre, så arbetet har från första början varit fokuserat på pris och hållbarhet.

    Än så länge finns skärmen dock bara att köpa som ett ”utbytes”-kit för netbookdatorer och kostar då $275 från amerikanska MakeSHED. Jag tror man kan räkna med att priset för själva skärmen kommer gå ner en hel del om de får igång en stadig tillverkning (och får ut fler produkter), men i vilket fall så är det inte speciellt stora summor det handlar om med tanke på att man får både låg energiförbrukning och läsbarhet i direkt soljus.

    / Jacob

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s