Bakom mina solglasögon …

Den där solen, som motsägelsefullt nog ofta beskrivs som källan till all energi och allt liv och rörelse på jorden, ska man passa sig för. Det vet alla. Och ju längre söderut man kommer desto värre blir det. På sjön får våra ögon jobba hårt, och därmed fattades beslutet att skaffa nya solglasögon av bra kvalitet till hela besättningen. Operation ”Nya solglajor” kunde inledas.

Först gällde det att ta reda på vad vi egentligen behövde: Solglasögon av bra kvalitet ska ge hundra procent skydd mot UVA, UVB och UVC-strålning. Polariserande ljusfilter på glasen ska man också ha eftersom de sägs vara extra bra på att ta bort solglitter i vattnet. Men tyvärr kan de också göra information på navigationsskärmar och mobiltelefoner svårtläst så man ska välja 93-95 procents polarisering för att åtminstone kunna se viss information på skärmen. Grått glas är effektivast när det gäller att dämpa ljus och ger en neutral färgåtergivning. Medan brunt glas ökar kontrasten på ett vilsamt sätt. Gult glas skyddar inte alls mot solljus men höjer kontrasten vid skymning eller dis. Även orange och rött glas kan göra att man får bättre skärpa och mer djup. Och så var det här med rätt form, vid segling vill man gärna ha dem tättslutande. Helst ska de vara sköna också. Det gäller alltså att välja bågar med rätt form. Sedan skadar det ju inte om de är snygga, eller rättare sagt om man ser snygg ut i dem, vilket sällan är samma sak tyvärr. Inte heller priset är oviktigt. Ett tufft uppdrag med andra ord.

Efter en veckas damsugning av Portugals solglasögonmarknad har i alla fall alla i familjen hittat varsitt par som de är belåtna med. Operation ”Nya solglajor” kan därmed förklaras avslutad. Men jobbigt var det, långseglarlivet tar på krafterna. Nu får vi vila i några dagar, bakom våra solglasögon …

Så här snygga är vi nu!

 

7 reaktioner på ”Bakom mina solglasögon …

  1. Haha. Linda, dina skriverier är inte bara helt underbara och härliga utan också
    väldigt informativa. 🙂 hoppas ni har det bra. Kram och ge Ludde en klassisk
    lamare på armen från mig.

    Gilla

  2. Nemo tycker nog att Lindas var mest 2010 om man nu måste hänga med i svängarna. L:s kräver vi få höra lite spec på. Om dom inte är titan-carbon och har superspecialglas så går dom ju bort rent grabbmässigt… 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s